Οι πρωταγωνιστές του "Μάγου του Οζ" μας αποκαλύπτουν τα μυστικά της παράστασης!

Το Θέατρο Κάτω απ’ τη Γέφυρα για τη φετινή χρονιά ετοίμασε και δεύτερη παράσταση για το παιδικό κοινό, ανεβάζοντας το κλασικό και αγαπημένο έργο “Ο Μάγος του Οζ”. Το Travel4kids.gr επισκέφθηκε τη παράσταση και μίλησε με τους πρωταγωνιστές της. Η ομάδα του Νίκου Δαφνή μας περιμένει κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στο Θέατρο “Κάτω απ’ τη Γέφυρα” με το αγαπημένο musical του Frank Baum.

 

Μικρή Δώρα (Κατερίνα Τσεβά)
Πες μας λίγα λόγια για τον χαρακτήρα της μικρής Δώρας και το φανταστικό της ταξίδι.
Η Δώρα είναι ένα κορίτσι στην εφηβεία με όρεξη να γνωρίσει το μέλλον και να κάνει φίλους. Είναι έξυπνη, αποφασιστική και έτοιμη να συμπαρασταθεί στους άλλους. Γι αυτό είναι αξιαγάπητη και δημιουργεί φίλους αμέσως!

Η παράσταση είναι περισσότερο διασκεδαστική ή διδακτική;
Είναι κα δύο! Μέσα απο το παραμύθι τα παιδιά διασκεδάζουν, ενώ μαθαίνουν πολλά πράγματα για την έννοια της φιλίας και της οικογένειας.

Το παιδικό κοινό είναι τελικά πιο απαιτητικό; Έχει συμβεί κάποιο απρόοπτο που θυμάσαι χαρακτηριστικά;
Είναι πιο δύσκολο να κάνεις μικρά παιδιά να σε ακούσουν! Και να σε ακούσουν με προσοχή... Ότι σκεφτούν θα το πουν και αυτό είναι δύσκολο πολλές φορές να το διαχειριστείς. Μου έχει συμβεί πχ στο Εθνικό Θέατρο, να έρθει παιδάκι απο σχολείο μπροστά στη σκηνή και να πετάξει αυγό! Εκεί κρατάς την ψυχραιμία σου και το σώζεις κάπως για να συνεχιστεί η παράσταση. Οι περισσότερες στιγμές όμως είναι μαγικές, όταν τα ακούς να σου μιλάνε και να σου εκφράζουν την αγάπη τους. Αυτά τα άκρα πολύ σπάνια τα συναντάς στο ενήλικο κοινό.

 

ΤΕΝΕΚΕΔΕΝΙΟΣ (Οδυσσέα Κιόσογλου)
Ο Τενεκεδένιος τι αναζητά μέσα στο έργο και τι αντιπροσωπεύει;
Ο Τενεκεδένιος αναζητά την αγάπη, αναζητά την συντροφικότητα, αναζητά την ευκαιρία να νιώσει "ζωντανός" μέσα απο τη δύναμη της αγάπης που όλοι λίγο-πολύ, αργά ή γρήγορα ... ξέρουμε ή καταλαβαίνουμε την μοναδική της αξία στην διαδρομή της ζωής μας!

Πόσο “τενεκεδένιοι” είναι οι άνθρωποι σήμερα;
Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν "Τενεκεδένιοι" στο σήμερα καθώς "εγκλωβίστηκαν" στις παροχές της ίδιας τους της Τεχνολογίας! Ανακάλυψαν τα περισσότερα ... μα λένε τα λιγότερα...!

Τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν μέσα από το έργο την έννοια και τη σημασία της αγάπης;
Τα παιδιά είναι στο ζήτημα της αγάπης τα πιο έξυπνα πλάσματα και θα ήταν αδύνατο και γελοίο απο μέρους μας να πιστεύουμε ότι θα ήταν οι πιο αποδυναμωμένοι δέκτες πάνω σε αυτό!

 

ΣΚΙΑΧΤΡΟ (Κώστας Τζαφέρης)
Πες μας λίγα λόγια για τον χαρακτήρα του Σκιάχτρου που υποδύεσαι
Το σκιάχτρο που υποδύομαι είναι ένα πλάσμα πανέξυπνο, καλοσυνάτο και χαρισματικό. Αναζητά και φτάνει ως το Μάγο του Οζ για να του δοθεί μυαλό. Δεν έχει αντιληφθεί, όπως και πολλοί από εμάς, πως πολλές φορές τα πράγματα που επίμονα εξωγενώς αναζητούμε, είναι μέσα μας, αρκεί να πιστέψουμε στους εαυτούς μας και να τους δώσουμε την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα και τις αρετές τους.

Ποιες είναι συνήθως οι αντιδράσεις των παιδιών στον χαρακτήρα του σκιάχτρου;
Τα παιδιά δείχνουν να αγαπούν την αφέλεια του σκιάχτρου, το βοηθούν και γενικά είναι ένα πρόσωπο αγαπητό και αποδεκτό. Γελούν, συμπάσχουν μαζί του και γενικά έχουν μια τάση να το προστατέψουν. Κι όλο αυτό είναι πραγματικά συγκινητικό γιατί είναι αυθόρμητο και πηγαίο από τα παιδιά.

Ποιος ο ρόλος της μουσικής και του τραγουδιού στη δομή της παράστασης και ποιο τραγούδι ξεχωρίζεις; Τα παιδιά συμμετέχουν;
Το έργο ανεβαίνει με τη μορφή του μιούζικαλ, συνεπώς η μουσική έχει δεσπόζουσα σημασία, πόσο μάλλον όταν φέρει και την υπογραφή του Μίμη Πλέσσα. Οι μελωδίες εναρμονίζονται πλήρως με τις πρόζες και τα παιδιά το εισπράττουν και συμμετέχουν ενεργά. Το τραγούδι που ξεχωρίζω είναι το ''χρειάζεται καρδιά'', επαναλαμβάνεται ως μουσικό μοτίβο στο έργο και είναι και το τραγούδι του φινάλε. Τα παιδιά συμμετέχουν και προσπαθούν να το τραγουδήσουν μαζί μας. Κι αυτό, νομίζω, είναι και το πιο σημαντικό και συγκινητικό συνάμα για μας.

 

ΛΙΟΝΤΑΡΙ (Κώστας Κλάδης)
Πως ένα φοβισμένο λιοντάρι μπορεί να ανακαλύψει τη κρυμμένη του τόλμη;
Όταν έχει όραμα, στόχο, πίστη, επιμονή και φίλους, όπως και με τους ανθρώπους άλλωστε

Ποια είναι τα βασικά μηνύματα της παράστασης;
Αν βλέπουμε πέρα απο της αδυναμίες μας και τους φόβους μας βρίσκουμε την πραγματική ευτυχία.

Πως αισθάνεσαι που συμμετέχεις σε μια παιδική παράσταση;
Ο όρος "παιδική παράσταση'' με παραπέμπει αλλού. Προτιμώ το ''ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ''. Είναι ένα είδος θεάτρου, που ύστερα απο 35 χρόνια στο ''σανίδι'' μπορώ να πω με σιγουριά πως απαιτεί μια ειδική τεχνική στα εκφραστικά μέσα του ηθοποιού, ειδικά όταν το ρεπερτόριο είναι όπως αυτό του θεάτρου μας, που σκοπό έχει να ψυχαγωγήσει και όχι να ''διασκεδάσει'' τα παιδιά. Στην φετινή παράσταση, όπως και σε τόσες άλλες που έχω ''παίξει'', αισθάνομαι πως βάζω ένα λιθαράκι στην ψυχούλα ενός αυριανού ενεργού και έντιμου πολίτη. Αυτός πρέπει και να είναι ο σκοπός του θεάτρου, να άγει την ψυχή, τόσο τη δική μας όσο και της κοινωνίας μας και των αυριανών εκπροσώπων της, που είναι τα παιδιά μας.

 

 

ΝΙΚΟΣ ΔΑΦΝΗΣ
Ο Μάγος του Οζ, ένα έργο του 1900, πόσο επίκαιρο παραμένει ακόμα και σήμερα; Ποια είναι τα μηνύματα πίσω από το παραμύθι; Ποιος είναι σήμερα ο δικός μας «Μάγος του Οζ»;
Ο Οζ, βρήκε την Αμερική μπροστά στο κατώφλι του μεγάλου κραχ. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το «παραμύθι» είναι προφητικό και ότι τα πρόσωπα είναι συμβολικά και σχετίζονται μ’ αυτό που ερχόταν. Εγώ θεωρώ κάπως υπερβολική αυτή την εκδοχή. Γι’ αυτό και η διασκευή, αλλά και η παράστασή μας προβάλει τα αναγνωρίσιμα και διαχρονικά «μηνύματα» του έργου.

Η φιλία και η συνεργασία τελικά μπορούν να μας σώσουν;
Η φιλία, η συντροφικότητα, η μόρφωση, η συνεργασία, πάντα θα δίνουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος και θα τον βοηθούν στην πορεία του προς τους στόχους που ο ίδιος βάζει.

Τι εκπλήξεις μας ετοιμάζετε στη φετινή παράσταση;
Δεν ξέρω αν θα το έλεγα έκπληξη, αλλά στην παράστασή μας (όπως και στο αρχικό κείμενο του Μπάουμ άλλωστε) μάγος δεν υπάρχει! Εμείς (πολλές φορές) έχουμε ανάγκη να δημιουργούμε «μάγους» και «σωτήρες», για να μας δώσουν αυτά που ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ότι μας λείπουν. Που ΑΝ κοιτούσαμε μέσα μας, σίγουρα θα βρίσκαμε.

Το Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα, εδώ και 20 χρόνια μας κρατάει συντροφιά με προσεγμένες παραγωγές και ιδιαίτερες ρεπερτοριακές επιλογές. Ποιο είναι το φετινό πρόγραμμα;
Το «Ο Μάγος του Οζ» και η «Ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει» (επανάληψη της περυσινής επιτυχίας) στην Παιδική σκηνή. Το «Πέντε σιωπές» (επανάληψη για τέταρτη χρονιά, και αργότερα το «Φαινόμενο του θερμοκηπίου» της Δήμ. Σταϊκου στον Πίσω χώρο. Και τέλος τα «Χωρίς ντροπή» και αργότερα το «The line» του Ισραέλ Χόροβιτς στην Κεντρική σκηνή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Travel4kids.gr, από αυτή τη φράση καταλαβαίνετε περί τίνος πρόκειται.. είναι μία ιδέα που συνδυάζει το ταξίδι για όλη την οικογένεια και ιδιαίτερα τα παιδιά. Το ταξίδι που μας αρέσει πολύ… να ονειρευόμαστε προορισμούς, να ψάχνουμε μικρά tips που θα το κάνουν πιο ιδιαίτερο, να ζούμε τις νέες εμπειρίες που μας προσφέρει κάθε τόπος, να δίνουμε συμβουλές για τις κρυμμένες παραλίες και τις καλύτερες λιχουδιές, να διαβάζουμε για ταξίδια άλλων…

Περισσότερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Newsletter

Εγγραφείτε στα Newsletter μας για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας!