"Το μαγικό φίλτρο" παιδική παράσταση στο "Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα" - Κριτική της Έρικας Αθανασίου

Η εξαιρετική παράσταση «Το μαγικό φίλτρο» στο Θέατρο Κάτω απ' τη Γέφυρα
Κριτική της Έρικας Αθανασίου

Την είχαμε γνωρίσει όμορφη και γλυκιά και δυσκολευτήκαμε να την αναγνωρίσουμε ως μάγισσα Στριγκλίδου, ποτισμένη με κακία. Η Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου εντυπωσιάζει με την εμφάνισή της, μέσα από ένα τζάκι, στο έργο «Το μαγικό φίλτρο» του Μίχαελ Έντε, που σκηνοθετεί με εξαιρετικό κέφι η ίδια.
Το ίδιο κέφι μεταδίδεται και στους νεαρούς αλλά και μεγαλύτερους θεατές που έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση. Μια παράσταση για την αιώνια διαμάχη μεταξύ καλού και κακού, μια παράσταση για τον κόσμο που κινδυνεύει να καταστραφεί από τις πράξεις των ανθρώπων.

Κακός αλλά παιχνιδιάρης ο Βούλης Παλαβούλης, που προφέρει το όνομά του με κάτι που μοιάζει ως Βελζεβούλ, παραπέμποντας στην κόλαση αλλά με το υποκοριστικό Μπούλης να του δίνει μια νότα αγαθότητας. Παρόλη την κακία του, για την οποία περηφανεύεται, δεν καταφέρνει να γίνει αντιπαθής στους θεατές κι αυτό αποτελεί επίτευγμα. Ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος καταφέρνει να δείχνει περισσότερο σκανταλιάρης παρά κακός, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο φίλτρο που παρασκεύασε κάνει όποιον το πίνει να βλέπει κάθε άχρηστο πράγμα ως χρήσιμο, υποδεικνύοντας την καταναλωτική μανία, παρά τη γενική ομολογία του για τα κακά που έχει κάνει στον κόσμο, παρά την υποκρισία του απέναντι στη γάτα του, Ροζαλία. Μια γάτα που υποδύεται με ξεχωριστό νάζι η Χριστίνα Σιώμου.

Από την αρχή όμως σχεδόν του έργου ο Μπούλης βρίσκεται σε απόγνωση, μια και θα πρέπει να συγκεντρώσει όλη την κακία και φαντασία του για να ανταπεξέλθει στην καταστροφή του κόσμου, που είναι υποχρεωμένος να ολοκληρώσει ακριβώς πριν το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα Πρωτοχρονιάς, έχοντας λιγότερες από έξι ώρες στη διάθεσή του.

Η λύση στο πρόβλημά του φαίνεται να έρχεται με την έλευση της μάγισσας θείας του και τη συνταγή για ένα μαγικό φίλτρο, που μπορεί να αντιστρέψει κάθε ευχή τους. Ένα μαγικό φίλτρο με ένα πραγματικό μακροσκελέστατο και δυσκολοπρόφερτο όνομα, που προκαλεί γέλιο κάθε φορά που αναφέρεται. Όπως γέλιο προκαλεί και η αδυναμία του Μπούλη, που μπορεί να λέει χωρίς καθόλου να κομπιάσει το όνομα του φίλτρου αλλά αδυνατεί να πει σωστά έστω και μια φορά το όνομα του Σκουληκαντέρα, υπηρέτη του άρχοντα του κακού, αυτού ο οποίος τον απειλεί με εξαέρωση σε περίπτωση που ο κόσμος δεν καταστραφεί μέχρι τα μεσάνυχτα. Ο Κώστας Κλάδης ως Σκουληκαντέρας χρειάζεται να διορθώνει διαρκώς τον Μπούλη, ενόσω τον απειλεί προκειμένου να τηρήσει το συμβόλαιό του, καταφέρνοντας να κρατάει καρφωμένα τα βλέμματα πάνω του με την τρομακτική εμφάνισή και φερσίματά του.

Ο πλούτος της θείας και η επιστήμη του Μπούλη θα συνεργαστούν προκειμένου να επιτύχουν τη μεγάλη καταστροφή. Αντίπαλο δέος η γάτα και το κοράκι της θείας, κατάσκοποι στην υπηρεσία του Ανώτατου Συμβουλίου των Ζώων. Ένα κοράκι, μαύρο αλλά άκρως συμπαθητικό, που ερμηνεύει ο Οδυσσέας Κιόσογλου και με φωνή γλυκιά, βαθιά, πειστική μιλάει για μεγάλες αλήθειες.
Μόνο που τόσο η γάτα όσο και το κοράκι προς στιγμή θα αναρωτηθούν αν αξίζει τον κόπο να χάσουν τη ζεστασιά και το φαγητό τους προκειμένου να παλέψουν για όλα τα ζώα, για όλο τον κόσμο.
«...θέλει σίγουρα κουράγιο μες στο κρύο να χαθείς και για χάρη όλου του κόσμου τη βολή σου ν’ αρνηθείς...»

Η ιστορία προωθείται και μέσα από στίχους που σε παρασέρνουν να σιγοτραγουδήσεις σε μουσική Σάκη Τσιλίκη.
Εντυπωσιάζουν τα σκηνικά, μεταφέροντας μια πραγματικά μαγική ατμόσφαιρα και κάνοντας τους θεατές να νιώσουν σχεδόν το κρύο πάνω στο καμπαναριό, με τους δείχτες του ρολογιού να πλησιάζουν να δείξουν δώδεκα και τον Κώστα Κλάδη να επανεμφανίζεται επιβλητικός ως ο χρόνος που φεύγει.

Στη θεατρική μεταφορά ενός από τα σημαντικότερα έργα του Έντε, ο Γιάννης Οικονομίδης λοξοκοιτάζει και προς τους πιο μεγάλους θεατές, αυτούς που καταλαβαίνουν τη σχέση των τραπεζών και των off shore με την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Άραγε η επιστήμη και ο πλούτος όταν υπηρετούν το κακό θα μπορέσουν να καταστρέψουν τον κόσμο; Ή η γενναιότητα όταν υπηρετεί το καλό μπορεί να βρει τρόπους να νικήσει; Και μήπως τελικά ο κακός καταστρέφει πρώτα από όλα εαυτό του; Διότι όταν καταστρέφεις τον κόσμο εσύ σε ποιον κόσμο θα ζήσεις;

Μήπως αυτό που νιώθεις ως αποτυχία μπορεί να σε οδηγήσει σε μια επιτυχία που δεν φανταζόσουν; Τα πράγματα είναι δυνατόν να αντιστραφούν, να οδηγήσουν σε κάτι άλλο από αυτό που φαίνεται; Τελικά όποιος βάζει πάνω από όλα τα προσωπικό συμφέρον, καταστρέφοντας οτιδήποτε στο όνομα του συμφέροντος αυτού, μήπως τελικά δρα ενάντια στα δικά του συμφέροντα; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που θέτει το έργο, προβληματίζοντας με διαφορετικό τρόπο κάθε ηλικία θεατή.

Και οι θεατές, ανεξαρτήτως ηλικίας, φεύγουν με μια αισιόδοξη διάθεση και με εικόνες που θα τους συντροφεύουν για πολύ καιρό μετά το κλείσιμο της αυλαίας, σιγοτραγουδώντας και προσπαθώντας να κουνήσουν τα πόδια τους με τον περίεργο τρόπου που κατάφερνε η μάγισσα Στριγκλίδου.

Σημαντική η κίνηση από το Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα να δώσει την ευκαιρία και σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το εισιτήριο να δούνε το έργο, παροτρύνοντας όσους από τους θεατές επιθυμούν να σφραγίσουν το εισιτήριό τους, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθεί.

Συντελεστές:
Θεατρική μεταφορά του Γιάννη Θ. Οικονομίδη
Σκηνοθεσία: Κων/να Σαραντοπούλου
Μουσική: Σάκης Τσιλίκης
Σκηνικά: Κωστής Γεωργίου
Κοστούμια: Γιοβάννα Πρασίνου
Χορογραφία: Μυρσίνη Καταλειφού
Φωτισμοί: Χρήστος Τσαμπάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Βασιλείου
Βοηθός φωτιστή: Γιάννης Κανακάκης
Κατασκευή κοστουμιών: Λίτσα Κυρίτση
Φωτογραφίες, εικαστικά, social media: Γιώργος Φερμελετζής
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης – Όρκα
Γραμματεία, οργάνωση παραστάσεων: Μαρία Κονάκα – Γιώτα Βόκαλη

Παίζουν οι ηθοποιοί, με τη σειρά που εμφανίζονται:
Αυγουστίνος Ρεμούνδος: Βελζεβούλ Παλαβούλης
Κώστας Κλάδης: Αγάθων Σκουληκαντέρας και Γεροχρόνος
Χριστίνα Σιώμου: Ροζαλία
Οδυσσέας Κιόσογλου: Ιάκωβος Κρα
Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου: Τυράννια Στριγκλίδου

Πληροφορίες:

Παραστάσεις: κάθε Κυριακή στις 12:00
Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία
Διάρκεια: 80΄
Γενική είσοδος: 10€, φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων: 7€
Προπώληση: http://katoapotigefyra.gr/magiko-filtro-tickets/

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ
Πλατεία ηλεκτρικού σταθμού Ν. Φαλήρου
www.katoapotigefyra.gr,

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλ. 210 4816200 (09:00 – 15:00 Δευτ. - Παρ.)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Travel4kids.gr, από αυτή τη φράση καταλαβαίνετε περί τίνος πρόκειται.. είναι μία ιδέα που συνδυάζει το ταξίδι για όλη την οικογένεια και ιδιαίτερα τα παιδιά. Το ταξίδι που μας αρέσει πολύ… να ονειρευόμαστε προορισμούς, να ψάχνουμε μικρά tips που θα το κάνουν πιο ιδιαίτερο, να ζούμε τις νέες εμπειρίες που μας προσφέρει κάθε τόπος, να δίνουμε συμβουλές για τις κρυμμένες παραλίες και τις καλύτερες λιχουδιές, να διαβάζουμε για ταξίδια άλλων…

Περισσότερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Newsletter

Εγγραφείτε στα Newsletter μας για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας!