Αυτισμός & αεροπλάνο. Συνταξιδεύοντας με τον αυτισμό.

Ένα αεροπορικό ταξίδι αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόκληση για ένα παιδί με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), τόσο για το ίδιο όσο και για τους γονείς του αλλά και για τους συνταξιδιώτες του. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε υπάρχει τρόπος να το αντιμετωπίσετε με αποτελεσματικό τρόπο.

 

Το Ίδρυμα Ωνάση, σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), προχώρησαν στην έκδοση ενός Ενημερωτικού Οδηγού που στοχεύει ακριβώς στην απελευθέρωση των δυνάμεων αυτών των παιδιών, αλλά και στην ευρύτερη ενημέρωση όλων μας. (Το αναλυτικό έντυπο μπορείτε να βρείτε εδώ)

 

Η εμπειρία μιας αεροπορικής πτήσης μπορεί να μην είναι ίδια για όλους, όμως θα πρέπει όλοι να μπορούν να τη ζήσουν. Αν δεν γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτισμός, δεν μπορούμε να συναισθανθούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά αυτά και οι συνοδοί τους.

 

Στο αεροδρόμιο
Το αεροδρόμιο μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο και απαιτητικό περιβάλλον για ένα άτομο με ΔΑΦ, καθώς εμπεριέχει πλήθος ταυτόχρονων αισθητηριακών ερεθισμάτων (έντονα φώτα, πολυκοσμία, ανακοινώσεις κ.ά.). Επομένως, εάν ένα άτομο δεν έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, θα βιώσει άγχος και ανασφάλεια, καθώς βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση προσπαθώντας να αποφύγει τις ενοχλήσεις. Είναι πιθανό, λοιπόν, να διαταραχθεί η συμπεριφορά του.
Το έντονο άγχος, ωστόσο, προκύπτει και από την αδυναμία των ατόμων να επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους και να αποκωδικοποιήσουν όσα συμβαίνουν γύρω τους: όταν, για παράδειγμα, καλούνται να ενταχθούν σε μια κοινωνική συνθήκη, όταν αλλάζει η ρουτίνα τους και όταν δεν μπορούν να προβλέψουν ή να ελέγξουν τι θα τους συμβεί. Τέτοιες συνθήκες είναι προφανώς το περιβάλλον ενός αεροδρομίου, η πτήση, το ταξίδι, ο άγνωστος προορισμός.

 

Πώς μοιάζει η πτήση για ένα άτομο με ΔΑΦ;

Συμπτώματα άγχους
Το βίωμα του άγχους συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα (π.χ. ιδρώτας, σφίξιμο στο στομάχι και ταχυκαρδία), τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν σε αρνητικές σκέψεις (π.χ. «τι θα γίνει αν μου ανοίξουν τις βαλίτσες;» «πώς θα μου κάνουν σωματικό έλεγχο;»). Τα άτομα με ΔΑΦ συχνά δεν κοινοποιούν με λόγια το άγχος τους, αλλά εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους μέσω κάποιας συμπεριφοράς (π.χ. με έκρηξη θυμού). Συνεπώς, είναι σημαντικό να δείχνουμε κατανόηση και να τα βοηθάμε ώστε να «εκπαιδευτούν» στη διαχείριση του άγχους.

 

Τι δυσκολεύει τα άτομα με ΔΑΦ;


 

Τι βοηθάει τα άτομα με ΔΑΦ;


Τι μπορώ να κάνω στη διάρκεια του ταξιδιού

  • Αν μπορείτε, παραχωρήστε τους τη θέση σας, στη σειρά ή στο αεροπλάνο.
  • Αν κάνουν κάτι που πιθανόν σας ενοχλεί, πείτε το ευγενικά στα παιδιά ή τον συνοδό τους.
  • Αν δείτε ότι δυσκολεύονται στην έκφραση, προσπαθήστε: να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, να αποφύγετε το επίμονο βλέμμα σ’ αυτά ή/και τον συνοδό τους, να αποφύγετε τις συμβουλές, τις συστάσεις και τα σχόλια προς τα ίδια και τον συνοδό τους.
  • Αν θέλετε να βοηθήσετε, πλησιάστε ήρεμα –καλύτερα από τη μεριά του συνοδού– και ρωτήστε τον διακριτικά αν χρειάζεται βοήθεια ή τη συνδρομή σας.
  • Μην προβείτε σε οποιαδήποτε κίνηση χωρίς την έγκριση του συνοδού.
  • Αν δεν ξέρετε τι να κάνετε, αν δεν γνωρίζετε πώς να αντιδράσετε, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον εργαζόμενο του αεροδρομίου, ώστε να σας ενημερώσει για το τι θα μπορούσατε να κάνετε.
  • Να είστε υπομονετικοί και υποστηρικτικοί με όποιον τρόπο μπορείτε.
  • Οι γονείς τους κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν. Δεν προκάλεσαν αυτοί τις δυσκολίες. Προσπαθήστε να είστε υποστηρικτικοί και διακριτικοί.
  • Θυμηθείτε ότι είναι διαφορετικό το «δεν θέλω να κάνω κάτι» από το «δεν μπορώ να κάνω κάτι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Travel4kids.gr, από αυτή τη φράση καταλαβαίνετε περί τίνος πρόκειται.. είναι μία ιδέα που συνδυάζει το ταξίδι για όλη την οικογένεια και ιδιαίτερα τα παιδιά. Το ταξίδι που μας αρέσει πολύ… να ονειρευόμαστε προορισμούς, να ψάχνουμε μικρά tips που θα το κάνουν πιο ιδιαίτερο, να ζούμε τις νέες εμπειρίες που μας προσφέρει κάθε τόπος, να δίνουμε συμβουλές για τις κρυμμένες παραλίες και τις καλύτερες λιχουδιές, να διαβάζουμε για ταξίδια άλλων…

Περισσότερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Newsletter

Εγγραφείτε στα Newsletter μας για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας!