Travel4kids Team

Travel4kids Team

Παιδιά και Διατροφή

Τα προβλήματα που σχετίζονται με την διατροφή των παιδιών παρουσιάζονται όλο και συχνότερα και με πιο έντονα χαρακτηριστικά. Η Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Κυριακή Απέργη μας δίνει απαντήσεις γύρω από την αντιμετώπιση διατροφικών δυσλειτουργιών και μας βοηθάει να λύσουμε συχνές απορίες μας.

 

1. Πως ορίζεται η παιδική παχυσαρκία και πότε ένα παιδί είναι ή τείνει να γίνει παχύσαρκο;

Με τον όρο «παχυσαρκία» ορίζεται η ανώμαλη ή η υπερβολική συσσώρευση λίπους, και όχι απλά βάρους, που μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ψυχοσωματική υγεία του ατόμου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο αριθμός των παχύσαρκων Ευρωπαίων έχει τριπλασιαστεί από τη δεκαετία του '80 και ότι περίπου το 1 στα 3 παιδιά ηλικίας 6-9 ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Η παιδική παχυσαρκία είναι μια παθολογική κατάσταση, που επηρεάζει τα παιδιά και τους εφήβους. Η αξιολόγηση της παχυσαρκίας στα παιδιά είναι διαφορετική και πιο περίπλοκη από στους ενήλικες. Τα παιδιά είναι αναπτυσσόμενοι οργανισμοί και μάλιστα αναπτύσσονται με διαφορετικό ρυθμό σε διαφορετικές ηλικίες. Επιπλέον, μελέτες αναφέρουν ότι οι γονείς συχνά δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν αν το παιδί τους είναι υπέρβαρο ή πιστεύουν ότι το αυξημένο βάρος του παιδιού θα γίνει ύψος. Για να αξιολογήσει κανείς την κατηγορία βάρους ενός παιδιού ή εφήβου υπάρχουν 3 μέθοδοι. Η μέθοδος που είναι ευρέως αποδεκτή είναι η χρήση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), δηλαδή το βάρος σε κιλά διαιρεμένο με το τετράγωνο του ύψους σε εκατοστά (kg/m2), σε σύγκριση με το διάγραμμα "ΔΜΣ-για-ηλικία". Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «υπέρβαρα» θεωρούνται τα παιδιά ή οι έφηβοι με ΔΜΣ μεγαλύτερο της 85ης εκατοστιαίας θέσης (ΕΘ), ενώ ως «παχύσαρκα» κατατάσσονται εκείνα με ΔΜΣ μεγαλύτερο της 95ης ΕΘ για την ηλικία και το φύλο.

 

2. Από ποια ηλικία και μετά θα πρέπει να ανησυχούμε; Ένα «γεμάτο» μωρό θα γίνει ένα παχύσαρκο παιδί;

Όλοι αγαπούν ένα «γεμάτο» μωρό και ως έναν βαθμό οι «δίπλες» σε ένα βρέφος μπορεί να αποτελέσει «ένδειξη υγείας». Τα μωρά χρειάζονται το λίπος για το άμεσο αναπτυξιακό στάδιο, που είναι από τα ταχύτερα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, το λίπος μπορεί να υπερβαίνει το υγιές ποσοστό που χρειάζεται το μωρό. Τα μωρά που παίρνουν βάρος πιο γρήγορα κινδυνεύουν να εμφανίσουν παχυσαρκία κατά την ηλικία των 3 ετών, γεγονός που από μελέτες φαίνεται να συνδέεται με παχυσαρκία, όχι μόνο ως παιδί, αλλά και στην ενηλικίωση. Δεν είναι εύκολο για τον γονιό να εντοπίσει την παχυσαρκία απλά κοιτάζοντας το παιδί, καθώς τα μωρά έχουν διαφορετικά όρια φυσιολογικού ποσοστού σωματικού λίπους. Είναι σημαντικό ωστόσο να επισκέπτονται τακτικά τον παιδίατρο, ώστε να ελέγχεται η ανάπτυξη και ο ΔΜΣ του μωρού για την ηλικία του. Η περίσσεια λίπους και θερμίδων μπορεί να αποτελέσει έναν παράγοντα ανησυχίας. Για παράδειγμα, το υπερβολικό βάρος μπορεί να καθυστερήσει το περπάτημα - βασικά μέρη της σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης του μωρού. Ένα «μεγάλο» μωρό δεν θα γίνει απαραίτητα ένα υπέρβαρο παιδί, αλλά αν δεν δοθεί προσοχή ένα παιδί που είναι παχύσαρκο συχνά παραμένει παχύσαρκος ως ενήλικας. Η σωστή και ελεγχόμενη αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη, ο έλεγχος για διαβήτη κύησης, ο εξάμηνος αποκλειστικός θηλασμός του βρέφους, η αναγνώριση και ο σεβασμός στα σήματα πληρότητας του μωρού , η αποφυγή πρώιμης εισαγωγής στερεών είναι κάποιοι από τους παράγοντες, που συμβάλουν σε ένα υγιές ποσοστό λίπους. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τονίσουμε ότι τα μωρά χρειάζονται μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά για να υποστηριχτεί η ανάπτυξη κατά τη βρεφική ηλικία και για αυτό οι ενεργειακοί περιορισμοί που αποσκοπούν στη μείωση του βάρους δεν συνιστώνται για βρέφη κάτω των 2 ετών.

 

3. Ένα παιδί που τρώει πολύ «άτακτα» αλλά δεν παίρνει κιλά θα πρέπει να μας ανησυχεί;

Ο λόγος που τρεφόμαστε είναι πρωτίστως για να πάρουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από την τροφή, και δευτερευόντως για κοινωνικούς, ψυχολογικούς και άλλους λόγους. Όταν ένα παιδί (ή και ενήλικας) δεν λαμβάνει θρεπτικά συστατικά, είτε λόγω υπερβολικής κατανάλωσης τροφής μειωμένης θρεπτικής αξίας ή λόγω συνολικής μειωμένης πρόσληψης τροφής για τις ατομικές ανάγκες ή/και μειωμένης απορρόφησης εξαιτίας κάποιας υποκείμενης νόσου, τότε βρίσκεται σε κίνδυνο διατροφικών ελλείψεων και εμφάνισης προβλημάτων υγείας. Επομένως πέρα από τυχόν «αισθητικούς» λόγους, τόσο ένα παχύσαρκο παιδί, όσο ένα παιδί «αδύνατο», αλλά «κακόφαγο» βρίσκονται αμφότερα σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών και επιπλοκών της υγείας. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι ο γονιός ή ο κηδεμόνας να αναγνωρίζει πότε η διατροφή ενός παιδιού είναι «ελλιπής» ή πότε το παιδί «δεν παίρνει κιλά». Τα παιδιά εμφανίζουν μια περιοδικότητα τόσο στη πρόσληψη τροφής, όσο στην ανάπτυξη και η πίεση για κατανάλωση τροφής συχνά επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Τα παιδί που πιέζονται να φάνε κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο, τελικά έχουν αυξημένη πιθανότητα να το απορρίψουν, ενώ όσο πιέζονται να φάνε περισσότερο καταλήγουν να έχουν λάθος διατροφικές συνήθειες και πεποιθήσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο βάρος και διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά μετέπειτα. Σε κάθε περίπτωση που ο γονιός ανησυχεί για την διατροφή ή την ανάπτυξη του παιδιού, καλό θα ήταν να απευθύνεται στον παιδίατρο για επιβεβαιώσει αν όντως υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο και να ακολουθεί παραπομπή σε πτυχιούχο διαιτολόγο- διατροφολόγο.

 

4. Παίζει ρόλο η κληρονομικότητα και ποιοι άλλοι παράγοντες συμβάλουν στην εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας;

Το αυξημένο σωματικό βάρος και ορθότερα, το αυξημένο ποσοστό λίπους, είναι το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων, που συμβάλλουν σε ένα θετικό ενεργειακό ισοζύγιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μελέτες σε γονείς και παιδιών, σε διδύμους και σε παιδιά, που υιοθετήθηκαν, φαίνεται να συνηγορούν στο γεγονός ότι η παχυσαρκία έχει και κληρονομικό υπόβαθρο, με συγκεκριμένα γονίδια που μπορεί να συμβάλλουν κατά 60-84% στον καθορισμό του ΔΜΣ ενός ατόμου. Ωστόσο, φαίνεται ότι προοδευτική αύξηση της παχυσαρκίας στις περισσότερες ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες οφείλεται σε «παχυσογόνους» περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως είναι η μείωση της φυσικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την εύκολη πρόσβαση σε τροφές υψηλής θερμιδικής και χαμηλής θρεπτικής αξίας,

 

5. Πως αντιμετωπίζεται η παιδική παχυσαρκία από τους γονείς και πότε πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικό διατροφολόγο;

Κάλο θα ήταν οι γονείς να έχουν προληπτικά μια επαφή με έναν διαιτολόγο- διατροφολόγο με εξειδίκευση στην παιδική διατροφή, ώστε να αποκτήσουν «αυτοπεποίθηση» για το πώς πρέπει να θρέφουν το παιδί τους και να θέσουν τις βάσεις της υγείες διατροφής όσο πιο νωρίς γίνεται, ακόμα και πριν τον ερχομό του παιδιού. Όταν οι κηδεμόνες ενημερωθούν από τον παιδίατρο ότι το βάρος του παιδιού έχει αρχίσει να ξεφεύγει από το εύρος του φυσιολογικού ή παρατηρήσουν και οι ίδιοι ότι το παιδί τους δεν τρέφεται «σωστά» και τους δυσκολεύει με το φαγητό, τότε είναι μια κατάσταση συναγερμού και η συνάντηση με διαιτολόγο είναι επιτακτική. Καλό θα είναι όλη η οικογένεια να αναγνωρίσει εξ’ αρχής την καίρια σημασία της ισορροπημένης διατροφής για την υγεία και την ποιότητα ζωής. Η βελτίωση του σωματικού βάρους ενός παιδιού δεν αποτελεί ένα «πρόβλημα» που αφορά μόνο το υπέρβαρο μέλος, αλλά για επιτυχία της παρέμβασης πρέπει να γίνουν αλλαγές του τρόπου διατροφής και ζωής όλης της οικογένειας. Για αυτόν τον λόγο, πολλές φορές η παρουσία όλης της οικογένεια στο γραφείο του διαιτολόγου είναι απαραίτητη, ενώ συχνά γίνεται χρήσιμη και η παρουσία του παππού- γιαγιάς που φροντίζουν τα παιδιά. Η συνδυαστική συμβουλευτική με έναν ειδικό ψυχικής υγείας μπορεί να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα.

 

6. Ποιο είναι το σωστό καθημερινό διατροφολόγιο για τα παιδιά, ώστε να μην οδηγηθούν στην παχυσαρκία;

Η πρόληψη είναι σαφώς η καλύτερη θεραπεία. Η «δίαιτα» είναι μια επίπονη διαδικασία, που πολλές φορές μπορεί να αλλοιώσει την σχέση του ατόμου με την τροφή και να μειώσει την ικανότητα του ατόμου να αξιολογεί σωστά το αίσθημα πείνας- κορεσμού. Δυστυχώς, η αλλαγή των λανθασμένων διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής, που συμβάλλει στην αύξηση του βάρους είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, που απαιτεί χρόνο, υπομονή και επιμονή, τόσο για τους ενήλικες, όσο για τα παιδιά. Ωστόσο, όσο πιο πολύ πιστεύουμε στην σημασία διατήρησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής και όσο πιο νωρίς αρχίσουμε να επενδύουμε σε αυτό, τόσες περισσότερες θα είναι οι πιθανότητες επιτυχίας. Είναι σημαντικό να νιώθουμε την ισορροπημένη διατροφή σαν ένα μέσο αυτοσεβασμού και αυτοφροντίδας για την διατήρηση της καλής υγείας και ποιότητας ζωής και όχι σαν ένα «μέτρο» ή ένα «χαρτί» διατροφής για έλεγχο του βάρους. Υπό αυτή την προϋπόθεση λοιπόν δεν θα πρέπει να υπάρχουν απαγορεύσεις και ακρότητες. Κάθε άτομο, αλλά και κάθε οικογένεια έχει τις δικές της ανάγκες και συνήθεις.
Σε γενικές γραμμές τα παιδιά θα πρέπει να έχουν κάτι θρεπτικό για πρωινό στο σπίτι, ακόμα και μικρό σε ποσότητα. Βοηθά να παίρνουν κολατσιό από το σπίτι τις περισσότερες μέρες και να έχουν μικρά και συχνά γεύματα- σνακ ανά περίπου 3-4 ώρες. Σε κάθε γεύμα ή σνακ είναι απαραίτητο να υπάρχει κάποιο φρούτο ή λαχανικό, ωμό, μαγειρεμένο, ή σε μορφή πουρέ σούπας ή smoothie. Όσο είναι δυνατό θα πρέπει να προτιμούμε τις τροφές στην πιο απλή και ανεπεξέργαστη τροφή τους, πχ. δημητριακά ολικής, αντί για λευκά, απλό γιαούρτι αντί για επιδόρπιο γιαουρτιού, ωμοί ξηροί καρποί, αντί για σνακ κτλ
Παράλληλα είναι σημαντικό:
• να δίνεται προσοχή στο μέγεθος των μερίδων
• να αποφύγετε η χρήση τροφής για ανταμοιβή καλής συμπεριφοράς ή για την ικανοποίηση των συναισθηματικών αναγκών των παιδιών
• να ενθαρρύνετε τα παιδιά να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα, με πολλαπλή έκθεση σε αυτά δίχως όμως πίεση – δωροδοκία -εξαναγκασμό
• να έχει το παιδί αρκετό και ποιοτικό ύπνο, μεταξύ 9 και 14 ωρών, ανάλογα με την ηλικία.4
• να ενθαρρύνεται η σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 60 λεπτά την ημέρα
• να ενθαρρύνονται τα οικογενειακά γεύματα και να αποφεύγεται το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση, λάπτοπ, τάμπλετ.
• να ενθαρρύνονται τα παιδιά να συμμετέχουν στην επιλογή των τροφών, σνακ και στην προετοιμασία του φαγητού ανάλογα την ηλικία

 


7. Πως θα κάνουμε πιο εύκολο για τα παιδιά να τρώνε πιο υγιεινά στην καθημερινότητα τους. Δώστε μας μερικά tips για υγιεινά snack.

Το πιο σημαντικό «μυστικό» για να φάνε τα παιδιά σωστά, είναι να τρώνε σωστά οι γονείς. Αν ο γονιός ή ο κηδεμόνας ή ο φροντιστής του παιδιού δεν τρέφεται ισορροπημένα, το παιδί είναι σχεδόν αδύνατο να φάει διαφορετικά. Το «πρότυπο» και η «μίμηση» είναι πολύ σημαντικές διαδικασίες και μεγαλώνοντας αφορά και τους δασκάλους ή τους συνομιλητής. Επομένως θα πρέπει το άμεσο περιβάλλον, πχ οι γονείς, ο παππούς ή η γιαγιά να έχουν από νωρίς μια κοινή διατροφική γραμμή. Η υπομονή και επίμονη είναι επίσης σημαντική. Από την βρεφική ηλικία εκλυόμαστε για τροφές γλύκες και εύπεπτες, όπως το γάλα της μαμάς. Αυτή η έμφυτη τάση μας έχει την βάση της στις αρχές για την επιβίωση μας σαν είδος και δεν μας εγκαταλείπει ούτε στην σύγχρονη κοινωνία, ούτε μεγαλώνοντας. Στην βρεφική ηλικία και μέχρι το πρώτο έτος ζωής, τα παιδία δοκιμάζουν εύκολα σχεδόν τα πάντα, ακόμα και πράγματα που δε τρώγονται! Όσο περισσότερα λοιπόν τρόφιμα καταφέρουμε να εισάγουμε σε αυτό τα στάδιο, τόσο περισσότερη ποικιλία θα εξασφαλίσουμε για την επομένη ηλικιακή φάση που υπάρχει φοβία για νέα τρόφιμα (νεοφοβία) και αποκλεισμός τροφίμων που παλιότερα καταναλώνονταν.
Ωστόσο, ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία μπορούμε να αυξήσουμε την ποικιλία υγιεινών τροφών στο διαιτολόγιο του παιδιού, ώστε χορτασμένο να «μην έχει χώρο» για τροφές λιγότερο υγιεινές. Σε αυτό συμβάλει το να μην υπάρχει διαχωρισμός ή απαγόρευση τροφών, που αυτόματα σχεδόν τις κάνει πιο επιθυμητές. Σε ένα ισορροπημένο πλάνο όλα έχουν την θέση τους και δεν υπάρχουν «καλές» ή «κακές» τροφές, αλλά καλές και κακές διατροφικές συνήθειες. Η επανειλημμένη έκθεση των παιδιών σε τροφές, χωρίς όμως πίεση για κατανάλωση ή αρνητικό σχολιασμό είναι βοηθητική. Δημιουργικότητα στην παρουσίαση και παραμύθια ή ιστορίες με τρόφιμα, για τα μικρότερα παιδιά και αίσθηση επιλογής και συμμετοχής στην οργάνωση της διατροφή για τα μεγαλύτερα και τους εφήβους αποτελούν επίσης εργαλεία για την ενίσχυση της σωστής διατροφικής επιλογής. Μπορούμε να βάλουμε το παιδί να επιλέξει και να αγοράσει ένα νέο λαχανικό ή φρούτο κάθε εβδομάδα, να συζητήσουμε μαζί την επιλογή των γευμάτων και σνακ και, γιατί όχι, να μαγειρέψουμε μαζί του και μαζί με τους φίλους του υγιεινές συνταγές.
Όσον αφορά το τι μπορεί αν αποτελέσει ένα υγιεινό σνακ, οι επιλογές είναι άπειρες, αρκεί να κάνουμε τον εξής συνδυασμό: 1)θρέψη, 2) γεύση, 3) ποσότητα. Επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά πχ. φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι, τυρί, αυγό κτλ. τα συνδυάζουμε με γεύση πχ μέλι, σοκολάτα, μπισκότο, δημητριακά, κτλ. και θυμόμαστε πάντα την ποσότητα. Για παράδειγμα:
• φρουτοσαλάτα με γιαούρτι και κομμάτια σοκολάτας
• παστέλι με μέλι και φρούτο
• αυγο-μάφιν με τυρί και λαχανικά
• αραβική πίτα με ταχίνι-κακάο
• μπισκότα ολικής με φυστικοβούτυρο και μπανάνα
• σπιτικό ρυζόγαλο ή βρωμό- γαλο με φρούτα
• ανθότυρο με παξιμαδάκι και μαρμελάδα
• κέικ ολικής με μέλι και ξηρούς καρπούς

Ο Ελληνικός Κόσμος τα τελευταία χρόνια μας έχει συνηθίσει σε μεγάλες και προσεγμένες παραγωγές. Η φετινή παράσταση της παιδικής σκηνής δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Οι «Ιστορίες του παππού-Αριστοφάνη» έρχονται να συνεχίσουν το επιτυχημένο σερί των τελευταίων ετών! Στην πραγματικότητα πρόκειται για 4 παραστάσεις σε μία! Ο Μέμος Μπεγνής μαζί με τον Νίκο Ορφανό πρωταγωνιστούν σε έναν ενδεκαμελή θίασο με πολύ ταλαντούχους ηθοποιούς υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση της Νανάς Νικολάου. Παρότι το έργο μας μεταφέρει στην Αρχαία Ελλάδα των κιόνων και του λιτού τοπίου , από τα σκηνικά δεν λείπει η ευρηματικότητα και τα εντυπωσιακά στοιχεία, όπως το σκαθάρι που καβαλάει ο Νίκος Ορφανός και πετάει πάνω από τον υπόλοιπο θίασο. Επίσης και τα κουστούμια, σε επιμέλεια του Μάνου Παντελιδάκη, τηρώντας τις συνήθειες της εποχής είναι λιτά, αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακά και πολύχρωμα όπου χρειάζεται. Ειδικά ο τέταρτος μύθος με τα πουλιά μας επιφυλάσσει τα πιο εντυπωσιακά κουστούμια πουλιών από την σοφή κουκουβάγια μέχρι τον εντυπωσιακό αετό.

 

Το έργο «Ιστορίες του παππού-Αριστοφάνη», αποτελείται από 4 διαφορικά έργα του Αριστοφάνη, τον Πλούτο, τις Όρνιθες, τους Αχαρνείς και την Ειρήνη. Οι ιστορίες – μύθοι αν και «αρχαίες» παραμένουν πιο επίκαιρες από ποτέ. Δυστυχώς τα θέματα του Αριστοφάνη παραμένουν ιδιαίτερα διαχρονικά και τόσο σημερινά. Τα αναγνωρίζουμε ξεκάθαρα στα θέματα που μας απασχολούν ακόμα και 2.500 χρόνια μετά. Πόλεμοι, απληστία, πολιτικές σκοπιμότητες, δικαιοσύνη, ίσες ευκαιρίες.

 

 

Τα θέματα που διαπραγματεύεται η παράσταση παρουσιάζονται με εύπεπτο και κωμικό τρόπο, με αποτέλεσμα να γίνονται κατανοητά από παιδιά όλων των ηλικιών. Άλλωστε, καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου το στοιχείο της διαδραστικότητας είναι έντονο. Οι ηθοποιοί περνούν ανάμεσα από τους θεατές, συνδιαλέγονται με τα παιδιά και μέσα από έναν παιχνιδιάρικο τρόπο μιλάνε για τις πιο σημαντικές αξίες της κοινωνίας. Τα παιδιά έχουν ισχυρό λόγο και συμμετοχή. Το έργο έχει παρουσιαστεί σε πάνω από 12 χώρες και διδάσκεται στο Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού. Εκτός από τους πρωταγωνιστές Μέμο Μπεγνή και Νίκο Ορφανό, όλοι οι ηθοποιοί ανεξαιρέτως ήταν επικοινωνιακοί και ικανότατοι, με τους “Πλούτο”, “Πενία” και “Ειρήνη” να ξεχωρίζουν.

Συγκινητική η αναφορά στον Δημήτρη Ποταμίτη, στον οποίο ανήκει το κείμενο του έργου «Ιστορίες του παππού-Αριστοφάνη», ενός θεατράνθρωπου απολύτως συνυφασμένου με το καλό παιδικό θέατρο για πολλές δεκαετίες, Το έργο είχε ανέβει για πρώτη φορά το 1978 από την παιδική σκηνή του «Θεάτρου Έρευνας» και είχε γράψει τη δική του ιστορία. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο ίδιος «Με το θέατρο για παιδιά, προετοιμάζεται ο αυριανός καλός θεατής, ο αυριανός ευσυνείδητος πολίτης, αλλά, κυρίως, ο αυριανός πρωθυπουργός της Ελλάδας».

 

 

ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Κάθε Σάββατο στις 14:30 & Κυριακή στις 11:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
• Κανονικά εισιτήρια: €15, €13, €11 (θεωρείο)
• Ισχύουν ειδικές τιμές για Α.Μ.Ε.Α., φοιτητές, νέους & ανέργους
• Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις (από 20 άτομα και πάνω) & οικογενειακά εισιτήρια (4 ατόμων)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
• Στα ταμεία του θεάτρου, Πειραιώς 254, Ταύρος
• Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://tickets.theatron254.gr/
• Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.viva.gr
• Τηλεφωνικά, στο T. 212 254 0300

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ - ΟΜΑΔΕΣ :
Λ.Πετροπούλου: 2106143021, 6946123004, e-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τμήμα Κρατήσεων και Εισιτηρίων «Ελληνικού Κόσμου»: Τ. 212-2540300, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η Βραβευμένη παράσταση στην Ευρώπη για την προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο.

Η «Φάρμα του Διαδικτύου» από τη θεατρική ομάδα ΧΙΛΙΟΔΕΝΤΡΙ μετά τη sold-out περιοδεία σ’ όλη την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή διάκριση, έρχεται στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» από την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια παράσταση - εργαλείο για την εκπαίδευση μαθαίνει στα παιδιά να αναγνωρίζουν και να προφυλάσσονται από τους «λύκους» του Διαδικτύου. Σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου-Saferinternet.gr αποτέλεσε το κεντρικό γεγονός πανελλήνιας εκστρατείας ενημέρωσης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Με τρόπο άμεσο και διασκεδαστικό οι μικροί θεατές μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να θωρακίζονται απέναντι σε κινδύνους όπως: λήψη ηλεκτρονικών μηνυμάτων από αγνώστους, αποκάλυψη στοιχείων, συναντήσεις με αγνώστους στο διαδίκτυο, δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών, ρατσισμός. Συχνά, τα παιδιά εμπνέονται από τις ιστορίες της Φάρμας, κάνουν θεατρικά, γράφουν ποιήματα, τραγούδια, ζωγραφίζουν.

Λίγα λόγια για το έργο:
Σε μία φάρμα ζουν δύο παιδιά, ο Νικόλας και η Νίκη μαζί με το σκύλο τους τον Ηρακλή. Τα ζώα της φάρμας περνούν αρκετές ώρες σερφάροντας στο internet και συχνά πέφτουν σε παγίδες. Ο νέος διαδικτυακός φίλος της Τούλας της κοτούλας είναι όντως αυτός που λέει; Ο Ρούντυ και η Ρόζα, τα γουρουνάκια, παίζοντας διαδικτυακά παιχνίδια στάθηκαν τόσο τυχερά και κέρδισαν δώρα; Τελικά, οι άσπρες ή οι μαύρες χήνες είναι καλύτερες; Τα παιδιά της φάρμας με τη βοήθεια της σοφής κουκουβάγιας θα καταφέρουν να προστατεύσουν τα ζώα από τους λύκους του διαδικτύου;

Η θεατρική ομάδα ΧΙΛΙΟΔΕΝΤΡΙ δημιουργήθηκε το 2012 με στόχο τη δημιουργία παραστάσεων υψηλής αισθητικής. Απαραίτητα υλικά για τις παραστάσεις μας είναι ο πειραματισμός, οι πρωτότυποι θεατρικοί κώδικες, η λεπτομερής δουλειά, η ευαισθησία, το χιούμορ, μα πάνω απ’ όλα ο σεβασμός προς τον μικρό θεατή. Με αυτά τα κριτήρια επιλέχθηκε και η Φάρμα».

Μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση με τους μικρούς θεατές.


Ενδείκνυται για παιδιά από 4 έως 12 ετών.


Γνωρίζατε ότι:
Το έργο έχει διακριθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ως μια από τις πιο εμπνευσμένες πρακτικές που βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν βασικούς κανόνες ασφάλειας στο Διαδίκτυο, καθώς συμπεριλήφθηκε ως μοναδικό έργο από την Ελλάδα στην ειδική πανευρωπαϊκή έκδοση του ιδρύματος Evens για τον Ψηφιακό αλφαβητισμό στην Ευρώπη.

ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Κυριακή 9 Δεκεμβρίου

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Κάθε Κυριακή στις 12:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος: 8€

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
• Στα ταμεία του θεάτρου, Πειραιώς 254, Ταύρος
• Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://tickets.theatron254.gr/
• Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.viva.gr
• Τηλεφωνικά, στο T. 212 254 0300

Η Walt Disney παραμένει ο αγαπημένος «παραμυθάς» όσα χρόνια και περάσουν! Παλιές και δοκιμασμένες συνταγές επιστρέφουν με νέα όψη στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ιστορίες που αγαπήσαμε σαν κινούμενα σχέδια, μας ξανασυστήνονται αλλά με πραγματικούς ηθοποιούς και ζώα! Ετοιμάστε μαντήλια καθώς η συγκίνηση θεωρείται αναπόφευκτη. Πως άλλωστε να την αποφύγετε όταν μιλάμε για τον Βασιλιά Των Λιονταριών και τον Ντάμπο (του Τιμ Μπάρτον); Την επανεμφάνιση της κάνει και η Μαίρη Πόππινς (με συμμετοχή της Μέριλ Στριπ) την περίοδο των Χριστουγέννων.

Πάρτε μια μικρή γεύση από τα παρακάτω τρέιλερ.

 

 

 

3o Santa Run στη Κομοτηνή!

Και φέτος τα Χριστούγεννα η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού γίνεται αυτόπτης μάρτυρας της «κόκκινης» πορείας περιπάτου μέσα στην πόλη της Κομοτηνής. Πέρσι συγκεντρώσαμε 1.200 μπουκάλια ελαιολάδου... Φέτος θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τον αριθμό αυτό;;;

 

Ελάτε και εσείς να περπατήσουμε με τον Αη Βασίλη την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018, στις 17:30, στο Δημοτικό Πάρκο Κομοτηνής.

 

Μια Πόλη... Μια Δράση... Ένας Κοινός Σκοπός. H ΣΕΦΑΑ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, o Α.Σ. ΑμεΑ ΗΡΟΔΙΚΟΣ και τα δύο μεγάλα δρομικά κινήματα της πόλης Komorun & Ορεινός Ημιμαραθώνιος Οχυρού Νυμφαίας συνδιοργανώνουν μία πορεία περιπάτου αφιερωμένη στον εθελοντισμό, και συγκεκριμένα στη δράση που θα πραγματοποιηθεί φέτος για 7η συνεχόμενη χρονιά «Ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα».

 

Μία ξεχωριστή πορεία περιπάτου περίπου 2 χλμ., με αφετηρία το Δημοτικό Πάρκο Κομοτηνής, θα πραγματοποιηθεί γύρω από το κέντρο της πόλης, και ο τερματισμός στην κεντρική πλατεία θα σηματοδοτήσει την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου με τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου!!!!!!!

 

Με απώτερο στόχο μας την υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου Κομοτηνής, προμηθευόμαστε από τους διοργανωτές το σκουφάκι του Αη Βασίλη και περπατάμε με σκοπό τη συγκέντρωση ελαιόλαδου.

 

Στην προσπάθειά αυτή καλούμε τους αθλητικούς συλλόγους και τους συμπολίτες μας, να περπατήσουμε όλοι μαζί... με τον Άη Βασίλη και τους βοηθούς του!

 

Αθήνα, 15/11/2018

 

Με αφορμή το χθεσινό περιστατικό απόπειρας αυτοκτονίας ενός 14χρονου αγοριού στην Αργυρούπολη εξαιτίας του σχολικού εκφοβισμού και τις πρώτες πληροφορίες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα ήθελε για άλλη μια φορά να απευθύνει έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για τη θωράκιση της σχολικής κοινότητας και την προστασία των παιδιών από το θλιβερό φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού.

 

Το νέο αυτό περιστατικό που έλαβε χώρα στο ίδιο σχολείο που φοιτούσε ένας 15χρονος, η αυτοκτονία του οποίου είχε σοκάρει το πανελλήνιο τον περασμένο Ιούλιο, έρχεται να αναδείξει την διαχρονική αδυναμία των αρμόδιων φορέων να θωρακίσουν τη σχολική κοινότητα αξιοποιώντας και ενσωματώνοντας εργαλεία και καλές πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια στον τομέα της παρέμβασης και πρόληψης κατά του φαινομένου.

 

Ανταποκρινόμενο σε αυτή την ανάγκη «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσα από τον ρόλο του στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (ΕΑΝ) έλαβε την πρωτοβουλία δημιουργίας και προώθησης ενός εργαλείου Πιστοποίησης μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στοχεύοντας στην ανάπτυξη ενός συστήματος διαδικασιών διαχείρισης και πιστοποίησης για τη στήριξη των σχολείων στην ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής πολιτικής που θα θέτει αποκλειστικά και μόνο το σχολείο στο επίκεντρο της επίλυσης του προβλήματος.

 

Την ίδια στιγμή, το νέο αυτό περιστατικό έρχεται να αναδείξει την άμεση ανάγκη κατάλληλης ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών και των γονέων, που συνήθως είναι οι πρώτοι, οι οποίοι ενημερώνονται για το περιστατικό και οφείλουν να κινητοποιηθούν, όπως και την απουσία Εθνικού Σχεδίου Δράσης αντιμετώπισης και πρόληψης, αλλά και κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής και πολιτικής για ένα φαινόμενο που έχει εξελιχθεί σε ζήτημα δημόσιας υγείας και διαφοροποιείται από την κοινή βία.

 

Ως αποτέλεσμα το φαινόμενο δεν αντιμετωπίζεται συνολικά αλλά μεμονωμένα από μερίδα εκπαιδευτικών που έχουν τη διάθεση και το προσωπικό ενδιαφέρον να θωρακίσουν τους μαθητές και το σχολικό περιβάλλον.

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσα από την καθημερινή παρουσία του σε σχολεία πανελλαδικά, από τις κλήσεις στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 και τα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαπιστώνει κάθε μέρα ότι το bullying δεν είναι μια μόδα, αλλά υπάρχει τόσο εντός όσο και εκτός της σχολικής κοινότητας.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσα από τις δράσεις πρόληψης, ευαισθητοποίησης και παρέμβασης έχει υποστηρίξει πολλά παιδιά που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις και έχει αποτρέψει σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και ειδικότερα τη Δίωξη του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πολλούς εφήβους και νέους να βλάψουν τον εαυτό τους.

Στη διάθεση της Πολιτείας, όπως άλλωστε ορίζει και το Σύμφωνο Συνεργασίας που έχει συνάψει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τίθενται όλες οι υπηρεσίες του Οργανισμού, η εμπειρία και οι διεθνώς αναγνωρισμένες καλές πρακτικές που όλα αυτά τα χρόνια έχει αποκτήσει.

 

Επιγραμματικά:
● Τις διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης στην σχολική κοινότητα, και παράλληλα την επιμόρφωση εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από εξειδικευμένους Ψυχολόγους
● Το σύγχρονο διαδραστικό εκπαιδευτικό εργαλείο πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού και το Ντοκιμαντέρ «Ημερολόγια Εκφοβισμού» που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενου έργου «Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Σχολικού Εκφοβισμού»
● Το Κέντρο Ημέρας του Οργανισμού στο οποίο εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα παρέχει Εξατομικευμένες Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους, θύματα κακοποίησης, παραμέλησης, ενδοοικογενειακής βίας, παιδιά θυματοποιημένα, εμπλεκόμενα σε περιστατικά bullying
● Την συνεργασία του Οργανισμού με τη FACEBOOK ως trusted NGO Partner που στόχο έχει μεταξύ άλλων την πρόληψη και μείωση των αυτοκτονικών περιστατικών στο διαδίκτυο
● Όλη την γνώση, την εμπειρία και τα εργαλεία που προκύπτουν από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (ΕΑΝ), όπου ο Οργανισμός συντονίζει 23 φορείς από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ με εμπειρία και δράσεις στο πεδίο παρέμβασης και πρόληψης.
● Την προσπάθεια θέσπισης εργαλείου πιστοποίησης και υποστήριξης των σχολείων στην Ευρώπη ενάντια στον Σχολικό Εκφοβισμό, προσπάθεια στην οποία καλούνται να συμμετέχουν τα Υπουργεία Παιδείας από όλη την Ευρώπη υιοθετώντας κριτήρια και διαδικασία πιστοποίησης που θα θωρακίζει και θα ενδυναμώσει τη σχολική κοινότητα. Η πρωτοβουλία αυτή θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο του 2019 στις Βρυξέλλες.
● Το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»

Φέτος τα Χριστούγεννα στην Αθήνα ξεκινούν από 30 Νοεμβρίου και διαρκούν έως 6 Ιανουαρίου 2019. Συγκεκριμένα στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό στη Τεχνόπολη, τα Ξωτικά του Άγιου Βασίλη δεν κάθονται ποτέ ήσυχα... Δουλεύουν ασταμάτητα έναν ολόκληρο χρόνο, φτιάχνοντας παιχνίδια και καταστρώνοντας εκπλήξεις, ώστε φέτος τα Χριστούγεννα να μοιράσουν αγάπη και χαρά σε όλα τα παιδιά και τους γονείς τους! Η Επέλαση των Ξωτικών, το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο χωριό της πόλης, έρχεται να δώσει ξεχωριστό αέρα στις Γιορτές σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

Αυτή τη χρονιά, όμως, τα Ξωτικά πραγματικά θα ξεπεράσουν τον εαυτό τους! Εφοδιασμένα με χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και πολύχρωμες γιρλάντες, γλυκά και ζαχαρωτά, στολίζουν το Αρχηγείο του Άγιου Βασίλη και προσκαλούν μικρούς και μεγάλους:

 • Να επισκεφτούν τον μεγάλο θρόνο του, για να δουν το ιδιαίτερο δωμάτιό του, να θαυμάσουν τις μεγάλες αιωρούμενες σκάλες και τον εορταστικό στολισμό, να γνωρίσουν τον Άγιο Βασίλη από κοντά και να φωτογραφηθούν μαζί του στο πελώριο Δέντρο των Χριστουγέννων, και να κρεμάσουν το γράμμα τους στον Τοίχο των Γραμμάτων, εκεί δηλαδή όπου τα Ξωτικά τοποθετούν όλα τα γράμματα για τον Άγιο Βασίλη!
 • Να ζωγραφίσουν τη δική τους κονκάρδα-παράσημο μαζί με τα Ξωτικά, για να την πάρουν μαζί τους ως την πιο γλυκιά ανάμνηση μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα!
 • Να περάσουν από το Ταχυδρομείο, για να γράψουν το δικό τους γράμμα προς τον Άγιο Βασίλη, έχοντας τη δυνατότητα είτε να το στείλουν ταχυδρομικώς είτε να το παραδώσουν στα Ξωτικά, που συγκεντρώνουν και ταξινομούν όλα τα γράμματα των παιδιών!

 

Οι εκπλήξεις, όμως, των Ξωτικών δεν τελειώνουν εδώ... γιατί έχουν φτιάξει και 3 ολοκαίνουργια Εργοστάσια Γλυκών, Χαράς και Παιχνιδιών, στα οποία μπορούν να παίξουν όλοι εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

1. ΞΩΤΙΚΟ-ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Στον ειδικό χώρο όπου τα Ξωτικά κατασκευάζουν τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά, μικροί και μεγάλοι διασκεδάζουν:

 • Στο Εργαστήριο Χειροτεχνίας,
  φτιάχνοντας μοναδικές χειροτεχνίες και χριστουγεννιάτικους σελιδοδείκτες, για να τους συντροφεύουν στο διάβασμα και μετά τα Χριστούγεννα!
 • Στο Σχολείο Μαγείας,
  μαθαίνοντας μαγικά κόλπα από τους Ξωτικομάγους και παίρνοντας στο τέλος και ειδικό πιστοποιητικό γνώσεων από τον Μάγο της Σχολής!
 • Στο Εργαστήριο Στολιδιού,
  κατασκευάζοντας το ωραιότερο στολίδι του Δέντρου των Χριστουγέννων μαζί τα Ξωτικά και τους γονείς τους!
 • Στο Εργαστήριο Παιχνιδιών της KAISSA,
  παίζοντας πρωτότυπα επιτραπέζια στρατηγικής και φαντασίας, παιχνίδια με συλλεκτικές κάρτες και παιχνίδια ρόλων για υπέροχες στιγμές ψυχαγωγίας.
 • Στην Παιδική Ντίσκο
  χορεύοντας ξέφρενα όσο θέλουν (και εντελώς ΔΩΡΕΑΝ), παρέα με τα Ξωτικά του Άγιου Βασίλη!

2. ΞΩΤΙΚΟ-ΓΛΥΚΑ
Μικροί και μεγάλοι βλέπουν τα Ξωτικά να φτιάχνουν γλυκά, πηγαίνοντας στη συνέχεια στα Εργαστήρια Choco Painting και Face Painting, όπου θα αφήσουν τα Ξωτικά να ζωγραφίσουν στο πρόσωπό τους με χρώματα και σοκολάτες!

3. ΞΩΤΙΚΟ-ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Μικρά και μεγάλα παιδιά παίζουν εντελώς ΔΩΡΕΑΝ με τους φίλους τους τα Ξωτικά σε μοναδικούς παιδότοπους, παιχνίδια λούνα παρκ και μοναδικά παιχνίδια:

 • Baby Place
  Ειδικά διαμορφωμένος χώρος για παιδιά μικρών ηλικιών, από 1 έως 4, για απεριόριστη διασκέδαση!
 • Χοροπηδητά στα Φουσκωτά
  Ατελείωτο παιχνίδι στον μεγαλύτερο φουσκωτό παιδότοπο που έγινε ποτέ στο CF!
 • «Survivor» των Ξωτικών
  Τα Ξωτικά «εκπαιδεύουν» τα παιδιά σε διάφορες πρωτότυπες δοκιμασίες, ώστε να γίνουν και αυτά Ξωτικά!

 

Και η διασκέδαση δεν σταματά εδώ! Ένα μεγάλο μυστηριώδες Escape Room από το Trapped περιμένει μικρούς και μεγάλους με δύο διαφορετικά θέματα σε τέσσερα συνολικά δωμάτια (Συμμετοχή έναντι εισιτηρίου).

Τα Ξωτικά όμως είναι πραγματικά ακούραστα, αντλώντας ενέργεια από τη μαγεία των Χριστουγέννων! Γιατί εκτός από όλα αυτά, έχουν στήσει και τη μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά μαζί με το πιο πλούσιο food market!

Η Χριστουγεννιάτικη Αγορά περιλαμβάνει 40 εμπορικά καταστήματα με: μπαλόνια, διακοσμητικά είδη σπιτιού, παιχνίδια, βιβλία, δώρα, τυπωμένες μπλούζες, κοσμήματα, σαπούνια, καλλυντικά, βιολογικά προϊόντα, βότανα – υπερτροφές, παραδοσιακά προϊόντα, γυναικεία αξεσουάρ ένδυσης, γυναικείες τσάντες, γάντια και κασκόλ, αξεσουάρ γραφείου

 

Στο Christmas Food Market θα βρείτε:

 • 7 καταστήματα εστίασης με: σουβλάκια – κρεατικά, burger, hot dog, μακαρόνια, κρέπες, noodles, ελληνική κουζίνα, glühwein (χριστουγεννιάτικο ζεστό κρασί), καλαμπόκι-pop corn
 • Καταστήματα γλυκών με: σοκολάτες, χειροποίητη καραμέλα, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, λουκουμάδες, μελομακάρονα και κουραμπιέδες, τσουρέκια, donuts, μαλλί της γριάς, spiral – chimney cake, βάφλες, παστέλια
 • Σας περιμένουν επίσης μια καφετέρια σε εσωτερικό χώρο και τα αγαπημένα σας Γρηγόρης Μικρογεύματα!

Και μην ξεχνάτε τον εορταστικό ξωτικοπερίπατο για τα επίσημα εγκαίνια του "Η Επέλαση των Ξωτικών" μαζί με το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου!

Συνεχίζοντας ακάθεκτα, τα Ξωτικά βάζουν τα καλά τους και προσκαλούν λαμπερούς καλεσμένους για τη διασκέδαση μικρών και μεγάλων, σε παραπάνω από 200 εκδηλώσεις!

Αυτές τις Γιορτές, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με πιο μαγικό σκηνικό των Χριστουγέννων, με τη χαρά που θα προσφέρουν τα Ξωτικά του Άγιου Βασίλη στο μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο χωριό της πόλης!

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ - CHRISTMAS FESTIVAL

30 Νοεμβρίου 2018 - 6 Ιανουαρίου 2019
Χριστουγεννιάτικο Χωριό Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Ώρες λειτουργίας: 10:00 - 22:00
Τιμή εισιτηρίου: 6€
Τις καθημερινές έως Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου ισχύει έκπτωση -50%!
(η προσφορά εξαργυρώνεται ταυτόχρονα)
Τιμή εισιτηρίου Ανέργων και Πολυτέκνων μαζί με τα προστατευόμενα μέλη: 5€
Οικογενειακό Εισιτήριο: Αφορά 4 άτομα και τιμή από 24€ στα 20€
Τιμή Παρέλασης Επίσημων Εγκαινίων: 5€

Προπώληση: viva.gr

Εισιτήρια θα διατίθενται καθημερινά και στα ταμεία του "H Επέλαση των Ξωτικών - Christmas Festival" στις εισόδους της Τεχνόπολης.

Εργαστήρια λάθους: Το χαρτί...αλλιώς!

Εφημερίδες, περιοδικά, αφίσες, έντυπα φυλλάδια πριν να πέσουν στον κάδο, αποφασίζουν να μεταμορφωθούν, να κοπούν, να κολληθούν, να παίξουν ευφάνταστα μεταξύ τους! Τα παιδιά θα πάρουν ιδέες από έργα σύγχρονων καλλιτεχνών με θέμα το χαρτί και θα ακολουθήσουν το δρόμο της ανακύκλωσης, έχοντας βάλει στόχο να φτάσουν στο απόγειο της δημιουργικότητάς τους.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Χριστίνα Τσινισιζέλη, Εικαστικός

Σάββατο 17/11

17.00-18.00
18.00-19.00
19.00-20.00

Παρασκευή 23/11

17.00-18.00
18.00-19.00
19.00-20.00

Πληροφορίες:

Για παιδιά όλων των ηλικιών με τους γονείς τους, έως 15 συμμετοχές ανά εργαστήριο με σειρά προτεραιότητας

Οι εγγραφές για τα slots στις 17.00 και στις 18.00 ξεκινούν στις 16.30, ενώ για το slot των 19.00 στις 18.30.

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, παρακαλούμε να βρίσκεστε στον χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης 30’ νωρίτερα.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 216 8091000

Το έργο «Ο Αγησίλαγος» είναι μια «χαρούμενη πολύχρωμη γιορτή», ένα μουσικοθεατρικό παραμύθι που δημιούργησε ο Δημήτρης Μπασλάμ (εμπνευσμένο από το ομότιτλο βιβλίο του και το μουσικό CD που αγάπησαν τα παιδιά) και το οποίο έχει την εξής ιδιαιτερότητα: Δεν είναι μόνο κουκλοθέατρο, δεν είναι μόνο μουσική ή θεατρική παράσταση. Είναι όλα τα παραπάνω μαζί.


«Ο Αγησίλαγος» αναπτύσσεται σε πρώτο επίπεδο γύρω από το θέμα της ισορροπημένης διατροφής και του υγιεινού τρόπου ζωής. Ο συγγραφέας, μέσα από τις περιπέτειες του καλοφαγά μάγειρα λαγού, μας κάνει ένα ευχάριστο μάθημα διατροφής, δίχως όμως τη διάθεση για διδακτισμό και ηθικολογία. Παράλληλα, σε ένα δεύτερο επίπεδο μας μιλάει για την πολυπολιτισμικότητα της κοινωνίας και τη θέση του καθένα σε αυτήν. Σε ένα σύνολο που εμπεριέχει όλους τους ανθρώπους και τις φυλές.

Οι κούκλες, δια χειρός Δήμητρας Γιοβάνη, παίρνουν σάρκα και οστά από τους ηθοποιούς. Επί σκηνής, είναι δύο μουσικοί οι οποίοι σχολιάζουν και τραγουδούν τα παθήματα του κυρίου Αγησίλαγου, ντύνοντας μουσικά την ιστορία καθώς και τρεις ηθοποιοί, οι οποίοι με απόλυτο συντονισμό και χάρη περνάνε από τον ρόλο του αφηγητή, στο ρόλο του εμψυχωτή, δίνοντας στην περιπέτεια του Αγησίλαγου ακόμα μεγαλύτερη δράση.

Η ιστορία:
Ο Αγησίλαγος είναι ένας χαριτωμένος λαγός-σεφ. Ζει στο σπίτι του στο δάσος, μαγειρεύοντας ευφάνταστες συνταγές, με μεγάλη ποικιλία υλικών. Όμως, μια μέρα ξυπνά με μαγουλάδες! Πανικόβλητος, αποδίδει την αιτία του προβλήματος στο φαγητό που τρώει. Ξεκινά, λοιπόν, ένα περιπετειώδες ταξίδι αναζήτησης της μίας, ιδανικής τροφής που θα τον γιατρέψει.
Τρώγοντας, όμως, με μονομανία τα υλικά, που νομίζει ως ιδανικά, αλλάζει χρώμα σύμφωνα με το χρώμα της τροφής που καταναλώνει. Έτσι, συνεχίζει την αναζήτησή του πότε κόκκινος, πότε πράσινος και πότε κίτρινος. Ανταμώνει στο δάσος ένα δέντρο που μιλά, έναν παράξενο γιατρό πελεκάνο, έναν αχτένιστο ασβό με λουστρίνια, μια καμήλα με μπικίνια, έναν ιπποπόταμο σε δίαιτα... ιπτάμενα λεμονόψαρα κι ένα ερωτευμένο παπιγιόν, οι οποίοι ο καθένας με τη σειρά του, προσπαθούν να τον πείσουν ότι κάνει λάθος!

Θέατρο: Μικρό Χόρν (Αμερικής 10)

Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 11:00
Διάρκεια παράστασης: 60’
Τιμές εισιτηρίων: 8€ & 6€ (σχολικές παραστάσεις-ομαδικές κρατήσεις)
Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, καθώς και στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.
Προπώληση εισιτηρίων:
• Στην ιστοσελίδα http://www.ticket365.gr
• Στο Τ. 211 1000 365
• Απευθείας από το ταμείο του θεάτρου Αμερικής 10


Κρατήσεις για σχολεία:
Ροζίνα Μαρδιροσιάν, Κ. 6977068849
Μαργαρίτα Κυριακού, Τ. 210.32.55.444 & 6983682869
Ένη Σεμίνη, Κ. 6980584336

Ο Ελληνικός Κόσμος οργανώνει τα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου διάφορα  Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδία από 3 έως 12 ετών.

Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα για αυτό το Σαββατοκύριακο 3 & 4 Νοεμβρίου.

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018
για παιδιά προσχολικής ηλικίας (3 έως 5 ετών με τους γονείς τους)


«Μια μέρα με τον Χουμ και την Νταν»
Δύο άνθρωποι από κάποια μακρινή εποχή ανοίγουν τη σπηλιά τους και μας υποδέχονται γύρω από τη φωτιά τους. Ακολουθώντας ίχνη, θα μάθουμε μερικά από τα μυστικά τους. Πώς ζούσαν; Τι έτρωγαν; Υλικά όπως η πέτρα και ο πηλός θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε την καθημερινότητά τους.

Πληροφορίες:

 • Ώρα έναρξης: 11:30
 • Διάρκεια προγραμμάτων: 70 λεπτά
 • Κόστος συμμετοχής ανά πρόγραμμα: 8 ευρώ το παιδί, 4 ευρώ ο ενήλικας (είναι απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα)
 • Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης
 • Είναι απαραίτητη η έγκαιρη τηλεφωνική κράτηση, Τηλέφωνο: 212 254 0000

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018
για μαθητές Νηπιαγωγείου και μαθητές έως Γ' Δημοτικού.

Η Γέννηση του Κόσμου ... σ’ Ανατολή και Δύση

Τι πίστευαν οι λαοί για τη δημιουργία του Κόσμου; Στη μυθολογία της Ινδίας συναντάμε τον Βραχμά, στους ιθαγενείς της Αμερικής την ένωση του Ουρανού και της Γης, στην Ελλάδα τον Κρόνο... Μια διαδρομή σε όλον τον πλανήτη, μάς αποκαλύπτει γνωστούς και άγνωστους μύθους για τη γέννηση του κόσμου.
Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του οποίου γυρνάμε σε ολόκληρη την υφήλιο για να ανακαλύψουμε την μυθοπλασία που επινόησαν οι άνθρωποι, σε κάθε γωνιά της, για τη δημιουργία του κόσμου.

Πληροφορίες:

• Ώρες έναρξης: 12:30 (ώρα προσέλευσης 30 λεπτά πριν την έναρξη).
• Διάρκεια προγραμμάτων: 90 λεπτά
• Κόστος συμμετοχής: 8,50 ευρώ
• Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης
Είναι απαραίτητη η έγκαιρη τηλεφωνική κράτηση, Τηλέφωνο: 212 254 0000.

Σελίδα 1 από 30

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Travel4kids.gr, από αυτή τη φράση καταλαβαίνετε περί τίνος πρόκειται.. είναι μία ιδέα που συνδυάζει το ταξίδι για όλη την οικογένεια και ιδιαίτερα τα παιδιά. Το ταξίδι που μας αρέσει πολύ… να ονειρευόμαστε προορισμούς, να ψάχνουμε μικρά tips που θα το κάνουν πιο ιδιαίτερο, να ζούμε τις νέες εμπειρίες που μας προσφέρει κάθε τόπος, να δίνουμε συμβουλές για τις κρυμμένες παραλίες και τις καλύτερες λιχουδιές, να διαβάζουμε για ταξίδια άλλων…

Περισσότερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Newsletter

Εγγραφείτε στα Newsletter μας για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας!