Η νύχτα μέρα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος - Δράσεις για παιδιά

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανοίγει για πρώτη φορά τους χώρους του για το κοινό με μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από τη Κυριακή 21 Ιουνίου έως και τη Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015.

Μέσα στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων συμπεριλαμβάνονται και αρκετές δράσεις που απευθύνονται στους μικρούς μας φίλους.

Το πρόγραμμα αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για μια κοντινή εξόρμηση στη παραλιακή όχθη της Αθήνας για εσάς που έχετε παιδιά

Για αναλυτικές πληροφορίες για όλο πρόγραμμα μπορείτε να επισκεφτείτε το παρακάτω Link.

http://www.snfcc.org/countdown/wp-content/uploads/2015/06/SNFCC_DAY-NIGHT-PROGRAM.pdf

Όσον αφορά τις δράσεις που αφορούν τα παιδιά διαβάστε παρακάτω.

 Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ 1
18:30 – 21:00

Ρομποτική/Αυτοματισμός

Για παιδιά 5-15 ετών

Παιχνίδι και εκπαίδευση ταυτόχρονα, η ρομποτική κερδίζει συνεχώς έδαφος στα εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο και προετοιμάζει τα παιδιά και τους νέους για τη συνεισφορά τους σε παγκόσμια κλίμακα. Η φυσική, τα μαθηματικά, η μηχανική, η τεχνολογία, η ιστορία, γίνονται ένα ποικιλόμορφο πεδίο ομαδικής εργασίας και άσκησης στην καινοτομία, στη διαχείριση προβλημάτων, στη δημιουργικότητα, στη φαντασία, στην επικοινωνία. Με τα ειδικά επιστημονικά ρομποτάκια WeDo και EV3, τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι, έρχονται σε επαφή με το μέλλον, κατανοούν την εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας και έχουν μια αφορμή να ανακαλύψουν τα ταλέντα και να διευρύνουν τους στόχους τους.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αναγέννηση και Πρόοδος».        

Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 24 παιδιά

Διάρκεια προγράμματος: 8’ - 12’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 15 προγράμματα.        

 

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ 1

18.30 – 21.00

Σκάκι για παιδιά

Δραστηριότητα που συνδυάζει το θεατρικό παιχνίδι με το σκάκι. Τα παιδιά «ενδύονται» σκακιστικά κομμάτια και παίζουν μια παρτίδα σκάκι ή συγκεκριμένα παιχνίδια σε μια μεγάλη επιδαπέδια σκακιέρα, υπό την καθοδήγηση συντονιστή. Τα παιχνίδια και τα παιδιά εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, ενθαρρύνοντας τη διάδραση και τη συμμετοχή.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης.

       

 

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ 2

18:30 - 21:00

Ξιφασκία

Για παιδιά 5-15 ετών

Από την Ισπανία του 15ου αιώνα και από εκεί στην Ιταλία του 18ου και στη Γαλλία του 19ου και, από στρατιωτική άσκηση και τέχνη εξόντωσης, σε ένα ολυμπιακό άθλημα, η ξιφασκία είναι μια φιλοσοφία για έναν αγώνα, ένα συναρπαστικό παιχνίδι άσκησης του μυαλού, μια πρόκληση για συγκέντρωση, γρήγορη σκέψη, απόφαση αντίδρασης. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στους κανόνες ενός ευγενούς αθλήματος, να αντιμετωπίσουν τον αντίπαλο με ταχύτητα πνεύματος και σώματος και να αποδεχτούν την υπεροχή του ικανότερου.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αναγέννηση και Πρόοδος».

Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 8 παιδιά

Διάρκεια προγράμματος: 4’.

Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 30 προγράμματα.

       

   

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ 3

18:30 – 21:00

Κωπηλατική Άσκηση Εδάφους

Για παιδιά 8-10 ετών και οικογένειες

Πανάρχαιο και θεαματικό άθλημα άμιλλας με μακρόχρονη ιστορία στο δυτικό κόσμο, η κωπηλασία συνδέθηκε από το 18ο αιώνα με τα βρετανικά και τα αμερικανικά πανεπιστήμια, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και με μεγάλους πρωταθλητές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στο έδαφος η άσκηση δεν χάνει τίποτε από την απόλαυση και τα οφέλη του οργανωμένου αθλήματος στο νερό: δυναμώνουν οι μεγάλες μυϊκές ομάδες, γυμνάζεται η καρδιά, βελτιώνεται ο μεταβολισμός, ασκείται η αναπνοή. Τα παιδιά και οι νέοι θα κάνουν ένα τρίλεπτο ζέσταμα και στη συνέχεια, στο στεγνό κωπηλατοδρόμειο θα διανύσουν 200 μέτρα, αντιμέτωποι με το χρόνο και τους συναθλητές τους.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αναγέννηση και Πρόοδος».

Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 6 παιδιά.

Διάρκεια προγράμματος: 5’.

Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 30 προγράμματα.        

 

 

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ 5

18:30 – 21:00

Κιναισθητικά Παιχνίδια

Για παιδιά 5-10 ετών

Είναι τμήμα του νέου παγκόσμιου σχεδιασμού για τους σύγχρονους τρόπους μάθησης, ένα δυναμικό εργαλείο για κατάκτηση γνώσης, που βασίζεται στο έξυπνο παιχνίδι και τους φυσικούς τρόπους εμπλοκής σε χρήσιμες εμπειρίες. Τα παιδιά μυούνται σε παιχνίδια ισορροπίας, ρυθμού, αίσθησης του χώρου, προσανατολισμού, μαθαίνουν με εύθυμους τρόπους να παίρνουν αποφάσεις, να συντονίζουν το σώμα τους και να ελέγχουν τις κινήσεις τους, να αναπτύσσουν φωτογραφική μνήμη και να παρασύρονται σε γόνιμη διαδραστική σχέση με τους συμπαίκτες τους, που οξύνει τη σκέψη και τις δεξιότητές τους.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αναγέννηση και Πρόοδος».        

Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 20 άτομα

Διάρκεια προγράμματος: 20’.

Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 7 προγράμματα.        

   

       

ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ

18:30 – 21:00

Παραολυμπιακά Αθλήματα

Για παιδιά 6-16 ετών

Καθιερώθηκαν από τους Βρετανούς βετεράνους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 και από τότε τα παραολυμπιακά αθλήματα δημιουργούν ένα όλο και πιο δυναμικό παράδειγμα για τους ανθρώπους με αναπηρίες, τους εξοπλίζουν με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στα ταλέντα τους. Το πρώτο παραολυμπιακό πάρκο στο ΚΠΙΣΝ, με τίτλο «Εξερευνώντας την Παραολυμπιακή Κίνηση», απευθύνεται στις ευαισθησίες του κοινού και στις ικανότητες των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα. Τους καλεί να δείξουν τι σημαίνει μια απόφαση για μια ζωή χωρίς περιορισμούς και τους προτείνει boccia, ξιφασκία, μπάσκετ και καθιστό βόλλευ.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Σύλλογο Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων «Περπατώ».

Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 24 άτομα

Διάρκεια προγράμματος: 15’.

Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 10 προγράμματα.        

   

       

ΞΕΦΩΤΟ

18:30 – 21:00 | Αθλοπαιδιές

Για παιδιά 6 -15 ετών

Ο κόσμος του αθλητισμού, ανοιχτός στην κοινωνικότητα, την ευεξία, την άμιλλα, αλλά και σε ερεθίσματα για επαγγελματικό μέλλον, καλεί τα παιδιά να τον γνωρίσουν με παιχνίδια προσαρμοσμένα στην ηλικία και τις ανάγκες τους, χωρίς την πίεση του ανταγωνισμού και την απαίτηση για επιδόσεις. Τα παιδιά δοκιμάζουν μικρές αθλητικές περιπέτειες, άλμα εις μήκος χωρίς φόρα, άλμα επί κοντώ, ρίψη Vortex/δίσκου, τρέξιμο και τρέξιμο με εμπόδια και ανακαλύπτουν τη χαρά της κίνησης, την απόλαυση της φυσικής δραστηριότητας και της σωματικής καλλιέργειας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αναγέννηση και Πρόοδος», με τη συνεργασία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Αριθμός συμμετεχόντων: 60 άτομα

Διάρκεια προγράμματος: 30’.

Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 5 προγράμματα.        

   

       

ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ

18:30 – 21:00 | Κηπουροί στην πόλη

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά άνω των 4 ετών.

Χόμπι ή υψηλή τέχνη, η κηπουρική είναι μια δραστηριότητα χαλαρωτική, μια άσκηση ελεύθερης έκφρασης. Καλλιεργεί τη γνώση για το περιβάλλον, δημιουργεί οργανική σχέση με τη γη και με τους κύκλους της φύσης, κάνει πιο φιλικούς τους ανθρώπους προς τον πλανήτη. Τα παιδιά, με την καθοδήγηση εκπαιδευτών από τη WWF Ελλάς, μαθαίνουν το βασικό αλφάβητο της κηπουρικής: σκαλίζουν, φυτεύουν, ποτίζουν, ενεργοποιούν τις αισθήσεις τους και ανακαλύπτουν τη χαρά της προσωπικής εμπλοκής σε κάτι δημιουργικό, φτιαγμένο από τα χέρια και τη φαντασία τους.        

Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων: 10 οικογένειες

Διάρκεια προγράμματος: 45’.

Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 3 προγράμματα.        

   

       

ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ

19:00 - 22:00

Ο Γκάρι Κασπάροφ παίζει σκάκι με τη νέα γενιά της Ελλάδας

Ο μεγαλύτερος ίσως σκακιστής όλων των εποχών, πρωταθλητής κόσμου στα 22 του, ο Γκάρι Κασπάροφ, κέρδισε σε μια μονομαχία έξι μηνών τον θρυλικό Ανατόλι Καρπόφ, στέφθηκε νικητής σε οκτώ Ολυμπιάδες σκακιού, τιμήθηκε με το σκακιστικό Όσκαρ, αναμετρήθηκε επί πέντε ώρες με 32 διαφορετικούς υπολογιστές στο Αμβούργο το 1985, επιβλήθηκε στον σκακιστικό υπολογιστή της IBM Deep Blue to 1996, άλλα έχασε από τον Deeper Blue, ένα χρόνο μετά. Ο Κασπάροφ θα δείξει την τέχνη του σε ένα παιχνίδι σιμουλτανέ εναντίον 15 νεαρών πρωταθλητών, ηλικίας 8 έως 14 ετών, οι οποίοι έχουν προεπιλεγεί από την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης Αμέσως μετά το κοινό θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να συζητήσει μαζί του για το σκάκι και να αποκτήσει ένα αυτόγραφο.

Η συμμετοχή διασφαλίζεται με δελτία προτεραιότητας, που διανέμονται μισή ώρα πριν στην είσοδο του χώρου.        

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

   

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ 1

18:30 – 21:00 | Εργαστήριο Κομποστοποίησης

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά άνω των 7 ετών, νέους και οικογένειες.

Παραδοσιακός και παμπάλαιος τρόπος λίπανσης και βελτίωσης του εδάφους, μεγάλο ρεύμα στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, η κομποστοποίηση συνδέεται με το τρίπτυχο, περιβάλλον-κοινωνία-οικονομία. Μέλη της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης ενημερώνουν τα παιδιά, με οπτικό υλικό, για τα οφέλη αυτής της φυσικής ανακύκλωσης, για το δήμο και την πόλη τους, αλλά και τον πλανήτη. Φτιάχνουν ξύλινους ειδικούς κάδους για κομποστοποίηση στο σπίτι και συμμετέχουν σε συζήτηση για να κατανοήσουν την πιο οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο διαχείρισης των οργανικών υλικών, αναγκαία για τα οικοσυστήματα.

Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 15 άτομα.

Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 10 προγράμματα.

Διάρκεια προγράμματος: 30’

 

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΙ 2 και 4

18:30 – 21:00 | Πράκτορες του Πλανήτη. Κωδικός: «Σώστε το Πάρκο»         Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 7-12 ετών.

Το Πάρκο γίνεται μια μικρογραφία του πλανήτη και τα παιδιά οι πράκτορές του, που αναλαμβάνουν να τον προστατέψουν και να τον σώσουν. Χωρίζονται σε ομάδες και ερευνούν τη σημασία των πάρκων για την ποιότητα της ζωής στην πόλη, μαθαίνουν για τους κινδύνους που απειλούν το αστικό πράσινο και οξύνουν την οικολογική τους συνείδηση. Όταν η άσκησή τους ολοκληρώνεται, κάθε πράκτορας φεύγει με ένα μικρό φάκελο με οδηγίες για να συνεχίσει την αποστολή με κωδική ονομασία, «Σώστε το Πάρκο» και να την υιοθετήσει ως στάση ζωής.

Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 20 -25 παιδιά.

Διάρκεια προγράμματος: 30’

Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 10 προγράμματα.

       

 

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ 3

18:30 – 21:00 | Φωλιές για διάβασμα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά μέχρι 5 ετών και τους γονείς τους.

Με υφάσματα, σκοινιά και άλλα υλικά τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους, φτιάχνουν φωλιές, μικρά καταφύγια για να μπορούν να διαβάζουν ανενόχλητα τα βιβλία που θα υπάρχουν στο χώρο, απολαμβάνοντας τους ήχους του πάρκου.

Αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα.

Διάρκεια προγράμματος: 60’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 2 προγράμματα.        

 

 

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ 5

18:30 – 21:00 | Πάνω στη γη (Land Art)

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά άνω των 5 ετών.

Το φυσικό τοπίο γίνεται ένας καμβάς δημιουργίας και μεταμορφώνεται με οικολογική ευαισθησία και αισθητική έμπνευση σε έργο υπαίθριας τέχνης. Τα παιδιά, εξοπλισμένα με όλα τα είδη χώματος, με άμμο, χαλίκια και γλάστρες και με την καθοδήγηση των αρχιτεκτόνων-εικαστικών Χαράς Μαραντίδου και Κατερίνας Γώγου, δημιουργούν εικαστικές συνθέσεις δύο διαστάσεων με μικρές ανυψώσεις του εδάφους και λακκούβες. Στη συνέχεια δοκιμάζουν πιο σύνθετες, τρισδιάστατες κατασκευές και διαμορφώνουν καθιστικά από χώμα, με φτυάρια, τσουγκράνες, νερό και κομμάτια ξύλου, πάντα σε αρμονία με το περιβάλλον.

Tο έργο θα είναι εν εξελίξει από τις 18.30 έως τις 21.00.        

   

       

ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ

18:30 – 21:00 | Κηπουροί στην πόλη

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά άνω των 4 ετών.

Χόμπι ή υψηλή τέχνη, η κηπουρική είναι μια δραστηριότητα χαλαρωτική, μια άσκηση ελεύθερης έκφρασης. Καλλιεργεί τη γνώση για το περιβάλλον, δημιουργεί οργανική σχέση με τη γη και με τους κύκλους της φύσης, κάνει πιο φιλικούς τους ανθρώπους προς τον πλανήτη. Τα παιδιά, με την καθοδήγηση εκπαιδευτών από τη WWF Ελλάς, μαθαίνουν το βασικό αλφάβητο της κηπουρικής: σκαλίζουν, φυτεύουν, ποτίζουν, ενεργοποιούν τις αισθήσεις τους και ανακαλύπτουν τη χαρά της προσωπικής εμπλοκής σε κάτι δημιουργικό, φτιαγμένο από τα χέρια και τη φαντασία τους.        

Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων: 10 οικογένειες

Διάρκεια προγράμματος: 45’. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 3 προγράμματα.        

   

 

ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ

19:00 – 21:30 | Ο Καραγκιόζης Οικολόγος, του Ηλία Καρελλά

Για όλη την οικογένεια

Ο Ηλίας Καρελλάς, ο πρωτοπόρος καραγκιοζοπαίκτης που εδώ και 15 χρόνια δίνει στο πανάρχαιο θέατρο σκιών μια δροσιά σημερινή, εμπνέεται από το φυσικό τοπίο του Πάρκου και παρουσιάζει, για μικρούς και μεγάλους, τον Καραγκιόζη Οικολόγο, με τη συνοδεία μουσικής και τραγουδιών από την Αρετή Κετιμέ και το σαντούρι της, και τετραμελούς ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων. Μια παράσταση-γιορτή, με τη μαγεία της σκιάς και τη δύναμη του λόγου, που συμπληρώνεται από έκθεση με γιγαντοφιγούρες ζώων, φτιαγμένες από τον Ηλία Καρελλά για την παράστασή του "Οι Μύθοι του Αισώπου".

Η συμμετοχή διασφαλίζεται με δελτία προτεραιότητας, που θα διανέμονται μισή ώρα πριν στην είσοδο του χώρου.        

   

       

ΞΕΦΩΤΟ

19:00 – 21:00 | Yoga για παιδιά

        Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά άνω των 4 ετών

Εξαιρετική φυσική και διανοητική άσκηση, η Yoga, βοηθάει τα παιδιά και τους έφηβους να αναπνέουν σωστά, να συγκεντρώνονται, να κατακτούν ισορροπία σώματος και πνεύματος, να καταπολεμούν το άγχος τους. Με διασκεδαστικό τρόπο, με τις οδηγίες εκπαιδευτών και χωρίς κριτική και απαιτήσεις άψογης εκτέλεσης, αναπτύσσουν δεξιότητες, αποκτούν πειθαρχία, οργανώνουν το μυαλό τους και απελευθερώνουν τη δυναμική τους. Και ακόμα, δυναμώνουν, γίνονται πιο ευλύγιστα και ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους σε ένα περιβάλλον χωρίς ανταγωνισμό. Με την πιστοποιημένη δασκάλα στη hatha yoga και yoga για παιδιά Χριστίνα Μάτση.

Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 20 άτομα.

Διάρκεια προγράμματος: 30’ Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 4 προγράμματα.

       

       

ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ   

19:45 – 21:15 | Μαγειρεύοντας με Φρούτα και Λαχανικά

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά άνω των 5 ετών.

Από τη φύση στην κουζίνα η απόσταση γεφυρώνεται με γνώση, κέφι και έμπνευση και η μαγειρική γίνεται μια προσπάθεια να μεταμορφωθεί σε τέχνη μια ανθρώπινη ανάγκη. Τα παιδιά επιστρατεύουν τις αισθήσεις τους και, με κλειστά μάτια, μαντεύουν και μαθαίνουν, δοκιμάζοντας να ξεχωρίζουν φρούτα και λαχανικά. Εκτελούν ή αυτοσχεδιάζουν απλές καλοκαιρινές συνταγές, σαλάτες, κρύα πιάτα, συνδυασμούς φρούτων και λαχανικών και ανακαλύπτουν τρόπους να γίνονται δημιουργικά με τα απλά υλικά του λαχανόκηπου και του οπωρώνα, με την καθοδήγηση της chef & food blogger, Madame Ginger.

Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 20 άτομα.

Διάρκεια προγράμματος: 45’

Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 2 προγράμματα.

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13/10/2015

Δείτε Ακόμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Travel4kids.gr, από αυτή τη φράση καταλαβαίνετε περί τίνος πρόκειται.. είναι μία ιδέα που συνδυάζει το ταξίδι για όλη την οικογένεια και ιδιαίτερα τα παιδιά. Το ταξίδι που μας αρέσει πολύ… να ονειρευόμαστε προορισμούς, να ψάχνουμε μικρά tips που θα το κάνουν πιο ιδιαίτερο, να ζούμε τις νέες εμπειρίες που μας προσφέρει κάθε τόπος, να δίνουμε συμβουλές για τις κρυμμένες παραλίες και τις καλύτερες λιχουδιές, να διαβάζουμε για ταξίδια άλλων…

Περισσότερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Newsletter

Εγγραφείτε στα Newsletter μας για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας!