"Ο Χρύσης και η μυστηριώδης τριπλή εξαφάνιση" της Δήμητρας Χαραλάμπους απο την Ελληνοεκδοτική

Αυτό το βιβλίο μας κέρδισε από τον τίτλο και το εξώφυλλο (!) μας δημιούργησε μεγάλη προσδοκία και φυσικά μας αποζημίωσε αρχικά με το γράψιμο του, την πλοκή του και φυσικά τα μηνύματα που μας δίνει για να σκεφτούμε.

Γνωρίσαμε την συγγραφέα του βιβλιου "Ο Χρύσης και η μυστηριώδης τριπλή εξαφάνιση" Δήμητρα Χαραλάμπους και κρατήσαμε κάτι που μας είπε πάνω στη συζήτηση... "Τα παιδιά αγαπούν τις προκλήσεις και είναι γεμάτα εμπειρίες." Με αυτή της τη φράση ξεκινήσαμε την συνέντευξη για το νέο της βιβλίο που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική.

o xrisis biblio

Για να σας βάλουμε στο κλίμα...

Ένα χρυσόψαρο πρωταγωνιστεί σε μία ιστορία γεμάτη μυστήριο και απρόοπτα στο βιβλίο της Δήμητρας Χαραλάμπους «Ο Χρύσης και η μυστηριώδης τριπλή εξαφάνιση» που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική. Με αυτήν την αφορμή η συγγραφέας μας μιλά για παιδικές της αναμνήσεις, για τα σημερινά δεκάχρονα παιδιά και τις ανάγκες τους αλλά και για το πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε να αγαπήσουν το διάβασμα.

 

Πώς γεννήθηκε ο Χρύσης; Στα βιβλία για παιδιά συνήθως πρωταγωνιστούν σκύλοι και γάτες, όχι χρυσόψαρα!

Όπως γίνεται συχνά στη συγγραφή, μια παιδική μας ανάμνηση ή εμπειρία παραφυλάει υπομονετικά μέχρι να βρει την ιστορία που θα την αναδείξει. Έτσι και ο Χρύσης, ένα από τα πολλά χρυσόψαρα που έζησαν στο ενυδρείο του πατρικού μου σπιτιού στη Λευκωσία,  έσκασε θαρρετά μύτη όταν αναζητούσα ένα κατοικίδιο για τα τρίδυμα παιδιά του βιβλίου που θα έγραφα. Προσπαθώντας, λοιπόν, να υπερβώ το σύνηθες μοτίβο των σκύλων και γάτων πρωταγωνιστών, τον επέλεξα και τον συμπάθησα από την πρώτη στιγμή!

 

Γιατί επιλέξατε να γράψετε μία ιστορία για παιδιά κοντά στα 10; Ποιες είναι οι προτεραιότητες των παιδιών που βρίσκονται στην ηλικία των ηρώων σας;

Νομίζω πως με αυτή την ηλικία μπορώ πολύ άνετα να ταυτιστώ! Εδώ και πολλά χρόνια διδάσκω σε τάξεις που τα παιδιά είναι κοντά στα 10 και αυτό με βοηθά να βιώνω από πρώτο χέρι την καθημερινότητά τους. Προτεραιότητα τους σε αυτή την ηλικία είναι το παιχνίδι και η συναναστροφή με τα συνομήλικά τους παιδιά, η επαφή με τη φύση και τα ζώα που τόσο αγαπούν, η ανάγκη να μαθαίνουν καινούρια πράγματα με τρόπο διαδραστικό και ενδιαφέροντα. Τα σημερινά παιδιά αγαπούν την πρόκληση και την γρήγορη εναλλαγή, είναι απαιτητικά και γεμάτα εμπειρίες.  

 

Ο μπαμπάς και η οικιακή βοηθός έχουν επωμιστεί την φροντίδα των παιδιών ενώ η πολυάσχολη μαμά συμμετέχει λιγότερο. Είναι αυτή λοιπόν η σύγχρονη οικογένεια;

Η σύγχρονη οικογένεια δεν είναι εύκολο να οριστεί. Βλέπουμε να ισχύουν πολλά και διαφορετικά μοντέλα, χωρίς συγκεκριμένη ή αυστηρή διανομή ρόλων. Επέλεξα να δώσω στην πολυάσχολη μαμά του βιβλίου μικρότερη συμμετοχή, για να ανατρέψω ακριβώς το παραδοσιακό μοντέλο και να δώσω χώρο σε εναλλακτικά είδη ανατροφής. Το σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, είναι τα παιδιά να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον στο οποίο να αισθάνονται ασφάλεια και αγάπη.

 

Πώς μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά ν’ αγαπήσουν το διάβασμα; Έχετε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιο συμπέρασμα από τις δράσεις φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής που διοργανώνετε στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση;

Τα παιδιά πρέπει να πεισθούν πως ένα βιβλίο είναι καλό και πως αξίζει να του αφιερώσουν τον χρόνο τους. Γι’ αυτό κι εγώ συνηθίζω να διαβάζω μεγαλόφωνα στην τάξη μου ένα βιβλίο που με βάση την εμπειρία μου είναι αξιόλογο και νιώθω πως θα κερδίσει τους νεαρούς και τόσο απαιτητικούς αναγνώστες. Πιστέψτε με, αν το βιβλίο αξίζει, αν ο συγγραφέας έχει πετύχει να ζωντανέψει τους ήρωες του και να δημιουργήσει ενδιαφέρουσα πλοκή, τα παιδιά θα ζητάνε με επιμονή ακόμη ένα κεφάλαιο. Και όταν το βιβλίο ολοκληρωθεί με επιτυχία θα αναζητήσουν άλλο ένα του ίδιου συγγραφέα ή άλλο ένα με παρόμοιο περιεχόμενο και ύφος. Αβίαστα έτσι τα παιδιά θα μυηθούν στον απολαυστικό κόσμο της ανάγνωσης, που δεν απαιτεί κανενός είδους δεσμεύσεις ούτε και κουραστικές υποχρεωτικές εργασίες.

 

Νιώθετε το βιβλίο σας ν’ απειλείται από τον κόσμο του διαδικτύου;

Πάντα πίστευα πως το βιβλίο μπορεί να συνυπάρξει με κάθε είδους εξέλιξη, τεχνολογική ή άλλη. Γιατί το βιβλίο είναι αυτόφωτο και μέσα σε αυτό περιέχονται τα πάντα!

 o xrisis sugrafeas

Γενικές πληροφορίες βιβλίου:

Ο Χρύσης και η μυστηριώδης τριπλή εξαφάνιση

ISBN: 978-960-563-556-5

Συγγραφέας :Δήμητρα Χαραλάμπους

Εικονογράφηση: Βασίλης Γρίβας

Η Άννα, ο Αποστόλης και η Αγγελική είναι τα τρίδυμα παιδιά της οικογένειας Αρίσταρχου. Αγαπούν πολύ τις μοναδικές συλλογές τους, την πολυάσχολη νταντά τους, τη Βαρβάρα, και το χρυσόψαρό τους, τον Χρύση, που περιφέρεται παρατηρητικό και περίεργο στο μεγάλο ενυδρείο του σαλονιού.
Παράξενα μπλεξίματα ξεκινούν, όταν, επιστρέφοντας από ένα απίθανο ταξίδι στο εξωτερικό, τα παιδιά ανακαλύπτουν ότι οι συλλογές τους έχουν εξαφανιστεί!
Ποιος άραγε τις πήρε;
Τι γνωρίζουν οι τρεις ηλικιωμένοι ένοικοι του κάτω ορόφου;
Πόσα είδε ο Χρύσης και πώς θα μπορέσει να τα αποκαλύψει;

Μια κλασική ιστορία μυστηρίου που θα σας συναρπάσει!

ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

Ας γνωρίσουμε τη συγγραφέα Δήμητρα Χαραλάμπους:

Η Δήμητρα Χαραλάμπους γεννήθηκε στη Λευκωσία.  Έχει πτυχίο και μεταπτυχιακό στις Επιστήμες της Αγωγής και διδάσκει σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, απολαμβάνοντας εξίσου κάθε σχολική χρονιά για περισσότερα από είκοσι χρόνια!

Τα βιβλία της βρίσκονται στις βραχείες λίστες Κρατικών Βραβείων Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας, ενώ έργα της έχουν διακριθεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου -  IBBY Cyprus.

Ασχολείται ενεργά με τον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας, εφαρμόζοντας δράσεις φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει διδάξει, επίσης, σε σεμινάρια που απευθύνονται σε φοιτητές και σε εκπαιδευτικούς.

Από τις εκδόσεις Πάργα κυκλοφορούν τα βιβλία της «Ο κλεμμένος θησαυρός» (2012), «ΠΕΝ-7 σε μυστική αποστολή» (2014) και «Οι περιπέτειες ενός μουσικού» (2016). Το 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις  Κόκκινη Κλωστή Δεμένη το βιβλίο της «Το κρυφτό», ενώ το 2023 κυκλοφόρησε από τον ίδιο εκδοτικό οίκο το βιβλίο «Στον δρόμο για το σχολείο». Από τις εκδόσεις Τελεία κυκλοφορούν τα βιβλία της «Τα φανταστικά ταξίδια της Αιμιλίας» (2019) και «Μυστήριο στο Αιγαίο» (2020). Από τον εκδοτικό οίκο Κέδρος κυκλοφορεί το βιβλίο της με τίτλο «Για πάντα Ζ» (2021). Το 2023 στην πρώτη της συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Ελληνοεκδοτική κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο Χρύσης και η μυστηριώδης τριπλή εξαφάνιση».

Περισσότερες πληροφορίες για τη συγγραφέα στην ιστοσελίδα της  https://www.demetracharalambous.com

 

o xrisis syggrafeas

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Travel4kids.gr, από αυτή τη φράση καταλαβαίνετε περί τίνος πρόκειται.. είναι μία ιδέα που συνδυάζει το ταξίδι για όλη την οικογένεια και ιδιαίτερα τα παιδιά. Το ταξίδι που μας αρέσει πολύ… να ονειρευόμαστε προορισμούς, να ψάχνουμε μικρά tips που θα το κάνουν πιο ιδιαίτερο, να ζούμε τις νέες εμπειρίες που μας προσφέρει κάθε τόπος, να δίνουμε συμβουλές για τις κρυμμένες παραλίες και τις καλύτερες λιχουδιές, να διαβάζουμε για ταξίδια άλλων…

Περισσότερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Newsletter

Εγγραφείτε στα Newsletter μας για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας!