Κανόνες Ασφάλειας στα θαλάσσια σπορ για παιδιά

Τα παιδιά λατρεύουν τα παιχνίδια στη θάλασσα και ειδικά τα θαλάσσια σπορ. Είναι όμως όλα ακίνδυνα; Τι πρέπει να αποφεύγουμε και πως μπορούμε να διασκεδάσουμε με ασφάλεια για την οικογένειά μας;

 

ΤοTravel4Kids απευθύνθηκε στους ειδικούς και σας έχει τις σωστές απαντήσεις στα ερωτήματά σας. Επικοινωνήσαμε με το Σωματείο Safe Water Sports, απ’ όπου λάβαμε υπεύθυνη και τεκμηριωμένη πληροφόρηση.

• Τι πρέπει να προσέχει ένας γονιός στις παραλίες που επισκέπτεται με την οικογένειά του;

Οι γονείς πρέπει να έχουν πάντα στην επίβλεψή τους τα παιδιά και να μην τα αφήνουν να απομακρύνονται από αυτούς ή να μην τα προσέχουν, ειδικά μάλιστα αν δεν γνωρίζουν καλά κολύμβηση. Τα φουσκωτά βοηθήματα όπως μπρατσάκια, κουλούρες κλπ. δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν την επίβλεψη των γονιών.

Επίσης τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν με γεμάτο στομάχι, αλλά να έχει περάσει τουλάχιστον 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα τους.

Αναφορικά με τα θαλάσσια σπορ δεν επιτρέπεται τα παιδιά να συμμετέχουν σε αυτά, αν δεν γνωρίζουν καλά κολύμβηση και φυσικά αν δεν τηρούν σχολαστικά όλους τους κανόνες ασφαλείας.

• Ποια είναι τα σημαντικότερα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρεί ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο;

Η χρήση του κατάλληλου σωσιβίου είναι υποχρεωτική για όλα τα θαλάσσια σπορ, ανεξάρτητα από το πόσο καλά κολύμβηση γνωρίζουμε ή το επίπεδο δεξιότητάς μας για το θαλάσσιο σπορ.

Σαν γενικό κανόνα μπορούμε να αναφέρουμε ότι πριν επιλέξουμε μια επιχείρηση εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ για να κάνουμε, εμείς ή τα παιδιά μας, μια θαλάσσια δραστηριότητα - σπορ (σκι, tubes, windsurfing κλπ) πρέπει να ελέγξουμε ότι η επιχείρηση αυτή διαθέτει άδεια σε ισχύ από την Λιμενική Αρχή. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε εύκολα από το web site (www.safewatersports.gr) ή το app Safe Water Sports που είναι διαθέσιμο για όλα τα κινητά (Android, iPhone)

Επίσης σε όλα τα σπορ που γίνονται με ταχύπλοο (πχ θαλάσσιο σκι, θαλάσσιο αλεξίπτωτο, θαλάσσιο έλκηθρο, Tubes, καναπές , δαχτυλίδια κλπ) πρέπει ο οδηγός του ταχύπλοου να είναι προπονητής θαλάσσιου σκι και να επιβαίνει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ μέσα στο ταχύπλοο και 2ος άνθρωπος με τα καθήκοντα του παρατηρητή.

 

 

• Το καλοκαίρι πολλά παιδιά κάνουν θαλάσσιο σκι ή tubes. Μπορείτε να πείτε στους γονείς τι πρέπει να προσέχουν?

Υπάρχουν 2 βασικοί κανόνες που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε και να απαιτούμε να εφαρμόζονται:
Α) Στο σκάφος που τραβάει ένα σκιέρ ή τα παιδιά πάνω σε tubes πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να επιβαίνει και 2ος (εκτός του χειριστή), ο οποίος έχει τα καθήκοντα του παρατηρητή, δηλαδή να κοιτάει προς τα πίσω τον σκιέρ ή αυτούς γενικά που τραβάει το ταχύπλοο.
Β) Ο οδηγός του ταχύπλοου πρέπει να είναι προπονητής θαλασσίου σκι. Δεν αρκεί να έχει ένα απλό δίπλωμα χειριστή ταχυπλόου. Πρέπει να είναι και προπονητής θαλασσίου σκι.

 

• Το καλοκαίρι στις παραλίες που κολυμπάμε βλέπουμε πολύς συχνά jetski. Μπορείτε να μας πείτε τι χρειάζεται για να νοικιάσει κάποιος ένα jetski?

Η νομοθεσία προβλέπει ότι για την ενοικίαση ή τον χειρισμό γενικά ενός θαλάσσιου μοτοποδηλάτου (jetski) απαιτείται ο χειριστής να έχει άδεια ταχυπλόου που εκδίδεται μόνο από την Λιμενική αρχή.
Επίσης για την ασφάλεια των κολυμβητών, η κυκλοφορία των jetski δεν πρέπει να γίνεται σε απόσταση μικρότερη των διακοσίων (200) μέτρων από τις πλωτές σημαδούρες που έχουν οι πολυσύχναστες παραλίες.

• Ποιες περιοχές της Ελλάδας έχουν τις ασφαλέστερες παραλίες;

Αν θεωρήσουμε ότι οι πιο ασφαλείς παραλίες για κολύμβηση είναι αυτές που διαθέτουν ναυαγοσώστη, τότε θα μπορούσε να πούμε ότι ο Δήμος Χανίων είναι αυτός, καθότι έχει τις περισσότερες παραλίες που σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να έχουν ναυαγοσώστη, συνολικά 55 ναυαγοσώστες. Συνολικά 436 παραλίες σε όλη την Ελλάδα έχουν ναυαγοσώστη.

• Τα παιδιά στην Ελλάδα τηρούν τους κανόνες ασφαλείας στη θάλασσα; Ποια η αντιστοιχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Η χώρα μας δυστυχώς κάθε χρόνο καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις σε πνιγμούς και ατυχήματα στην θάλασσα γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν στον τομέα της ασφάλειας. Η έλλειψη παρατηρητηρίου ατυχημάτων δεν βοηθάει επίσης στο να ξέρουμε με ακρίβεια, τον συνολικό αριθμό και τα αίτια των ατυχημάτων που γίνονται στην θάλασσα, και κατά συνέπεια τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν για να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός αυτών.

Το Safe Water Sports (www.safewatersports.gr) είναι ένα μη-κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2015 και έχει σαν βασικούς στόχους, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες (αθλητικές και ψυχαγωγικές) στο νερό, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ασφάλειας και πρόληψης των ατυχημάτων καθώς και την ενίσχυση του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου για την ασφάλεια στην χώρα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Travel4kids.gr, από αυτή τη φράση καταλαβαίνετε περί τίνος πρόκειται.. είναι μία ιδέα που συνδυάζει το ταξίδι για όλη την οικογένεια και ιδιαίτερα τα παιδιά. Το ταξίδι που μας αρέσει πολύ… να ονειρευόμαστε προορισμούς, να ψάχνουμε μικρά tips που θα το κάνουν πιο ιδιαίτερο, να ζούμε τις νέες εμπειρίες που μας προσφέρει κάθε τόπος, να δίνουμε συμβουλές για τις κρυμμένες παραλίες και τις καλύτερες λιχουδιές, να διαβάζουμε για ταξίδια άλλων…

Περισσότερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Newsletter

Εγγραφείτε στα Newsletter μας για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας!