Συμπληρώματα Διατροφής στα παιδιά

 Πότε και γιατί συστήνονται τα συμπληρώματα διατροφής για τα παιδιά;

Τα συμπληρώματα διατροφής ΔΕΝ είναι απαραίτητα για τα παιδιά. Πρέπει να δίνονται μόνο σε περίπτωση που υπάρχει επαναλαμβανόμενα ανεπαρκής καταναλώση τροφιμών όπως φρούτων, λαχανικών γαλακτοκομικών προιόντων. Επίσης, αν υπάρχει κάποια παθολογική αιτία αυξημένων αναγκών σε συγκερκιμένα θρεπτικά συστατικά ή μειωμένης απορρόφησης αυτών.

Υπάρχει κάποιος κίνδυνος αν δώσει κανείς κάποιο συμπλήρωμα στο παιδί του χωρίς την πρόταση ειδικού;

Τα συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει να δίνονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και υπό την καθοδήγηση παιδιάτρου. Μέγα-δόσεις λιποδιαλυτών βιταμινών για παράδειγμα (Α,D, K, E) μπορεί να έιναι τοξικές για τον οργανισμό όπως επίσης και ιχνοστοιχεία σαν το σίδηρο και ψευδάργυρο.

Μπορεί το συμπλήρωμα διατροφής να αντικαταστήσει επάξια συγκεκριμένες ανάγκες ενός παιδιού;Ένα παιδί με καλή διατροφή θα χρειαστεί ποτέ να πάρει συμπλήρωμα;

Η απάντηση είναι απλή, ΟΧΙ! Ένα παδί με ισορροπημένη διατροφή, 3 γέυματα, φρουτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά και σωστή κατανάλωση κρεατικών, ψαρικών και σε όσπρια , λαδερά δεν θα χρειστεί ποτέ να υπέρ-καλύψει τις ανάγκες του με ένα συμπλήρωμα. Η προτεραιότητα μάς έιναι πάντα η διατροφή να είναι τέτοια ώστε να προσφέρει στο παιδί τα απαράιτητα για την ανάπτυξή του και όχι ένα δισκίο! Τέλος, υπάρχουν έρευνες που δηλώνουν ότι ακόμα και παιδιά που έπερναν συμπληρώματα εμφάνισαν περίπου τα ίδια επίπεδα σε θρεπτικά συστατικά με παιδιά που δεν χρησιμοποιούσαν συμπληρώματα.

Ποια σημάδια δείχνουν σε ένα γονέα ότι πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό για μια τέτοια ειδική συμπληρωματική αγωγή;

Όταν έχουμε ένα παιδί που δυστυχώς είναι ΄δύσκολο΄ στο φαγητό του είτε γιατί έχει αποκλείσει πολλές διατροφικές ομάδες είτε γιατί τρώει πολύ μικρές ποσότητες τότε η ανάπτυξη αυτού του παιδιού (ύψος-βάρος) θα γίνει με πιο αργούς ρυθμούς. Τότε και μέτα από συμβουλή παιδιατρου θα μπορούσε το παιδί αυτό να ακολουθήσει μια συμπληρωματική αγωγή. Το ίδιο μπορεί να συμβεί όταν παρουσιάζει συμπτώματα ατονίας. Σε καμία περίπτωση ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα δεν του ‘ανοίγειτην όρεξη’. Έλλειψη σιδήρου έιναι πολλές φορές η αιτία για μειωμένο ενδιαφέρον για φαγητό.

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη διατροφή των παιδιών

Ελένη Κουή MSc., RD
Ειδική Παιδοδιαιτολόγος
Παιδικός Διαβήτης-Παιδική Παχυσαρκία
www.elenikoui.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Travel4kids.gr, από αυτή τη φράση καταλαβαίνετε περί τίνος πρόκειται.. είναι μία ιδέα που συνδυάζει το ταξίδι για όλη την οικογένεια και ιδιαίτερα τα παιδιά. Το ταξίδι που μας αρέσει πολύ… να ονειρευόμαστε προορισμούς, να ψάχνουμε μικρά tips που θα το κάνουν πιο ιδιαίτερο, να ζούμε τις νέες εμπειρίες που μας προσφέρει κάθε τόπος, να δίνουμε συμβουλές για τις κρυμμένες παραλίες και τις καλύτερες λιχουδιές, να διαβάζουμε για ταξίδια άλλων…

Περισσότερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Newsletter

Εγγραφείτε στα Newsletter μας για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας!