"Το μικρό νησί" από τις εκδόσεις Ε. Ρώσση. Συνέντευξη

Πριν λίγο καιρό παρουσιάσαμε το υπέροχο βιβλίο "Το μικρό νησί" από τις εκδόσεις Ε. Ρώσση. Μας έκανε εντύπωση πώς σε ένα παιδικό βιβλίο μπορούν να παρουσιαστούν τόσο επίκαιρα θέματα με ένα τρόπο θαυμάσιο, κατανοητό για τα παιδιά. Ήρθαμε σε επαφή με τις Εκδόσεις Ε.Ρώσση και εξασφαλίσαμε μία αποκλειστική συνέντευξη με την κ. Ρώσση η οποία έχει αναλάβει την μετάφραση του βιβλίου. Ας την απολαύσουμε..!

 

Ερ. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ε. Ρώσση Το μικρό νησί,σε κείμενο της Σμρίτι Πράσανταμ-Χολς, εικονογράφηση του Ρόμπερτ Στέρλινγκ και μετάφραση δική σας. Κυρία Ρώσση θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια για το θέμα του και τι το κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα βιβλία για παιδιά.

Απ. Το μικρό νησί είναι ένας σύγχρονος μύθος για το πώς να χτίζεις γέφυρες αντί οδοφράγματα, για το σεβασμό έναντι της μνησικακίας, για την αδερφοσύνη σε αντιδιαστολή με τον διχασμό. Δημιουργήθηκε από την βραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέα Σμρίτι Πρασαντάμ-Χολς και τον εικονογράφο, συγγραφέα και δάσκαλο Ρόμπερτ Στέρλινγκ με έναυσμα το δημοψήφισμα για την ΕΕ. Είναι κάτι περισσότερο από ένα βιβλίο κατά του Brexit, παρ’ ότι πραγματικά προφητικό!

Η ιστορία του απλή και οικεία. Κάποτε υπήρχε μια φάρμα όπου όλα τα ζώα ήταν φίλοι μεταξύ τους. Δούλευαν μαζί το αγρόκτημα και φρόντιζαν το ένα το άλλο.

Δεν ήταν τέλεια και δεν συμφωνούσαν πάντα. Τους άρεσε, όμως.  Ώσπου, μια μέρα οι χήνες άρχισαν να συνωμοτούν και σύντομα σκαρφίζονται ένα σχέδιο για να φύγουν από το αγρόκτημα.  

Θα λέγαμε «Η φάρμα των ζώων» του δικού μας καιρού όπου πέρα από όλα τα θετικά μηνύματα, Το μικρό νησί προσφέρει μια ευρύτερη προοπτική και ένα είδος γλώσσας διά των οποίων μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για σοβαρά θέματα όπως πολιτικά ζητήματα που διαμορφώνουν τον κόσμο μας και το μέλλον τους δίνοντάς τους την δυνατότητα να εμπλακούν.

 

 

Ερ. Ποιο θεωρείτε πως είναι το στοιχείο που οι Εκδόσεις Ε. Ρώσση, ένας ιστορικός εκδοτικός, συμπλήρωσαν 126 χρόνια ζωής και συνεχίζουν;

 

Απ. Ένας εκδοτικός οίκος που «πατάει» σε τρεις αιώνες, που στάθηκε δίπλα σε γενιές μαθητών, που βραβεύτηκε δις από την ελληνική πολιτεία το 1922 και το 1998, που πέρασε από γενιά σε γενιά με αγάπη και ως πολύτιμο αγαθό η προσφορά του αυτή, δεν θα μπορούσε να παραμένει στις επάλξεις αν δεν παρακολουθούσε τις αλλαγές και δεν προσαρμοζόταν στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καιρών.

Σεβάστηκα το ήθος και τις αρχές του εκδοτικού μας οίκου που ήταν και είναι η κατεύθυνση της προσφοράς στα ελληνικά γράμματα. Άλλαξαν πολλά από το 1897 που ιδρύθηκαν οι εκδόσεις Ρώσση από τον Δρ. φιλόλογο Ιωάννη Ρώσση.  Αυτό, όμως, που δεν άλλαξε είναι η αφοσίωσή μας  στο σύγχρονο, πρωτότυπο, ποιοτικό βιβλίο ως αξία σωστής εκπαίδευσης –βλ.  βιβλία κυρίως για την Νεοελληνική και Αρχαία ελληνική γλώσσα- και ο σεβασμός στη γνώση και στα πολύτιμα παιδικά όνειρα!

Κοντά στον πατέρα μου και στους εξαίρετους συνεργάτες του φιλολόγους μελέτησα την αρχαία ελληνική και την νεοελληνική γλώσσα μας, εντρύφησα στην αρχαία ελληνική γραμματεία μέσα από την επιμέλεια των σχολικών εκδόσεων με αποτέλεσμα να αγαπήσω τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας.  Αυτό είναι που θέλω να επικοινωνήσω με τις εκδόσεις βιβλίων για παιδιά. Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι με ταχύτατες και  πρωτοφανείς εξελίξεις στην τεχνολογία, στην τεχνητή νοημοσύνη.  Για να παραμείνει η τεχνολογία στην υπηρεσία της ανθρωπότητας χρειάζονται φιλόσοφοι, φιλόλογοι, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, η νομική της ηθικής, με άλλα λόγια οι βάσεις και οι αρχές του πολιτισμού μας.

Η αρχαία ελληνική γλώσσα είναι απαραίτητη ακόμη και για την μελέτη των Ευαγγελίων!  Η τεχνολογία είναι εδώ και ένα εξαιρετικό εργαλείο είναι το e-Book App «Αδίδακτα κείμενα αρχαίων ελληνικών» που προσφέρει σε εποπτικούς πίνακες όλο το συντακτικό και όχι μόνο με ένα κλικ του ποντικιού! Και θα υπάρξει και συνέχεια!

Τα βιβλία για παιδιά είναι η άλλη αγάπη μου και ειδικότερα το εικονογραφημένο βιβλίο.

Χωρίς πολλά λόγια, με απλό, μεστό, συγκροτημένο λόγο που είναι αριστοτεχνικά δεμένος με εικόνες οι οποίες προσθέτουν χίλιες λέξεις, θίγει με τον καλύτερο τρόπο σοβαρά θέματα ακόμη και για ενήλικες γιατί η οπτική είναι απλή και ευκρινής και μάλιστα αισιόδοξη, εφόσον απευθύνεται σε παιδιά, μια οπτική που την χάσαμε μεγαλώνοντας.

Από την άλλη προσφέρει με την εικονογράφησή του μια αισθητική.  Εισάγει το παιδί στις εικαστικές τέχνες.  Θεωρώ ότι το εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά είναι η καλλιτεχνία

του βιβλίου.

Ερ. Ποιο είναι το σχέδιο, το όραμά σας για το εγγύς μέλλον;

Απ. Δημιουργικότητα, τεχνολογία, καινοτομία, ενεργειακό αποτύπωμα, προστασία περιβάλλοντος είναι οι απαιτήσεις της εποχής  και ταυτόχρονα το όραμά μας. Κάθε μας βιβλίο μία δημιουργική πρόταση για την εκπαίδευση, την γνώση, αλλά και την ψυχαγωγία, την διασκέδαση. Η τεχνολογία μας εξασφαλίζει τους μηχανισμούς για ολοκληρωμένα έργα όπως τα προσεχή βιβλία για παιδιά που θα προσφέρουν και ποιοτική διασκέδαση μέσα από δραστηριότητες.

Θα μας βοηθήσει ακόμη περισσότερο στη νέα σειρά που ετοιμάζουμε για παιδιά και ενήλικες που νιώθουν παιδιά, για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία!

to mikro nisi

Eleni_Rossi.png

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Travel4kids.gr, από αυτή τη φράση καταλαβαίνετε περί τίνος πρόκειται.. είναι μία ιδέα που συνδυάζει το ταξίδι για όλη την οικογένεια και ιδιαίτερα τα παιδιά. Το ταξίδι που μας αρέσει πολύ… να ονειρευόμαστε προορισμούς, να ψάχνουμε μικρά tips που θα το κάνουν πιο ιδιαίτερο, να ζούμε τις νέες εμπειρίες που μας προσφέρει κάθε τόπος, να δίνουμε συμβουλές για τις κρυμμένες παραλίες και τις καλύτερες λιχουδιές, να διαβάζουμε για ταξίδια άλλων…

Περισσότερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Newsletter

Εγγραφείτε στα Newsletter μας για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας!