Η διαχείριση του άγχους των παιδιών για την υγεία τους

Συχνά τα παιδιά τείνουν να έχουν περισσότερους φόβους και ανησυχίες σε σύγκριση με τους ενήλικες. Οι περισσότεροι από αυτούς τους φόβους θεωρούνται φυσιολογικοί και τείνουν να μειώνονται καθώς μεγαλώνουν. Ωστόσο, σε ορισμένα παιδιά αυτές οι ανησυχίες επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους και ενδέχεται να επηρεάσουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους στο σπίτι, στο σχολείο ή σε άλλες ασχολίες.

 

Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις, όπου τα παιδιά παρουσιάζουν συμπτώματα άγχους, που πηγάζουν από τον φόβο για την προσωπική τους υγεία ή των κοντινών τους προσώπων. Ανάλογα με την ηλικία ή το ατομικό επίπεδο ωριμότητας κάθε παιδιού, τα συμπτώματα που εμφανίζονται ποικίλουν.

 

Πότε όμως ένα παιδί έχει πραγματικά συμπτώματα άγχους για την υγεία;

Ας δούμε μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις παρακάτω.

• Ανησυχεί σε έντονο βαθμό πως πρόκειται να αρρωστήσει
• Θέλει να φοράει επιθέματα ή επιδέσμους χωρίς προφανή λόγο
• Γίνεται νευρικό όταν βρίσκεται κοντά σε κάποιο τρίτο άρρωστο άτομο ή ακόμα και όταν ακούει κάποια σχετική συζήτηση
• Μας ζητάει συχνά και χωρίς λόγο να ελέγξουμε τη θερμοκρασία του
• Επιμένει ή προσποιείται πως είναι άρρωστο, ακόμα και μετά από διαβεβαίωση γιατρού πως είναι υγιές
• Αναζητά εξειδικευμένες πληροφορίες για κάποιες ασθένειες, χωρίς να υπάρχει άλλη εξήγηση (ασθένεια κοντινού του προσώπου)
• Παραπονιέται επανειλημμένα στο σχολείο πως δεν αισθάνεται καλά

 

 

Υπάρχουν διάφορα αίτια που οδηγούν στο άγχος της υγείας στο μυαλό των παιδιών. Σε περιπτώσεις όπου κάποιο άτομο από τον πολύ στενό οικογενειακό του κύκλο επηρεάζεται από ασθένεια, μπορεί να προκληθεί άγχος ή φόβος στο παιδί. Αυτός ο τύπος φόβου εξαφανίζεται μέσα σε μια εβδομάδα ή μήνες. Εντούτοις, μπορεί να γίνει σοβαρό, όταν γίνεται ένα προσωπικό ζήτημα με παιδιά, όπως στην τραυματική εμπειρία ενός πατέρα που έχει προσβληθεί από καρκίνο ή κάποιος πλησίον πεθαίνει από γρίπη. Αυτό θα κάνει το παιδί ανήσυχο μήπως και εκείνο αναπτύξει την ασθένεια.

Ο λόγος για την ανάπτυξη ανησυχίας για την υγεία στα παιδιά είναι μερικές φορές το μέσο επικοινωνίας. Αν ένα παιδί παρακολουθήσει τα νέα της τηλεόρασης σχετικά με την εξάπλωση ενός ιού και τους ανθρώπους που πεθαίνουν λόγω αυτού, μπορεί να αναπτύξει τρομακτικές σκέψεις για θάνατο από την ασθένεια. Επίσης, συχνά παρατηρείται παραπληροφόρηση από το φιλικό περιβάλλον στις συζητήσεις που έχουν τα παιδιά με συνομήλικους φίλους τους και μπορεί να τους μεταφέρονται γεγονότα φουσκωμένα ή ακόμα και εντελώς αναληθή. Ακόμη και ένα υποχόνδριο οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει υπερβολικό άγχος για την υγεία στα παιδιά. Καθώς τα παιδιά δεν έχουν τις γνώσεις και την ωριμότητα να φιλτράρουν και να διαχειριστούν σωστά τις πληροφορίες που λαμβάνουν, δημιουργούν μόνα τους λανθασμένα συμπεράσματα και οδηγούνται στο να αναπτύσσουν φοβίες και άγχη.

 

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε ένα παιδί να ξεπεράσει το άγχος για την υγεία του;

Γενικά οφείλουμε να μιλήσουμε στο παιδί με ψυχραιμία και αλήθεια, ώστε να μας εμπιστευτεί. Προσπαθήστε να μιλήσετε για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τις άμυνες που αναπτύσσει ο οργανισμός μας και αποτρέπει μικρόβια και ιούς. Εξηγήστε με κατανοητό τρόπο πως ένα μικρόβιο μπορεί να κάνει τον οργανισμό μας ακόμα πιο δυνατό ή πως ο πυρετός είναι μια ένδειξη υγιούς αντίδρασης του σώματός μας. Τα παιδιά μπορεί να ακούσουν πολλά για τις ασθένειες, αλλά δεν καταλαβαίνουν πώς το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί θαυματουργικά για να μας κρατήσει υγιείς! Φυσικά τα καθημερινά μέτρα πρόληψης είναι πάντα απαραίτητα (πλύσιμο χεριών, βασικοί κανόνες υγιεινής). Επιπλέον, πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά τη διαβάθμιση των ασθενειών, δηλαδή τη διαφορά ανάμεσα σε μια απλή ασθένεια (κρυολόγημα) και μια βαριά περίπτωση ασθένειας. Συχνά τα παιδιά βλέπουν το ίδιο τις δύο αυτές περιπτώσεις, ειδικά αν κάποιο κοντινό τους πρόσωπο νοσεί από βαριά ασθένεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Travel4kids.gr, από αυτή τη φράση καταλαβαίνετε περί τίνος πρόκειται.. είναι μία ιδέα που συνδυάζει το ταξίδι για όλη την οικογένεια και ιδιαίτερα τα παιδιά. Το ταξίδι που μας αρέσει πολύ… να ονειρευόμαστε προορισμούς, να ψάχνουμε μικρά tips που θα το κάνουν πιο ιδιαίτερο, να ζούμε τις νέες εμπειρίες που μας προσφέρει κάθε τόπος, να δίνουμε συμβουλές για τις κρυμμένες παραλίες και τις καλύτερες λιχουδιές, να διαβάζουμε για ταξίδια άλλων…

Περισσότερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Newsletter

Εγγραφείτε στα Newsletter μας για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας!