Travel4kids Team

Travel4kids Team

Οι μέρες για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου πλησιάζουν και η υπέροχη Αναστασία Ευσταθίου μας εκπλήσσει ευχάριστα "φωτίζοντας" την ιστορία μας με έναν διαφορετικό τρόπο, μέσα από το βιβλίο της για παιδιά «Το δικό μας 1821» που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική.

Το Travel4kids εξασφάλισε μία μοναδική συνέντευξη με τη συγγραφέα του βιβλίου κ. Αναστασία Ευσταθίου.

Στόχος της πολύπειρης παιδαγωγού και συγγραφέως οι μικροί αναγνώστες να γευτούν, να οσμιστούν και να νιώσουν σε βάθος την εποχή και άρα να επικοινωνήσουν επί της ουσίας με την ιστορία του τόπου τους.

Πριν από κάθε συνέντευξη, ζητάμε από το δημιουργό να μας πει μία φράση που "κρατάει" για κάθε βιβλίο και η κ. Ευσταθίου για "Το δικό μας 1821" μας είπε... "Οι ήρωες είναι κιβωτοί ήθους μέσα από τις πράξεις τους" και έτσι ξεκινήσαμε την κουβέντα μας.

 

Γιατί επιλέξατε «άψυχα αντικείμενα» να μιλήσουν σε πρώτο πρόσωπο για το 1821 και όχι πρόσωπα;

- Επέλεξα συνειδητά να βάλω χρηστικά αντικείμενα του καθημερινού βίου να συνομιλήσουν με τα παιδιά. Η ιστορία έπρεπε να ειπωθεί αλλιώς. Αυτά είναι τα γνώριμα αντικείμενα του πολέμου και των μαχών στα χέρια επωνύμων αγωνιστών.

Αλλά και μια εικόνα της Παναγίας που τη χαράκωσε ο αιμοσταγής Ιμπραήμ και ο κονδυλοφόρος  του Γ. Τερτσέτη μπορούν να μιλήσουν για την πίστη και τη μόρφωση, τα πλέον ειρηνικά όπλα των Ελλήνων.

Τα άψυχα αντικείμενα «αφηγούνται» με έμμεσο τρόπο ιστορίες, όπως διατείνεται ο ανιμισμός μια άλλη οπτική θέαση της ανθρωπότητας, ένας ιδιαίτερος τρόπος σκέψης στα παιδιά μικρών ηλικιών. Δεν έδωσα το λόγο στα πρόσωπα, γιατί εάν μιλούσαν τα ίδια για τον εαυτό τους θα ήταν σαν να «περιαυτολογούσαν».

 

Ένα τσέρκι, ένα μαύρο άτι, μια υφαντή ποδιά, μία εικόνα, μια πιστόλα, ένας κονδυλοφόρος κι ένα σπαθί ταξιδεύουν τα παιδιά σε μιαν άλλη εποχή. Μπορεί το σύμπαν αυτών των αντικειμένων ν’ ανταγωνιστεί την εποχή της εικόνας και του διαδικτύου;

- Τα αντικείμενα δεν ευελπιστούν να δράσουν ανταγωνιστικά με το σήμερα. Ευελπιστούν, όμως να κάνουν τους μικρούς αναγνώστες να γευτούν, να οσμιστούν, να νιώσουν σε βάθος την εποχή. Μέσω της ενσυναίσθησης, να φορέσουν τα παπούτσια του άλλου, όπως λέει μια παλιά αγγλική παροιμία, είτε αυτός ήταν ο γενναίος Νικηταράς είτε ο νέος που πήρε τον Μαυρή και ξεχύθηκε στη φωτιά του πολέμου. Οι ήρωες, μην ξεχνάμε, αποτελούν πρότυπα ζωής και είναι κιβωτοί αξιών και ήθους μέσα από τις πράξεις τους.  

    

Συγγραφέας και ταυτόχρονα πολύπειρη παιδαγωγός.

Αγαπούν τα παιδιά το μάθημα της ιστορίας; Τί μπορεί να θερμάνει το ενδιαφέρον τους;

- Αγαπούν την ιστορία ως αφήγηση και όταν δίνεται με εικόνες και σύγχρονα μέσα. Ως μάθημα δυσκολεύονται να το αναδιηγηθούν με το λεξιλόγιο που πρέπει. Σίγουρα οι διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης της ιστορίας και ιδιαίτερα αυτή της λογοτεχνικής ματιάς εξάπτουν το  ενδιαφέρον τους.   

 

 

«Η εποχή σας δεν έχει πολλούς ήρωες» λέει το σπαθί του Νικηταρά. Απηχούν την προσωπική σας άποψη τα λόγια του; Έλειψαν οι ήρωες στην εποχή μας;

-Το πιστεύω ακράδαντα. Δυστυχώς ζούμε στην εποχή των “τεχνητών ηρώων” που δημιουργούν η εικόνα, τα διάφορα animation, τα videogames, και που για ένα καλό σκοπό οι ήρωες χρησιμοποιούν ακόμα και αθέμιτα μέσα.  

Η απουσία τους είναι ηχηρή. Κι αν υπάρχουν  πραγματικοί ήρωες τους καταπίνει ένα σύστημα ομοιομορφίας και της φράσης «στην Ελλάδα δεν αλλάζει τίποτα».  

Ωστόσο θα αδικούσα τους σημερινούς ήρωες, εκείνους τους αθόρυβους ανθρώπους που παλεύουν καθημερινά στον επαγγελματικό βίο, στην οικογένεια, στην κοινωνία κι εννοώ αυτούς που ο ηθικός τους κώδικας είναι εστιασμένος στο καλό του συνόλου και όχι στον εαυτό τους.   

 

Τί θα θέλατε να πει το παιδί στον γονιό μόλις τελειώσει την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Ή μήπως είναι προτιμότερο να το διαβάσουν μαζί;

 

-Ένα ερώτημα και συνάμα παρότρυνση: «Πάμε μουσείο να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν και άλλα αντικείμενα; Πολύ θα ήθελα να ακούσω την περικεφαλαία του Κολοκοτρώνη» 

Πολλά τα οφέλη της μοναχικής ανάγνωσης αλλά ακόμα περισσότερα  της ανάγνωσης που μοιράζεται ο αναγνώστης με κάποιον άλλον. Εάν αυτός είναι ο γονιός, τότε, έχουν πολλά να πουν, να συζητήσουν να φωτιστούν ερωτήματα και να δοθούν απαντήσεις.

Καλλιεργείται με αυτόν τον τρόπο η κριτική σκέψη και η ενσυναίσθηση μα και η δια βίου αγάπη για το βιβλίο.

Σε αυτό βοηθούν και οι δραστηριότητες που προτείνω στο τέλος του βιβλίου.   

 

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Ευσταθίου για την υπέροχη και ουσιαστική συνέντευξη και ευχόμαστε το βιβλίο της να είναι καλοτάξιδο και να φτάσει σε πολλές πάρα πολλές βιβλιοθήκες και να διαβαστεί από πολλά πάρα πολλά παιδιά και γονείς!

efstathiou photo 6 002

Βιογραφικό

Η Αναστασία Ευσταθίου γεννήθηκε στην Παραλία Πλατάνου Αχαΐας το 1966. Εργάζεται ως δασκάλα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διακρίνεται για την αγάπη που έχει στο βιβλίο και ασχολείται με την επιμόρφωση εκπαιδευτικών. Μέσω βιωματικών σεμιναρίων προσεγγίζει τη Δημιουργική Γραφή και την ενίσχυση της Φιλαναγνωσίας των μαθητών.  

Από το 1999 που εξέδωσε το 1ο της βιβλίο, ξύνει ανελέητα τα μολύβια της για να συναντήσει τους μεγάλους αλλά και τους μικρούς αναγνώστες της. Έχει γράψει παραμύθια, διηγήματα, νουβέλες, ιστορικά μυθιστορήματα και θεατρικά κείμενα. Αρθρογραφεί στον τύπο και σε εκπαιδευτικές σελίδες.

Έχει τιμηθεί με επαίνους και διακρίσεις ενώ έργα της έχουν βραβευτεί σε Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς.

 

Εργογραφία Συγγραφέα

 Για παιδιά  

 • Μια κάλτσα που τη λέγαν Ευρυδίκη, (1999) εκδ. Α. Λιβάνη
 • Η Κόρη των Αιγών, (2002) εκδ. Α. Λιβάνη
 • Το Ατύχημα του Αϊ-Βασίλη, (2005) εκδ. Α. Λιβάνη
 • Χριστούγεννα στη Γελανδία, (2009) εκδ. Α. Λιβάνη
 • Με το Μελάνι της Σουπιάς, (2010) εκδ. Α. Λιβάνη (1οΒραβείο στο ελεύθερο μυθιστόρημα από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά)
 • Η Γερακίνα και ο Πρίγκιπας Νερένιος (2012)εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.
 • @γαπουλίνια Χριστούγεννα (2013) εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.
 • Ο Λαγός Πολύδωρος και η Πουά η πασχαλίτσα, Τα έθιμα της Άνοιξης (2015)εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.
 • Η Ανεράιδα του Χελμού (2016)εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.
 • Οι Χρυσοπράσινοι Φίλοι μου, Καμή, (2017) εκδ. Ηδύφωνο
 • Η Ευχή του Νικόλα, (2018)εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.
 • Οι Δρόμοι της Σαλάμ (1οΈπαινος στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Παραμυθιού, Σωματείου Λόγου και Τέχνης «ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ», (2019) εκδ. Ηδύφωνο.Το βραβευμένο παραμύθι μεταφράστηκε στα Γερμανικά με τον τίτλο «Die Wege der Salam» (Απρίλιος 2022).
 • Η συγγραφέας με «Το δικό μας 1821- Μέσα από τις αφηγήσεις εφτά αντικειμένων», ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ, Φεβρουάριος 2024, συναντά τους μικρούς αναγνώστες, ευελπιστώντας ότι η ανάγνωσή του θα συνεισφέρει στην εθνική αυτογνωσία.

«Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ»

 

Ολόκληρη η Ιστορία της Επανάστασης του 1821, μέσα από τα μάτια του Έλληνα Καραγκιόζη της οικογένειας Σπυρόπουλου!

 

Το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου  παρουσιάζει τετραήμερο αφιέρωμα με ιστορικές παραστάσεις του αείμνηστου Θανάση Σπυρόπουλου από το Θέατρο Σκιών Θ. & Κ. Σπυρόπουλου.

Το αφιέρωμα έχει τίτλο «Η Επανάσταση των Σκιών μέσα από τα μάτια του Έλληνα Καραγκιόζη».

Οι παραστάσεις θα συνοδεύονται από ζωντανή ορχήστρα με ζωηρό ρυθμό, περίτεχνες φιγούρες, μοναδική μουσική και τραγούδια, για να έχουν οι μικροί φίλοι του Θεάτρου Σκιών τη δυνατότητα να ψυχαγωγηθούν, αλλά και να μάθουν την ιστορία της Επανάστασης μέσω του αγαπημένου ήρωα όλων μας, του Καραγκιόζη.

Παράλληλα στην αίθουσα εκδηλώσεων θα λειτουργεί έκθεση με ιστορικό υλικό από το αρχείο του Θανάση Σπυρόπουλου.

 • Παρασκευή 22/3

18:00 Ομιλία - Χαιρετισμός Κωνσταντίνου Ζώμπου, Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού τομέα Αθηνών.

19:30 Παράσταση "Ο ήρωας Καραϊσκάκης - Η μάχη της Αράχωβας" από τον Καραγκιοζοπαίχτη Κώστα Σπυρόπουλο με συμμετοχή ζωντανής ορχήστρας.

 • Σάββατο 23/3

18:00 Εγκαίνια Έκθεσης - Ομιλία Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, κ. Γιάννη Τομπούλογλου.

19:00 Παράσταση  "Ο ήρωας Αθανάσιος Διάκος" με τη φωνή του εθνικού μας καραγκιοζοπαίχτη Θανάση Σπυρόπουλου.

 

 

 • Κυριακή 24/3

Παραστάσεις θεάτρου σκιών από τους μαθητές της Ακαδημίας Καραγκιόζη "Θανάσης Σπυρόπουλος".

11:30 Παράσταση  "Το Λάβαρο του 21" από τον Βαγγέλη Πράσινο.

18:00 Ομιλία Μαρίνας Καψαμπέλη, Ιστορικού Ερευνητή θεάτρου σκιών.

Παράσταση  "Ο Αετός του Ολύμπου" από τον Αντώνη Βρεττό.

 • Δευτέρα 25/3

17:00 Παράσταση  "Το θαύμα του Αγίου Δημητρίου στην Ακρόπολη" από τον καραγκιοζοπαίχτη Κώστα Σπυρόπουλο.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά 10:00 - 14:00 & 17:00 - 21:00. 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

PIANO CITY ATHENS 2024

17, 18 ΚΑΙ 19 ΜΑΪΟΥ 2024 ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

ΟΛΗ Η ΠΟΛΗ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΠΙΑΝΟ... ΓΙΑ 2η ΧΡΟΝΙΑ!

Το Piano City Athens είναι το πρώτο φεστιβάλ που συμβαίνει κυριολεκτικά σε όλη την πόλη.
Μετά την πρώτη του παρουσίαση στην Αθήνα τον Μάιο 2023, το αγαπημένο φεστιβάλ επιστρέφει για δεύτερη χρονιά τον Μάιο 2024!

Έχοντας εμπνεύσει χιλιάδες ανθρώπους στο Βερολίνο, τη Νέα Υόρκη, την Μαδρίτη, το Μιλάνο και άλλες μητροπόλεις, το Piano City® έγινε θεσμός και στην Αθήνα!
Ένα φεστιβάλ το οποίο διοργανώνεται μέσα από μια καινοτόμα διαδικασία η οποία συμπεριλαμβάνει φορείς, καλλιτέχνες, συλλόγους, μουσικά δίκτυα, ιδρύματα.


Στο Piano City Athens η μουσική δεν περιμένει το κοινό, αλλά απλώνεται σε πάρκα και πλατείες, στα σπίτια των ανθρώπων και σε αντισυμβατικούς χώρους. Οι ήχοι του πιάνου διαχέονται και μεταβάλλουν ολόκληρο το αστικό τοπίο.

Το Piano City Athens, μέσω της μουσικής, φέρνει κοντά ανθρώπους όλων των ηλικιών και ενδιαφερόντων σε πολύ προσωπικό επίπεδο.

 

 

Τι θα συμβεί στο Piano City Athens 2024?

100 συναυλίες πιάνου
Συναυλίες πιάνου σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους


Σε πάρκα, πλατείες, πεζόδρομους, στο αεροδρόμιο, στο λιμάνι, σε μουσεία, πρεσβείες, νοσοκομεία, ωδεία, σχολεία, καφέ, θέατρα, γκαλερί, ιδρύματα, ξενοδοχεία, εταιρείες, ή απλά στη… μέση του δρόμου.
House concerts - Βιρτουόζοι του πιάνου και ερασιτέχνες, επιλεγμένοι από την καλλιτεχνική επιτροπή, θα ανοίξουν τα σπίτια και τις καρδιές τους στο ευρύ κοινό. Θα επιδείξουν τη δεξιοτεχνία και το ταλέντο τους δίνοντας μικρές συναυλίες πιάνου στα σπίτια τους με ένα ρεπερτόριο που κυμαίνεται από το κλασικό έως το σύγχρονο.
*** Μείνετε συντονισμένοι για την ανακοίνωση του προγράμματος εδώ: https://www.pianocityathens.gr/


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το Piano City® ξεκίνησε από τον Andreas Kern, έναν καλλιτέχνη και οραματιστή από το Βερολίνο της Γερμανίας. Η ιδέα του, φέρνει κοντά ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο μέσω της μουσικής. Με πόλη εκκίνησης το Βερολίνο, η ιδέα του μας δείχνει ότι η κάθε πόλη είναι ένας τόπος όπου η μουσική και ο πολιτισμός εκτιμώνται, υποστηρίζονται και απολαμβάνονται όχι μόνο σε επίπεδο διεθνούς φήμης, αλλά και σε ευρύ ιδιωτικό επίπεδο.
Ένα τριήμερο φεστιβάλ γεμάτο έμπνευση!
Η Αθήνα πλημμυρίζει με μουσική!

Την διοργάνωση του Piano City Athens και τα αποκλειστικά δικαιώματα του διεθνούς label Piano City® έχει για την Ελλάδα η εταιρεία Robin 4 Arts, υπό την διεύθυνση της Μαρίας Παπαλάμπρου.
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Τάσος Συμεωνίδης

Πριν λίγο καιρό παρουσιάσαμε το υπέροχο βιβλίο "Το μικρό νησί" από τις εκδόσεις Ε. Ρώσση. Μας έκανε εντύπωση πώς σε ένα παιδικό βιβλίο μπορούν να παρουσιαστούν τόσο επίκαιρα θέματα με ένα τρόπο θαυμάσιο, κατανοητό για τα παιδιά. Ήρθαμε σε επαφή με τις Εκδόσεις Ε.Ρώσση και εξασφαλίσαμε μία αποκλειστική συνέντευξη με την κ. Ρώσση η οποία έχει αναλάβει την μετάφραση του βιβλίου. Ας την απολαύσουμε..!

 

Ερ. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ε. Ρώσση Το μικρό νησί,σε κείμενο της Σμρίτι Πράσανταμ-Χολς, εικονογράφηση του Ρόμπερτ Στέρλινγκ και μετάφραση δική σας. Κυρία Ρώσση θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια για το θέμα του και τι το κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα βιβλία για παιδιά.

Απ. Το μικρό νησί είναι ένας σύγχρονος μύθος για το πώς να χτίζεις γέφυρες αντί οδοφράγματα, για το σεβασμό έναντι της μνησικακίας, για την αδερφοσύνη σε αντιδιαστολή με τον διχασμό. Δημιουργήθηκε από την βραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέα Σμρίτι Πρασαντάμ-Χολς και τον εικονογράφο, συγγραφέα και δάσκαλο Ρόμπερτ Στέρλινγκ με έναυσμα το δημοψήφισμα για την ΕΕ. Είναι κάτι περισσότερο από ένα βιβλίο κατά του Brexit, παρ’ ότι πραγματικά προφητικό!

Η ιστορία του απλή και οικεία. Κάποτε υπήρχε μια φάρμα όπου όλα τα ζώα ήταν φίλοι μεταξύ τους. Δούλευαν μαζί το αγρόκτημα και φρόντιζαν το ένα το άλλο.

Δεν ήταν τέλεια και δεν συμφωνούσαν πάντα. Τους άρεσε, όμως.  Ώσπου, μια μέρα οι χήνες άρχισαν να συνωμοτούν και σύντομα σκαρφίζονται ένα σχέδιο για να φύγουν από το αγρόκτημα.  

Θα λέγαμε «Η φάρμα των ζώων» του δικού μας καιρού όπου πέρα από όλα τα θετικά μηνύματα, Το μικρό νησί προσφέρει μια ευρύτερη προοπτική και ένα είδος γλώσσας διά των οποίων μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για σοβαρά θέματα όπως πολιτικά ζητήματα που διαμορφώνουν τον κόσμο μας και το μέλλον τους δίνοντάς τους την δυνατότητα να εμπλακούν.

 

 

Ερ. Ποιο θεωρείτε πως είναι το στοιχείο που οι Εκδόσεις Ε. Ρώσση, ένας ιστορικός εκδοτικός, συμπλήρωσαν 126 χρόνια ζωής και συνεχίζουν;

 

Απ. Ένας εκδοτικός οίκος που «πατάει» σε τρεις αιώνες, που στάθηκε δίπλα σε γενιές μαθητών, που βραβεύτηκε δις από την ελληνική πολιτεία το 1922 και το 1998, που πέρασε από γενιά σε γενιά με αγάπη και ως πολύτιμο αγαθό η προσφορά του αυτή, δεν θα μπορούσε να παραμένει στις επάλξεις αν δεν παρακολουθούσε τις αλλαγές και δεν προσαρμοζόταν στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καιρών.

Σεβάστηκα το ήθος και τις αρχές του εκδοτικού μας οίκου που ήταν και είναι η κατεύθυνση της προσφοράς στα ελληνικά γράμματα. Άλλαξαν πολλά από το 1897 που ιδρύθηκαν οι εκδόσεις Ρώσση από τον Δρ. φιλόλογο Ιωάννη Ρώσση.  Αυτό, όμως, που δεν άλλαξε είναι η αφοσίωσή μας  στο σύγχρονο, πρωτότυπο, ποιοτικό βιβλίο ως αξία σωστής εκπαίδευσης –βλ.  βιβλία κυρίως για την Νεοελληνική και Αρχαία ελληνική γλώσσα- και ο σεβασμός στη γνώση και στα πολύτιμα παιδικά όνειρα!

Κοντά στον πατέρα μου και στους εξαίρετους συνεργάτες του φιλολόγους μελέτησα την αρχαία ελληνική και την νεοελληνική γλώσσα μας, εντρύφησα στην αρχαία ελληνική γραμματεία μέσα από την επιμέλεια των σχολικών εκδόσεων με αποτέλεσμα να αγαπήσω τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας.  Αυτό είναι που θέλω να επικοινωνήσω με τις εκδόσεις βιβλίων για παιδιά. Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι με ταχύτατες και  πρωτοφανείς εξελίξεις στην τεχνολογία, στην τεχνητή νοημοσύνη.  Για να παραμείνει η τεχνολογία στην υπηρεσία της ανθρωπότητας χρειάζονται φιλόσοφοι, φιλόλογοι, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, η νομική της ηθικής, με άλλα λόγια οι βάσεις και οι αρχές του πολιτισμού μας.

Η αρχαία ελληνική γλώσσα είναι απαραίτητη ακόμη και για την μελέτη των Ευαγγελίων!  Η τεχνολογία είναι εδώ και ένα εξαιρετικό εργαλείο είναι το e-Book App «Αδίδακτα κείμενα αρχαίων ελληνικών» που προσφέρει σε εποπτικούς πίνακες όλο το συντακτικό και όχι μόνο με ένα κλικ του ποντικιού! Και θα υπάρξει και συνέχεια!

Τα βιβλία για παιδιά είναι η άλλη αγάπη μου και ειδικότερα το εικονογραφημένο βιβλίο.

Χωρίς πολλά λόγια, με απλό, μεστό, συγκροτημένο λόγο που είναι αριστοτεχνικά δεμένος με εικόνες οι οποίες προσθέτουν χίλιες λέξεις, θίγει με τον καλύτερο τρόπο σοβαρά θέματα ακόμη και για ενήλικες γιατί η οπτική είναι απλή και ευκρινής και μάλιστα αισιόδοξη, εφόσον απευθύνεται σε παιδιά, μια οπτική που την χάσαμε μεγαλώνοντας.

Από την άλλη προσφέρει με την εικονογράφησή του μια αισθητική.  Εισάγει το παιδί στις εικαστικές τέχνες.  Θεωρώ ότι το εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά είναι η καλλιτεχνία

του βιβλίου.

Ερ. Ποιο είναι το σχέδιο, το όραμά σας για το εγγύς μέλλον;

Απ. Δημιουργικότητα, τεχνολογία, καινοτομία, ενεργειακό αποτύπωμα, προστασία περιβάλλοντος είναι οι απαιτήσεις της εποχής  και ταυτόχρονα το όραμά μας. Κάθε μας βιβλίο μία δημιουργική πρόταση για την εκπαίδευση, την γνώση, αλλά και την ψυχαγωγία, την διασκέδαση. Η τεχνολογία μας εξασφαλίζει τους μηχανισμούς για ολοκληρωμένα έργα όπως τα προσεχή βιβλία για παιδιά που θα προσφέρουν και ποιοτική διασκέδαση μέσα από δραστηριότητες.

Θα μας βοηθήσει ακόμη περισσότερο στη νέα σειρά που ετοιμάζουμε για παιδιά και ενήλικες που νιώθουν παιδιά, για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία!

to mikro nisi

Eleni_Rossi.png

Greece, renowned for its stunning landscapes and crystal-clear waters, is not only a paradise for adults seeking relaxation but also a haven for families in search of unforgettable vacations. One of the key ingredients for a perfect family getaway is, undoubtedly, the choice of a family-friendly beach. In this guide, we'll explore some of the best family-friendly beaches in Greece, ensuring your holiday is filled with joy, relaxation, and lasting memories.

 

 • Navagio Beach, Zakynthos: Nestled on the enchanting island of Zakynthos, Navagio Beach, also known as Shipwreck Beach, is a postcard-perfect destination for families. With its golden sands and shallow, turquoise waters, it provides a safe and enjoyable environment for children to play.

 

 

 • Elafonissi Beach, Crete: Elafonissi, a mesmerizing pink-sand beach in Crete, offers a unique family experience. The shallow lagoon-like waters are perfect for young swimmers, and the beach is equipped with family-friendly amenities, ensuring a comfortable stay. You can arrange your day trip to Elafonisi beach from Chania.

 

 

 • Myrtos Beach, Kefalonia: Myrtos Beach is a true gem on the island of Kefalonia, known for its dramatic cliffs and azure waters. Families can enjoy a day of sun and sea while children explore the smooth pebbles along the shoreline. You can also arrange a Shore Excursion to Melissani and Drogarati Caves (guided tour) and see the most famous natural wonders of Kefalonia island on this half-day sightseeing tour. Discover the Melissani lake cave by boat and visit the Drogarati Cave with its stalactites and stalagmites.

 

 • Golden Beach, Thassos: Aptly named, Golden Beach on the island of Thassos boasts a long stretch of golden sand and shallow waters. Families can engage in various water sports, and the beachside tavernas serve delicious meals suitable for all ages.

 

 • Koukounaries Beach, Skiathos: Skiathos, a family-friendly island, is home to Koukounaries Beach, surrounded by a pine forest. The shallow, clear waters and soft sand make it an ideal spot for families, and the nearby play areas add an extra layer of enjoyment for children. Also, experience an unforgettable tour around Skiathos Island and admire its natural beauty and lush vegetation. Pass the Blue Caves and enjoy a stop at a white-pebbled beach for swimming or relaxing.

 

 

To enhance your family beach experience, consider engaging in activities beyond the sand and sea. Explore nearby coastal trails, embark on family-friendly boat excursions, or indulge in traditional Greek beach games. These experiences not only add excitement to your holiday but also create lasting bonds and cherished memories.

 

 

While enjoying the sun and surf, treat your family to the delightful flavors of Greek cuisine. Local beachside tavernas offer a variety of dishes catering to young palates, including mouthwatering souvlaki, fresh salads, and deliciously sweet baklava for dessert.

 

 

 

Choosing a family-friendly beach in Greece ensures a harmonious blend of relaxation and adventure for everyone. From the tranquil shores of Zakynthos to the vibrant beaches of Skiathos, Greece offers a diverse range of options for families seeking the perfect seaside escape. Embrace the warmth of Greek hospitality, create timeless memories, and let the beauty of family-friendly beaches in Greece be the backdrop to your next unforgettable vacation.

 

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ του Γρηγορίου Ξενόπουλου

Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας, η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού παρουσιάζει από τις 20 Δεκεμβρίου το θεατρικό έργο «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο Πέτρος Ζούλιας και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός Νένα Μεντή.

Η Μαρία Κανελλοπούλου υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο Νίκος Νίκας τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η Βασιλική Τρουφάκου ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί: Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη.

Λίγα λόγια για το έργο:

Το έργο διαδραματίζεται στη Ζάκυνθο και αποτελεί τη θεατρική διασκευή ενός μικρού θεατρικού διηγήματος, με τον ομώνυμο τίτλο.

Στην άλλοτε αρχοντική οικογένεια των Βαλέρηδων, μόνο η γριά Βαλέραινα γνωρίζει τη συνταγή που γιατρεύει μια αρρώστια των ματιών.

Έχει ορκιστεί, ότι θα την κρατήσει μυστική και θα παρέχει το φάρμακο αφιλοκερδώς, σε όποιον το έχει ανάγκη.

Μόνο από Βαλέραινα σε Βαλέραινα μπορεί να κληρονομηθεί το γιατρικό, η παράδοση του οποίου κρατάει πάνω από διακόσια πενήντα χρόνια και για να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να δοθεί πριν πεθάνει η Βαλέραινα.

Η φτώχεια όμως έρχεται να κλονίσει την οικογένεια και να δοκιμάσει τη στάση των ηρώων απέναντι στο χρήμα και τις ηθικές αξίες.

Η Βαλέραινα δέχεται σωρεία δελεαστικών προτάσεων για την πώληση του μυστικού. Μία εσωτερική πάλη μεταξύ ανάγκης και ηθικού χρέους ξεκινάει, με το γιατρικό να αποτελεί την αιτία σύγκρουσης των ηρώων και τον Ξενόπουλο να δίνει μία μεγαλοφυή λύση.

Η στάση των ηρώων απέναντι στα ηθικά ιδεώδη αποτελεί τον κεντρικό άξονα του ζακυνθινού, γεμάτου σασπένς και με ανατροπές, αστικού δράματος.

Στις δύσκολες στιγμές, η αξία της τιμής και της αξιοπρέπειας έρχεται αντιμέτωπη με την ανάγκη και το χρήμα.

H απόφαση της Κοντέσσας Βαλέραινας είναι καθοριστική για το μέλλον της οικογένειας των Βαλέρηδων.

Το ζήτημα που θίγει ο Ξενόπουλος στο έργο του παραμένει επίκαιρο, με την αρετή της αξιοπρέπειας από τη μία πλευρά και τη διαφθορά του χρήματος από την άλλη να βρίσκονται στο επίκεντρο του έργου.

Ο ίδιος ο συγγραφέας έχει χαρακτηρίσει «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» ως «το καλύτερο έργο της ζωής του». Σπουδαίες ηθοποιοί του ελληνικού θεάτρου, όπως η Ευαγγελία Παρασκευοπούλου, η Μαρίκα Κοτοπούλη, η Κυβέλη και η Άννα Συνοδινού έχουν ερμηνεύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και το έργο έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία.

«…Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας το συνέλαβα νέος, το έγραψα άντρας, το ξανάγραψα μεσόκοπος, το τελείωσα σχεδόν γέρος. Είναι το έργο όλης μου της ζωής.

Ό,τι μ’ αρέσει προπάντων σ’ αυτό, είναι η ευγένεια κι η πρωτοτυπία του μύθου, -ποτέ μου δεν ξαναβρήκα θέμα παρόμοιο ούτε στη Φιλολογία μας υπάρχει, ούτε στο ξένο Θέατρο θα μπορούσε κανείς να βρει εύκολα κάτι που να του μοιάζη- κι η αυστηρότης, η συμμετρία της δραματικής μορφής. Είναι κάτι βαθιά Ζακυνθινό, μα συγχρόνως και βαθιά Ελληνικό. Και μπόρεσα να το σφικτοδέσω, να το βάλω όλο σε μιά μεγάλη πράξη, χωρισμένη απλά και φυσικά σε τρία μικρά μέρη, γιατί το δράμα αρχίζει το πρωΐ, στον ίδιο πάντα τόπο, τελειώνει το βράδυ. Εκείνο που λέμε «σκηνική οικονομία» σε κανένα μου έργο δε φαίνεται τελειότερο· και μπορεί κανείς να προσέξη μόνο στα μπαινοβγάλματα των προσώπων στη σκηνή που είναι ο σκόπελος όχι μόνο των αρχαρίων…

Έπειτα δεν έχει ούτε μια λέξη παραπάνω, που να μη χρειάζεται δηλαδή απολύτως στην εξέλιξη του μύθου, στην πρόοδο του δράματος και συγχρόνως στο χαρακτηρισμό των προσώπων. Όλ’ αυτά χωρίς περιττό στολίδι, χωρίς θεατρικό κόλπο κανένα. «Με τα λιτότερα δραματικά μέσα», παρατηρεί ένας κριτικός…» Γρηγόριος Ξενόπουλος, Από τον Πρόλογον του 1918

Σημείωμα Σκηνοθέτη Πέτρου Ζούλια:

Τα ΜΥΣΤΙΚΑ του «ΜΥΣΤΙΚΟΥ»

Όσο δούλευα το «Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» ανακάλυπτα την τεράστια αξία του. Τη διαχρονική, την παγκόσμια. Γιατί με αυτό το έργο, ο σπουδαίος συγγραφέας εισβάλλει στο θέατρο των ιδεών. Στο θέατρο δηλαδή που έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, απέναντι στην κοινωνία και τα μεγάλα της θέματα. Όπως ο Τσέχωφ και ο Ίψεν έτσι και εδώ ο Ξενόπουλος αναδεικνύει κάτω από τις λέξεις και τις συμπεριφορές των ηρώων του, μια μεγάλη ιδεολογική σύγκρουση.

Από τη μία πλευρά στέκει ο παλιός ρομαντικός κόσμος των αξιών και της παράδοσης και από την άλλη το ορθολογικό υλιστικό πνεύμα του μέλλοντος.

Το ένδοξο παρελθόν θα πεθάνει μπροστά στην αναγκαία γέννηση ενός σύγχρονου κόσμου, που έχει στο κέντρο του το χρήμα. Οι αρχές και οι αξίες δοκιμάζονται και από τις δύο πλευρές. Οι άνθρωποι λυγίζουν. Άλλοι κάτω από το βάρος της δύσκολης επιβίωσης και η άλλη, η μοναχική Βαλέραινα, από το βάρος του ιερού καθήκοντος. Της τιμής και της υπόληψής της. Ο θεσμός της οικογένειας γίνεται η άγρια αρένα για το ποιος θα νικήσει, σε αυτή τη σπαρακτική σύγκρουση.

Η άνοδος του καπιταλισμού και η αστική τάξη που διαμορφώνονταν τότε, έγιναν η βάση της ανησυχίας και του προβληματισμού του Ξενόπουλου. Πού πάει ο κόσμος και με ποιο αξιακό σύστημα θα πορευτεί;

Πολλοί μελετητές του έργου του πιστεύουν, πως η Βαλέραινα είναι ο ίδιος ο συγγραφέας. Αν και μεσοαστός, μέσα σε αυτό το έργο κλείνει την ενοχή και τη νοσταλγία ταυτόχρονα για έναν κόσμο που χάνεται. Η κοινωνία του Ξενόπουλου αλλάζει γρήγορα. Αποκτά νέες προτεραιότητες. Νέα ήθη και πρότυπα.

Ο ίδιος ο Ξενόπουλος θεωρεί το συγκεκριμένο έργο ως το καλύτερό του. Το συνέλαβε νέος, το έγραψε μεσόκοπος και το ολοκλήρωσε ηλικιωμένος. Το χαρακτηρίζει έργο πατριωτικό και διδακτικό.

Στο ανέβασμα της παράστασης προσπάθησα να αξιοποιήσω το αρχικό υλικό. Το διήγημά του. Έτσι επί σκηνής, έδωσα σάρκα και οστά στην πεθαμένη πεθερά της Βαλέραινας, κρατώντας τη γλώσσα και το πνεύμα του συγγραφέα. Οδηγήθηκα σε αυτή την επιλογή, γιατί είδα πόσο πιο ανθρώπινη γινόταν η ηρωίδα του, πόσο λιγότερο εμβληματική. Στο διήγημα η άκαμπτη κοντέσσα, κάμπτεται. Στο τέλος προδίδει τον όρκο και το μυστικό της. Η διαφορετική αυτή πλευρά του χαρακτήρα της, που την κάνει πιο ανθρώπινη και ευάλωτη, μπροστά στο δίλημμα να πουλήσει ή όχι το ιερό μυστικό της, εντάχθηκε στη παράσταση σαν μια μικρή παρέμβαση του Ξενόπουλου πεζογράφου στον θεατρικό Ξενόπουλο.

Σε μια εποχή κρίσης παντός είδους, όπως η δικιά μας, που το ηθικό και αξιακό σύστημα δοκιμάζεται καθημερινά, το έργο στέκει ολοζώντανο, σαν να αναφέρεται στον σημερινό κόσμο. Γιατί το κλασικό είναι και σύγχρονο.

Ευχαριστώ το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού για την εμπιστοσύνη, τη φίλη μου Νένα για τη συμπόρευση και όλους τους συνεργάτες μου, που φύλαξαν με αγάπη αυτό το μυστικό.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας

Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου

Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης

Μουσική: Μίνως Μάτσας

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Τουντασάκη

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Κατερίνα Σβορώνου

Φωτογραφίες: Γιώργος Καβαλιεράκης

Γραφιστική Επιμέλεια: Πέτρος Παράσχης

Επιμέλεια Προγράμματος: Ιάσων Τριανταφυλλίδης

Για το τραγούδι «ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΟΥ» της παράστασης, τη μουσική έγραψε ο Μίνως Μάτσας, τους στίχους η Σοφία Καψούρου και το ερμηνεύει ο Γιώργος Λόξας.

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ:

Νένα Μεντή Κοντέσσα Βαλέραινα

Νίκος Νίκας Μανώλης Κόντε Βαλέρης, γιος της Κοντέσσας Βαλέραινας

Βασιλική Τρουφάκου Τασία, γυναίκα Μανώλη Κόντε Βαλέρη

Δημήτρης Καπετανάκος Τζώρτζης Πάπουζας, Έμπορος

Δημήτρης Αριανούτσος Γιος του Μανώλη και της Τασίας, Εγγονός της Βαλέραινας

Μαριάννα Τουντασάκη Φάντασμα

Γιώργος Λόξας Γείτονας

Φαίη Φραγκαλιώτη Κοπέλα Α

Άννα-Μαρία Κατσουλάκη Κοπέλα Β

Τον ρόλο της Όρσολας υποδύεται η Μαρία Κανελλοπούλου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

· Έναρξη παραστάσεων: 20 Δεκεμβρίου

· Ώρα έναρξης: 21:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

· VIP: 50€, Ζώνη Α: 40€, Ζώνη Β: 30€, Ζώνη Γ: 25€, Ζώνη Δ: 25€, Πλαϊνές Θέσεις: 14€, Θεωρείο Α: 14€, Θεωρείο Β: 12€

· Ισχύουν ειδικές τιμές για Α.Μ.Ε.Α., φοιτητές, νέους έως 26 ετών & ανέργους

· Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις (από 20 άτομα και πάνω) και οικογενειακά εισιτήρια

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

· Στα ταμεία του Θεάτρου (Πειραιώς 254, Ταύρος, 177 78) · Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://tickets.theatron254.gr/

· Τηλεφωνικά, στο 212 254 0300

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 20 ΑΤΟΜΩΝ:

· Τμήμα Κρατήσεων και Εισιτηρίων «Ελληνικού Κόσμου»: Τ. 212 254 0300, Κ. 698 254 0300, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παραγωγή:

«ΘΕΑΤΡΟΝ»

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Πειραιώς 254, Ταύρος, 177 78

Τ. 212 254 0300 www.theatron254.gr

Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης

Ο γνωστός καραγκιοζοπαίχτης Κώστας Σπυρόπουλος, επιστρέφει στον κινηματογράφο "ΑΒΑΝΑ" στο Χαλάνδρι, φέρνοντας το Σύγχρονο Θέατρο Σκιών με Χριστουγεννιάτικη διάθεση. Τέσσερις σπαρταριστές, Χριστουγεννιάτικες κωμωδίες με πρωταγωνιστή τον λαϊκό μας ήρωα, τον Καραγκιόζη.

Μία τεράστια σκηνή, γιγάντιες φιγούρες που ανοιγοκλείνουν το στόμα και τα μάτια και ζωντανή ορχήστρα στους ρυθμούς των εορτών.

spyropoulos karagkiozis2

Πρόγραμμα παραστάσεων :

 3/12 "Το Χριστουγεννιάτικο γλέντι του Καραγκιόζη"

 10/12 "Η επέλαση των Καλικάντζαρων"

 17/12 "Ο γέρο -Σκρουτζ & Ο Καραγκιόζης Άι Βασίλης"

 24/12 "Τα μαγικά Χριστούγεννα του Καραγκιόζη"

Οι παραστάσεις θα ξεκινούν στις 17:00.

  CINE ΑΒΑΝΑ (Λυκούργου 5, Χαλάνδρι)

 Προπώληση εισιτηρίων  https://www.more.com/theater/children/christmas/xristougenniatikes-kyriakes-me-ton-karagkiozi/

Γενική είσοδος 7€.

 Σας περιμένουμε να διασκεδάσουμε στους ρυθμούς των Χριστουγέννων.

spyropoulos karagkiozis3

 

Λίγα λόγια για το  Σπυροπούλειο Θέατρο Σκιών

Αναλυτικότερα το Σπυροπούλειο Θέατρο Σκιών δημιουργήθηκε το 1953 από αείμνηστο Εθνικό μας Καραγκιοζοπαίχτη του Θεάτρου Σκιών, Θανάση Σπυρόπουλο και εκπροσωπεί το Αθηναϊκό Θέατρο Σκιών έχοντας από το 1975 έως σήμερα, δύο μόνιμες σκηνές Καραγκιόζη στην Αθήνα, στο Γαλάτσι και στους Αγίους Αναργύρους, με σκοπό τη διάδοση και διάσωση του Ελληνικού Καραγκιόζη.

Το 2019 ο γιος του Καραγκιοζοπαίχτη Κώστας Σπυρόπουλος έχοντας πλέον μια εμπειρία δεκαέξι ετών στο Θέατρο Σκιών δημιούργησε την πρώτη Ακαδημία Θεάτρου Σκιών στην Ελλάδα με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής με σκοπό να μεταλαμπαδεύσει στα νέα παιδιά την Τέχνη του Θεάτρου Σκιών, με σεβασμό, αγάπη και πάνω από όλα δημιουργία καθώς σκοπός της Ακαδημίας είναι να βγούνε νέοι Καραγκιοζοπαίχτες.

Επίσης το Σπυροπούλειο Θέατρο Σκιών έχει δώσει πληθώρα παραστάσεων στο εξωτερικό και για 10 συνεχόμενα χρόνια στην ΕΡΤ2 έργα του Καραγκιόζη, μέσα από την εκπομπή του “ Χρόνια Συντροφιά με τον Καραγκιόζη ” . Επίσης έχοντας τη μεγαλύτερη συλλογή από φιγούρες, σκηνικά, προγράμματα, οπτικοακουστικό υλικό παραστάσεων κ.α του Θεάτρου Σκιών και όχι μόνο έχει κάνει Μουσεία σε συνεργασία με το Δήμο Ιλίου, Αγίων Αναργύρων, Ηλιούπολης, Κηφισιάς καθώς επίσης έχει εμπλουτίσει με είδη το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο “ ΕΛΙΑ”, το Πανεπιστήμιο Harvard και το Sophia Foundation στην Κύπρο.

Το  Σπυροπούλειο Θέατρο Σκιών είναι μια οικογένεια, που κληροδοτεί την Τέχνη του Καραγκιόζη από πατέρα, σε γιο και εγγονό.

«ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ EINSTEIN - Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ» στη «ΘΟΛΟ», το Θέατρο  Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού!

Η νέα εντυπωσιακή παραγωγή «ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ EINSTEIN - Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ» θα ξεκινήσει να προβάλλεται στη «Θόλο», το Θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού από το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023. 

EINSTEIN IME6

Η ιστορία της ταινίας ακολουθεί το συναρπαστικό ταξίδι του νεαρού μάγου Ωρίωνα και του ρομπότ Άλμπι, στον χρόνο και τον χώρο. 

Μία ιστορία που από την πρώτη στιγμή καθηλώνει το κοινό, ενώ παράλληλα μεταλαμπαδεύει, με έναν γοητευτικά αφηγηματικό τρόπο γνώσεις για περίπλοκα επιστημονικά θέματα, όπως την έννοια της βαρύτητας και του χωροχρόνου. Μία ταινία για όλη την οικογένεια, που χάρη στην τεχνολογία της «Θόλου» προσφέρει μία συναρπαστική εμπειρία σε μικρούς και μεγάλους!

EINSTEIN IME

Ιστορία:

«Γιατί τα αντικείμενα πέφτουν στο έδαφος; Η δύναμη της Βαρύτητας»

Ο νεαρός μάγος Ωρίωνας ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο, για το σύμπαν και τα μυστικά του, παρά για τα βαρετά μαγικά ξόρκια. Γοητεύεται από τα αστέρια, το σύμπαν και τους νόμους της φύσης. Έτσι, ένα βράδυ μπαίνει κρυφά στο Μουσείο του Albert Einstein και συναντά ένα μικρό, έξυπνο, αλλά ιδιόρρυθμο ρομπότ, τον Άλμπι που γνωρίζει τα πάντα για τον Albert Einstein και τις θεωρίες του. Το ταξίδι ξεκινάει, με το ρομπότ να ταξιδεύει τον νεαρό μάγο, στον χρόνο και τον χώρο και να μοιράζεται τις πολύτιμες γνώσεις του.

Η νέα ταινία στη ΘΟΛΟ, για όλη την οικογένεια παρουσιάζει, με εύληπτο και συνάμα συναρπαστικό τρόπο στους θεατές εκπαιδευτικά θέματα σχετικά με τη βαρύτητα και τα μυστικά του σύμπαντος, σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι που αναδεικνύει την αξία της φιλίας.

EINSTEIN IME2

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Αφήγηση: Ραφαέλ Αριστοτέλους, Δημήτρης Μπαμπανιώτης

Σκηνοθέτης και Σεναριογράφος: Dr. Peter Popp

 

EINSTEIN IME43

 

Hμέρες και ώρες προβολών:

https://www.hellenic-cosmos.gr/tholos-einstein 

Προπώληση εισιτήριων:

 

EINSTEIN IME3

«ΘΟΛΟΣ»

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Πειραιώς 254, 177 78, Ταύρος

www.tholos254.gr

ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Η Πεντάμορφη και το Τέρας… αλλιώς για 2η χρονιά στο Μικρό Παλλάς

 

Μια παιδική μουσική παράσταση που δεν πρέπει να χάσει κανένα παιδί…!!!

Πολλές φορές το όμορφο

γίνεται τερατώδες

Κι άλλες φορές το άσχημο

μοιάζει μεγαλειώδες

 

Η Πεντάμορφη και το Τέρας. Μια παλιά, πολύ παλιά ιστορία, που επέζησε μέσα στους αιώνες, αγαπήθηκε, διασκευάστηκε πολλές φορές, διατηρώντας ωστόσο τη διαχρονική της γοητεία, μεταφέρεται στη σκηνή από τον Παρασκευά Καρασούλο και μια ομάδα σημαντικών δημιουργών και ερμηνευτών… ΑΛΛΙΩΣ!!

pentamorfi teras

Στην Πεντάμορφη και το Τέρας … αλλιώς λοιπόν, τα στερεότυπα της αρχικής ιστορίας έχουν  προσαρμοστεί στην αλήθεια και στις ανάγκες των καιρών μας.

Συγκεκριμένα, η Πεντάμορφη δεν είναι μόνο η  προσωποποίηση της καλοσύνης αλλά έχει και τις κακές και ανάποδες στιγμές της, ενώ το Τέρας μπορεί να είναι τερατωδώς άσχημο, αλλά αν ψάξεις λίγο πιο βαθιά μέσα του, μπορεί και να κρύβει μια καρδιά… χρυσή, που αποζητά μόνο την αποδοχή και την αγάπη.

Παραμένει βέβαια  αναλλοίωτη η ίδια βασική προαιώνια και διαχρονική αρχή:  η αγάπη που παραμένει ένας μηχανισμός υπέρβασης των πάντων στην ανθρώπινη ζωή, μπορεί να τακτοποιήσει συμπληρωματικά τις διαφορές και τις διαφορετικότητες, αν υπάρχει λόγος.

Και στην ιστορία της  Πεντάμορφης και του Τέρατος  υπάρχουν πολλοί.

Και πάνω από όλους, ο βασικός λόγος είναι, πως κανείς άνθρωπος δεν είναι ούτε παραμένει μόνο καλός ή μόνο κακός σε όλη του τη ζωή χωρίς λόγο ή πάλι, κανείς δεν είναι μόνο άσχημος ή μόνο όμορφος για όλα τα μάτια που τον κοιτούν.

Η διαφορετικότητα, η συνύπαρξη, το καλόκακο που λέμε, είναι μια σπουδαία κατάκτηση της εποχής μας, για να μπορέσει ο άνθρωπος να καταλάβει και τον εαυτό του και το μέλλον του.

Βλέποντας έτσι την ιστορία, με πολύ τρυφερότητα, χιούμορ αλλά κυρίως με πολλή μουσική, τραγούδι και φαντασία, η παράσταση Η Πεντάμορφη και το Τέρας… αλλιώς, γίνεται ένα παραμύθι ανατροπών, ικανό να μιλήσει και να μαγέψει, τις καρδιές μικρών και μεγάλων.

pentamorfi teras2

 

pentamorfi teras3  

Ο  καταξιωμένος στιχουργός Παρασκευάς Καρασούλος, έχοντας ήδη υπογράψει ως συγγραφέας στο παιδικό θέατρο, δύο μεγάλες καλλιτεχνικές και εμπορικές επιτυχίες  (Ο Ιάσονας και το χρυσόμαλλο δέρας  στο θέατρο  Badminton και Τα Καινούργια ρούχα του Βασιλιά στο θέατρο Αλίκη πριν την πανδημία)  στην Πεντάμορφη και το Τέρας … αλλιώς, παραδίδει ένα κείμενο δυνατό, γεμάτο χιούμορ, λυρισμό, δράση και  πολλά πανέμορφα  τραγούδια.

Την σκηνοθεσία της παράστασης ανέλαβε με πολύ κέφι και όρεξη, ο Σταύρος Ράγιας (πρόσφατη σκηνοθετική εργασία του, η Μεταμφίεση με τη Χάρις Αλεξίου στο Μικρό Παλλάς), ο οποίος διαθέτει ήδη μια πολυετή θητεία στο παιδικό θέατρο ως ηθοποιός και συνεργάτης σημαντικών παιδικών παραστάσεων…  

Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης, έχει επιμεληθεί ο ζωγράφος και σκηνογράφος Ανδρέας Γεωργιάδης που το κοινό γνωρίζει ήδη από την θαυμάσια σκηνογραφική εργασία του, στα Καινούργια ρούχα του Βασιλιά.

 pentamorfi teras4

Τη μουσική αλλά και τα τραγούδια της παράστασης (σε στίχους του  Παρασκευά Καρασούλου), συνέθεσε ο Χρίστος Θεοδώρου, γεμίζοντας με το ταλέντο του, ρυθμούς και μοναδικά χρώματα το έργο.

Έκπληξη της παράστασης ωστόσο αποτελεί η συνύπαρξη επί σκηνής, δύο σπουδαίων ερμηνευτών: του Δώρου Δημοσθένους και της Βικτωρίας Ταγκούλη, που ερμηνεύουν  τους βασικούς ρόλους στην παράσταση. Οι δύο ταλαντούχοι και εξαιρετικοί ερμηνευτές, με δική του ιστορία ο καθένας στη μουσική αλλά και στο θέατρο, δέχτηκαν με ενθουσιασμό να πρωταγωνιστήσουν παίζοντας και τραγουδώντας και συμβάλλοντας έτσι σε ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

pentamorfi teras5

 

Δίπλα τους ο ταλαντούχος ηθοποιός Διονύσης Κλάδης, ο οποίος ενσαρκώνει ιδανικά το ρόλο του ξωτικού - αφηγητή, αλλά και μια σειρά ηθοποιών που δάνεισαν τις φωνές τους στα ομιλούντα αντικείμενα που παίζουν κι αυτά το ρόλο τους στο έργο.

Την ευθύνη της διεύθυνσης παραγωγής και συντονισμού της παράστασης  έχει αναλάβει η Βιβή Γερολυμάτου που έχει υπογράψει  την μεγάλη επιτυχία  του Φοίβου Δεληβοριά, Πες μου το όνομα σου, στο Θέατρο Ραντάρ αλλά τα Καινούργια ρούχα του Βασιλιά στο θέατρο Αλίκη.

Η Πεντάμορφη και το Τέρας…αλλιώς στο Μικρό Παλλάς είναι μια θεατρική πρόταση που κέρδισε την αγάπη μικρών και μεγάλων. Γιατί  έχει στόχο της να συνδυάσει το χιούμορ με την αλήθεια, την ελαφράδα με το μήνυμα, την μαγεία με το καλλιτεχνικό αίτημα.

Μια πρόταση της καλλιτεχνικής εταιρείας  Μικρή Άρκτος.

Μην τη χάσετε…

pentamorfi teras6

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο-Στίχοι τραγουδιών: Παρασκευάς Καρασούλος

Σκηνοθεσία: Σταύρος Ράγιας

Σκηνικά - Κοστούμια: Ανδρέας Γεωργιάδης

Πρωτότυπη μουσική, μουσική διδασκαλία, ενορχήστρωση: Χρίστος Θεοδώρου

Διανομή: Δώρος Δημοσθένους (Τέρας), Βικτωρία Ταγκούλη (Πεντάμορφη), Διονύσης Κλάδης (Ξωτικό-Αφηγητής), Μαριάννα Γκούτζιου (Τσαγιέρα), Δημοσθένης Ελευθεριάδης (Ρολόι), Σταύρος Ράγιας (κηροπήγιο)

Φωτογράφηση : Νίκος Κοκκαλιάς

Γραφιστικός σχεδιασμός: www.elix.gr

Επικοινωνία: Μαρία Τσολάκη, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Διεύθυνση παραγωγής: Γερολυμάτου Βιβή, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παραγωγή-εκτέλεση παραγωγής: Μικρή Άρκτος, www.mikri-arktos.gr

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Κάθε Κυριακή στις 12:00 το μεσημέρι

(και καθημερινές παραστάσεις για σχολεία)

Έναρξη παραστάσεων: Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Για παιδιά 4-12 ετών

Διάρκεια παράστασης: 80’ χωρίς διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων: Α΄ζώνη 15 ευρώ | Β’ ζώνη 13 ευρώ

Προπώληση: Τicketservises

Πληροφορίες-κρατήσεις : 210 7610616, 6985 933 290

Για σχολικές παραστάσεις και ομαδικές κρατήσεις: 210 76 10 620

Θέατρο Μικρό Παλλάς, Αμερικής 2 & Στοά Σπυρομήλιου, Σύνταγμα

Πρόσβαση

Με λεωφορείo/τρόλεϊ

Το Μικρό Παλλάς βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη στάση της «Κριεζώτου», στην οδό Πανεπιστημίου και «Ακαδημία» στην οδό Ακαδημίας, από όπου διέρχονται πολλές γραμμές του ΟΑΣΑ και του ΗΛΠΑΠ.

Με το Μετρό

Το θέατρο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο».

Σε όλους τους χώρους του θεάτρου, υπάρχει άνετη πρόσβαση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Μετά την ανακαίνιση του χώρου έχουν τοποθετηθεί ανελκυστήρες, που βρίσκονται στη Στοά Σπυρομήλιου. Η πρόσβαση γίνεται από την οδό Αμερικής και τα άτομα με ειδικές ανάγκες μπορούν να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις μόνο από την πλατεία του θεάτρου.

«Ο Εξωγήινος και τα Παιδιά των Σπηλαίων: Ταξίδι στο Φως!» στη «ΘΟΛΟ», το «Θέατρο» Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού!

 ime exogiinos2

Η νέα ταινία «Ο Εξωγήινος και τα Παιδιά των Σπηλαίων: Ταξίδι στο Φως!» θα ξεκινήσει να προβάλλεται στη «Θόλο», το «Θέατρο» Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού από το Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2023.

ime exogiinos4

Σε αυτή την περιπέτεια, το μέλλον συναντάει το παρελθόν, όταν ένα διαστημόπλοιο συντρίβεται στη Γη, την Εποχή του Λίθου. Ο πιλότος, ένας μικρός εξωγήινος, ο Άλεξ, γνωρίζει τα δύο αδέρφια Ρέα και Πυρ, τα οποία του ζητάνε μία βόλτα στον ήλιο, με αντάλλαγμα να τον βοηθήσουν να επισκευάσει το διαστημόπλοιό του!

 

 

Ετοιμαστείτε για μία απίθανη περιπέτεια, με τα δύο παιδιά να σώζουν τον Άλεξ από άγρια προϊστορικά θηρία και τον μικρό εξωγήινο να τους διδάσκει για το ηλιακό σύστημα, την ενέργεια και τo ηλιακό φως.

ime exogiinos3

Η ταινία «Ο Εξωγήινος και τα Παιδιά των Σπηλαίων: Ταξίδι στο Φως!» είναι ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στον χρόνο και στον χώρο που θα διασκεδάσει τα παιδιά, καθώς ανακαλύπτουν την επιστήμη του φωτός και της ενέργειας. Μία ταινία για όλη την οικογένεια, που χάρη στην τεχνολογία της «Θόλου» προσφέρει μία συναρπαστική εμπειρία σε μικρούς και μεγάλους!

ime exogiinos

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Αφήγηση: Μιχάλης Μαρκάτης, Τζούλι Τσόλκα, Δημήτρης Μπαμπανιώτης

Hμέρες και ώρες προβολών: 

Γενική είσοδος: 7€ (ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις)

Προπώληση εισιτήριων:

 ime exogiinos5

«ΘΟΛΟΣ»
 
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Πειραιώς 254, Ταύρος 177 78

www.tholos254.gr 

ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ


Σελίδα 1 από 54

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Travel4kids.gr, από αυτή τη φράση καταλαβαίνετε περί τίνος πρόκειται.. είναι μία ιδέα που συνδυάζει το ταξίδι για όλη την οικογένεια και ιδιαίτερα τα παιδιά. Το ταξίδι που μας αρέσει πολύ… να ονειρευόμαστε προορισμούς, να ψάχνουμε μικρά tips που θα το κάνουν πιο ιδιαίτερο, να ζούμε τις νέες εμπειρίες που μας προσφέρει κάθε τόπος, να δίνουμε συμβουλές για τις κρυμμένες παραλίες και τις καλύτερες λιχουδιές, να διαβάζουμε για ταξίδια άλλων…

Περισσότερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Newsletter

Εγγραφείτε στα Newsletter μας για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας!