Travel4kids Team

Travel4kids Team

Το 2ο δεκαήμερο της εναλλακτικής θερινής κατασκήνωσης του «Ελληνικού Κόσμου» συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον από 4 έως 15 Ιουλίου!

Το «Καλοκαίρι στην πόλη», η εναλλακτική κατασκήνωση του «Ελληνικού Κόσμου» συνεχίζεται για δέκατη έβδομη συνεχή χρονιά. Τα παιδιά από πέντε έως δώδεκα ετών, που μετά το κλείσιμο των σχολείων παραμένουν στη Αθήνα, θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν παίζοντας, κάθε γωνιά και δραστηριότητα του «Ελληνικού Κόσμου»!

 

2ο δεκαήμερο
Ο κύκλος των χαμένων παιχνιδιών

Απρίλιος 2016...
Όλα ήταν έτοιμα για τα εγκαίνια της έκθεσης με τα σπάνια και πολύτιμα παιχνίδια από όλες τις γωνιές του κόσμου. Το προσωπικό του μουσείου ήταν εκεί, για να υποδεχτεί με χαρά όλους τους προσκεκλημένους. Ένας, όμως, από αυτούς αντιλήφθηκε κάτι τρομερό... κάτι που έκανε τα χαμόγελα όλων να παγώσουν. Μερικά από τα ανεκτίμητα παιχνίδια της έκθεσης δεν ήταν πια στην θέση τους!
Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τον «Ελληνικό Κόσμο», ο οποίος αναθέτει την άμεση λύση του στα έμπειρα χέρια του πράκτορα 254. Είστε έτοιμοι να εξιχνιάσετε την υπόθεση;

 

 

Αναλυτικό πρόγραμμα (μέσα από τις σημειώσεις του πράκτορα 254):

Α' ΕΒΔΟΜΑΔΑ
1η ημέρα:
«Δεν πρόλαβα να τελειώσω με την προηγούμενη υπόθεση που μου είχε ανατεθεί και ευθύς αμέσως ανέλαβα την λύση ενός νέου μυστηρίου. Θα χρειαστώ σίγουρα φρέσκα μυαλά γεμάτα όρεξη και «παιχνιδιάρικη» διάθεση! Νέοι πράκτορες με περιμένουν στον «Ελληνικό Κόσμο», μιας που η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην εκπαίδευσή τους.»
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
ΘΟΛΟΣ: «Κατακτώντας τους Ουρανούς. Ένα όνειρο της ανθρωπότητας!»

2η ημέρα:
«Η χθεσινή μέρα μάς έφερε πιο κοντά! Οι ομάδες των πρακτόρων είναι πλέον έτοιμες να μπουν στον χώρο με τα πολύτιμα και σπάνια παιχνίδια. Να καταγράψουν τις απώλειες και να συλλέξουν τα πρώτα στοιχεία.»
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
ΈΚΘΕΣΗ: «Toy Stories »
ΘΟΛΟΣ: «Περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία»

3η ημέρα:
«Ένα από τα χαμένα παιχνίδια της έκθεσης είναι ένα σπάνιο τσίγκινο υποβρύχιο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Έρχονται στο νου μου πολλές ιστορίες που μου είχαν διηγηθεί κάποτε άνθρωποι της θάλασσας, με θάρρος και με τόλμη. Μία από αυτές τις ιστορίες θα μας οδηγήσει στην Κωνσταντινούπολη.»
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
ΈΚΘΕΣΗ: «Ιστορίες Ανδρείας»
ΘΟΛΟΣ: «Αγία Σοφία, 1.500 Χρόνια Ιστορίας»

4η ημέρα:
«Η εβδομάδα έχει σχεδόν φτάσει στο τέλος της. Όμως, εμείς συνεχίζουμε ακάθεκτοι! Σχίζοντας τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου θα οδηγηθούμε στην Πριήνη. Ίσως εκεί να βρούμε περισσότερες πληροφορίες για τα παιχνίδια που αναζητάμε.»
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
«Θαλασσοπόροι μιας άλλης εποχής»
«Mία σταγόνα ταξιδεύει»
ΘΟΛΟΣ: «Ταξίδι στην Αρχαία Πριήνη»

5η ημέρα:
«Με λύπη διαπιστώνω ότι ένα ακόμη σπάνιο και μοναδικό παιχνίδι δεν είναι πια στη θέση του! Μια βραβευμένη γαλλική πορσελάνινη κούκλα δεν βρίσκεται στο μπαούλο της. Η προθήκη των παιχνιδιών μοιάζει άδεια χωρίς αυτήν. Θα χρειαστεί να κάνουμε ένα ταξίδι στην Ευρώπη για να συλλέξουμε καινούργια στοιχεία».
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
«Ταξίδι στην προεπαναστατική Ελλάδα… Η ζωή των Ελλήνων μέσα από τα βλέμμα των Ευρωπαίων περιηγητών»
«Ο Γύρος του Κόσμου σε 70 λεπτά…»
ΘΟΛΟΣ: «Δαρβίνος: Το μυστήριο της φύσης»

 

Β' ΕΒΔΟΜΑΔΑ

6η ημέρα:
«Δεν νομίζω να εξαντλήσατε όλη την ενέργειά σας το Σαββατοκύριακο; Μια καινούργια εβδομάδα ξεκινά και χρειαζόμαστε ενέργεια στο φουλ! Ο αέρας, το νερό και ο ήλιος είναι οι πηγές της δικής μας θετικής ενέργειας. Νέα στοιχεία έρχονται στο φως, γι' αυτό ενεργοποιηθείτε!».
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
«Ήλιος, άνεμος, νερό. Ενέργεια στο μέλλον»
«Ο αέρας… ο παιχνιδιάρης»
ΘΟΛΟΣ: «Η Γη είναι το σπίτι μας»

7η ημέρα:
«Στο κινητό μου βρήκα το μήνυμα … σκάψε ,σκάψε και θα βρεις αυτό που αναζητείς! Ήρθε η ώρα της γης να μας αποκαλύψει τα θαμμένα μυστικά της. Λέτε, να υπάρχει κάποιο από τα χαμένα παιχνίδια στα σκάμματα του Ελληνικού Κόσμου; Μια προσπάθεια θα μας λύσει την απορία. Ντυθείτε πρόχειρα, πάρτε καπέλο και νερό …ώρα για ανασκαφή!».
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
«Αναπαράσταση μιας ανασκαφής»
ΘΟΛΟΣ: «Διαδραστική Περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο»

8η ημέρα:
«Συγκλονιστικά στοιχεία ήρθαν στο φως με την ανασκαφή! Η έρευνα πρέπει να στραφεί σε χρόνους ακόμα πιο μακρινούς, στα χρόνια της προϊστορίας. Τότε που τα άγρια ζώα συνυπήρχαν με τους ανθρώπους και προσπαθούσαν να επιβιώσουν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Πρέπει να βιαστούμε… ο χρόνος μάς πιέζει!».
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
«Στα ίχνη των μύθων, στα χρόνια της Προϊστορίας»
«Μια μέρα με τον Χουμ και την Νταν»
ΘΟΛΟΣ: «Τιτάνες στην εποχή των Παγετώνων»

9η ημέρα:
«Μέχρι στιγμής τα πάμε περίφημα! Οι μέρες κυλούν και το ένα παιχνίδι μετά το άλλο επιστρέφει στη θέση του χαρίζοντας χαμόγελα στους υπαλλήλους του Μουσείου. Ήρθε η στιγμή να ακολουθήσουμε μία ξεχωριστή διαδρομή στην πόλη της Αθήνας και να ξαποστάσουμε κάτω από την σκιά του ιερού δέντρου της. Μια ανάσα πριν το τέλος …».
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
«Η ελιά. Το δέντρο, ο καρπός και ο χυμός του. Το χρυσάφι της ελληνικής γης»
ΈΚΘΕΣΗ: «Διαδρομές στην Αθήνα»
ΘΟΛΟΣ: «Διαδραστική Περιήγηση στην Αρχαία Αγορά»

10η ημέρα:
«Η πιο μεγάλη ώρα… είναι τώρα! Έφτασε η στιγμή να κλείσουμε τον «κύκλο των χαμένων παιχνιδιών». Καιρός να αποκαλύψουμε σε άλλους το τί ακριβώς συνέβη με τον τρόπο που μόνο εμείς γνωρίζουμε… ετοιμαστείτε για τη γιορτή!».
Αποχαιρετιστήρια γιορτή
Προαιρετική απογευματινή ζώνη: Παιχνίδι και Γυμναστική!
Γυμνάζουμε το σώμα μας παίζοντας! Ακολουθούμε το ευφάνταστο πρόγραμμα Fit Smiling Kids της ομάδας AthensTrainers και μέσω σειράς διαφορετικών δραστηριοτήτων, όπως αθλητικά παιχνίδια, παιχνίδια στρατηγικής, παρατηρητικότητας, δεξιοτήτων και κινησιολογίας, γυμναζόμαστε χωρίς να το καταλαβαίνουμε, αφού έχουμε τρυπώσει στο μαγικό κόσμο του παιχνιδιού! Στη μεσημεριανή αυτή συνάντηση το παιχνίδι έχει τον πρώτο ρόλο και αποκτά άλλη διάσταση!

 

Πληροφορίες – κρατήσεις:
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, 177 78, Ταύρος
T.: 212 254 0000
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.hellenic-cosmos.gr

Το καλοκαίρι αγαπάμε να περπατάμε δίπλα στο κύμα και να νιώθουμε στα πόδια μας τη βρεγμένη άμμο και τη δροσιά του νερού. Την Κυριακή 21 Αυγούστου θα … τρέξουμε δίπλα στο κύμα, καθώς πραγματοποιείται, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, το 3o WAVE running στην παραλία Αβδήρων – Κεραμωτής. Το WAVE running αποτελείται από τρεις αγώνες δρόμου (5km, 10km, 28km), οι οποίοι πραγματοποιούνται στην άμμο, πλάι στο κύμα, δίνοντας την ευκαιρία στους αθλητές να τρέξουν απολαμβάνοντας τη θαλάσσια αύρα του Θρακικού πελάγους!

Το τρέξιμο όμως δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των μεγάλων. Και τα παιδιά λατρεύουν να τρέχουν και να παίζουν στις παραλίες! Μετά το τέλος των αγώνων ενηλίκων θα διεξαχθεί και Παιδικός Αγώνας 500m.

 

 

Ξεκινώντας από τη γενέτειρα του Δημόκριτου και του Πρωταγόρα, οι αθλητές των 28χλμ. διασχίζουν τις εκβολές του ποταμού Νέστου, διανύοντας μια υπέροχη διαδρομή (Αρχαία Άβδηρα-Κεραμωτή) στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Τμήμα αυτής της διαδρομής καλύπτει ο αγώνας 10χλμ. (Μοναστηράκι - Περιοχή Δέλτα Νέστου – Κεραμωτή). Ιδανικός για κάθε επίπεδο αθλητή και κατάλληλος για αρχάριους δρομείς ή για δρομείς που επιθυμούν να δοκιμάσουν το τρέξιμο στην άμμο είναι ο αγώνας των 5χλμ. Τέλος, παιδιά έως 12 ετών έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε έναν αγώνα 500 μέτρων που σχεδιάστηκε ειδικά γι' αυτά!

Νικητής του περσινού μεγάλου αγώνα ήταν ο καταξιωμένος αθλητής Νίκος Σιδερίδης. Δεύτερος τερμάτισε, ο Ολυμπιονίκης στο δίκοπο, Γιάννης Κουρκουρίκης και τρίτος ο έμπειρος μαραθωνοδρόμος Δημήτρης Φούκας. Στις γυναίκες, η Κική Αρσένη από τον ΣΕΒΑΣ ανέβηκε στην κορυφή. Οι αθλήτριες της IRON TEAM Ελπίδα Συμεωνίδου και Γεωργία Μαμανίδου κατέλαβαν την 2η και 3η θέση του βάθρου.

 

 

Είναι μια ξεχωριστή διοργάνωση, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος όπου υλοποιείται. Η αμμώδης παραλία 28 συνεχόμενων χιλιομέτρων, ο ήλιος και η θάλασσα ελκύουν αθλητές από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Οι ομαλές κλίσεις, η σταθερότητα και η συνοχή της υγρής άμμου, επιτρέπουν το τρέξιμο ακόμη και με γυμνό πόδι.

Βασικοί στόχοι της διοργάνωσης είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, η ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής και η προώθηση του αθλητισμού σε φυσικό περιβάλλον.

 

 

Η διοργάνωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Το www.travel4kids.gr συμμετέχει στο Wave Running 2016 ως Χορηγός Επικοινωνίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το http://waverunning.gr.

 

Το καλοκαίρι θεωρείται από πολλούς (και όχι άδικα) η πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Σηματοδοτεί την έναρξη των διακοπών για τους μικρούς μας φίλους, μία περίοδο γεμάτη ανεμελιά και μπόλικο παιχνίδι. Ο Αύγουστος δε, είναι ο μήνας που έχει συνδυαστεί με τις διακοπές όλης της οικογένειας στην θάλασσα ή ακόμα και στο βουνό. Για να είναι ακόμα πιο λειτουργικές αυτές οι διακοπές για τους γονείς, καλό θα είναι στις αποσκευές τους να συμπεριλάβουν και ένα φαρμακείο για διακοπές (first aid kit) με είδη πρώτης ανάγκης, με τα οποία θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τυχόν ιατρικά προβλήματα.

Το online φαρμακείο Pharm24.gr μας δίνει τη δυνατότητα για τις ηλεκτρονικές μας αγορές για όλα όσα χρειαζόμαστε κατά τη διάρκεια των διακοπών μας.

 

 

 Ένα από τα πολύ σημαντικά πράγματα, που δεν πρέπει να παραλείπεται από τις αποσκευές μας, είναι το βιβλιάριο υγείας του παιδιού. Παρέχει άμεσα πληροφορίες για την υγεία και την εμβολιαστική κάλυψη του παιδιού και πρέπει να προσκομίζεται σε κάθε ιατρική εξέταση, ειδικά σε γιατρό που δεν είναι ο θεράπων του παιδιού.

Επειδή στις διακοπές δεν είναι πάντα άμεση η πρόσβαση σε νερό και σαπούνι, ώστε να πλύνει το παιδί τα χέρια του (για παράδειγμα σε μία μη οργανωμένη παραλία), μπορούμε να έχουμε μαζί μας κάποιο αλκοολούχο αντισηπτικό σκεύασμα. Τα σκευάσματα αυτά χρησιμοποιούνται χωρίς νερό και μειώνουν σημαντικά τον αριθμό των μικροβίων από τα χέρια του παιδιού μας.

Πάρα πολύ συχνά τυγχάνει το παιδί να παρουσιάσει πυρετό κατά την διάρκεια των διακοπών ή κάποιον άλλο πόνο πχ κεφαλαλγία, ωταλγία κτλ. Σε αυτές τις περιπτώσεις το θερμόμετρο μας επιβεβαιώνει την αυξημένη θερμοκρασία, ενώ ένα αντιπυρετικό ή αναλγητικό σιρόπι ανακουφίζει το παιδί μέχρι τουλάχιστον να μας δώσει οδηγίες ο παιδίατρος μας. Προσοχή όμως, δεν είναι συνετό να χορηγούμε αναλγητικά σε πόνους της κοιλίας!

 

Σαφέστατα, επειδή διακοπές και ήλιος πάνε συνήθως παρέα, αναπόσπαστο μέρος του φαρμακείου μας είναι η αντηλιακή προστασία. Καλό θα είναι το αντηλιακό του παιδιού να είναι το λιγότερο 25 βαθμούς (οι 50 βαθμοί ακόμα καλύτερα), να παρέχει προστασία έναντι των UVA και UVB ακτίνων, να εφαρμόζεται μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο και να ανανεώνεται τακτικά.

Το καλοκαίρι όμως πέρα από τις παρέες, περιλαμβάνει και ανεπιθύμητους επισκέπτες. Κουνούπια, σκνίπες, μέλισσες και πολλά άλλα ιπτάμενα ζωύφια κυκλοφορούν ανάμεσα μας και πολλές φορές μας τσιμπάνε. Η επάλειψη με ένα gel για τσιμπήματα είναι συνήθως αρκετό για την αντιμετώπιση της φαγούρας και του πρηξίματος (κρέμες αντισταμινικές ή ήπιας ισχύς κορτιζονούχες). Επίσης, στις περιπτώσεις που το τσίμπημα δείχνει να επιμολύνεται, μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά (πάντα κατόπιν οδηγίας του γιατρού) μια αντιβιοτική κρέμα. Και επειδή η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη πρακτική, δεν ξεχνάμε την χρήση εντομοαπωθητικής προστασίας, ώστε να προλάβουμε την πλειοψηφία των τσιμπημάτων. Εάν δε, το παιδί έχει επιβεβαιωμένη αλλεργία σε τσίμπημα μέλισσας ή σφίγγας (προηγούμενο αλλεργικό shock) επιβάλλεται να έχουμε μαζί μας έτοιμη για χρήση ένεση αδρεναλίνης.


 

 

Ακριβώς επειδή το καλοκαίρι είναι ταυτόσημο με ανέμελο και μέχρι τελικής πτώσεως παιχνίδι, πολλές φορές τα παιδιά χτυπάνε. Κύριο μέλημα του γονιού είναι η ψυχραιμία σε αυτές τις περιπτώσεις και κατόπιν η περιποίηση του τραύματος του παιδιού (ειδικά εάν είναι επιφανειακό και δεν χρειάζεται ιατρική παρέμβαση). Στις περιπτώσεις αυτές, καλό είναι να καθαρίζεται το τραύμα με μπόλικο φυσιολογικό ορό και στην περίπτωση που είναι ρυπαρό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και λίγο οξυζενέ. Πολύ συχνά χρησιμοποιούνται τοπικά και τα ιωδιούχα διαλύματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ βοηθητικά οι γάζες, το βαμβάκι, κάποιος επίδεσμος για να καλύψει την τραυματική επιφάνεια, ή εάν τα πράγματα δεν είναι και τόσο σοβαρά ένα απλό τραυμαπλάστ. Στις περιπτώσεις που υπάρχει αιμορραγία, δεν ξεχνάμε να ασκούμε πίεση στο τραύμα για να σταματήσει να τρέχει το αίμα.

Πάρα πολύ σημαντικό για τα παιδιά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, είναι να έχουν επάρκεια της φαρμακευτικής τους αγωγής. Καλό επίσης, θα ήταν να έχουν μία λίστα τηλεφώνων από τους γιατρούς που τα παρακολουθούν.

Το online φαρμακείο Pharm24.gr είναι στη διάθεση μας για τις ηλεκτρονικές μας αγορές όπου και αν βρισκόμαστε.

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, παρατίθεται η προτεινόμενη κάτωθι λίστα στην οποία σαφέστατα μπορεί να προσθαφαιρεθούν κάποια πράγματα, ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειας:
• βιβλιάριο υγείας
• αντισηπτικό
• θερμόμετρο
• αντιπυρετικό ή αναλγητικό σιρόπι
αντηλιακή προστασία
gel για τσιμπήματα
• αντιβιοτική κρέμα
εντομοαπωθητική προστασία
• φυσιολογικό ορό, οξυζενέ, ιωδιούχα διαλύματα
• γάζες , το βαμβάκι , επίδεσμοι, τραυμαπλάστ
• Επάρκεια φαρμάκων

Με ευχές για καλό καλοκαίρι!!


Ανδρέας - Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Παιδίατρος

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και ο ήλιος έχει κάνει ήδη ιδιαίτερα αισθητή τη παρουσία του. Τα παιδιά, που βρίσκονται σε υπαίθριους χώρους κατά τη διάρκεια της μέρας, πρέπει να είναι εξοπλισμένα με τα απαραίτητα αντηλιακά εξαρτήματα. Εκτός από τα καπέλα και τις αντηλιακές κρέμες, ένα από τα βασικά αξεσουάρ στη βόλτα των παιδιών ή στη παραλία, είναι τα γυαλιά ηλίου, που πρέπει να φοράνε οι μικροί μας φίλοι, όταν βρίσκονται εκτεθειμένοι στον ήλιο. Ένα αξεσουάρ που προστατεύει τα ευαίσθητα μάτια τους από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, από τη βρεφική κιόλας ηλικία.


Πόσο καλά όμως γνωρίζουμε σημαντικές πληροφορίες, ώστε να προμηθευτούμε τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου για το παιδί μας; Τι πρέπει να προσέξουμε όταν επιλέγουμε παιδικά γυαλιά ηλίου; Τι κίνδυνοι παραμονεύουν όταν δεν χρησιμοποιούμαι στα παιδιά γυαλιά ηλίου από μικρή ηλικία;

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα μας απαντήσει ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Παναγιώτης Τσικριπής MD, PhD, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο www.travel4kids.gr.

 

Από ποια ηλικία πρέπει τα παιδιά να αρχίσουν να φοράνε γυαλιά ηλίου;
Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να είναι απαραίτητο αξεσουάρ και για τα παιδιά, από την ηλικία των 6 – 7 μηνών οπότε και επιτρέπεται η μερική έκθεση στον ήλιο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα μεταξύ των ωρών 10 πμ και 4 μμ.

 

Ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει η όραση ενός παιδιού/βρέφους από την έκθεση στον ήλιο χωρίς την απαραίτητη προστασία. Από τι προφυλάσσουν τα γυαλιά ηλίου;
Η ηλιακή UV ακτινοβολία συσχετίζεται με διάφορες οφθαλμολογικές παθήσεις με βασικότερη την εκφύληση της ωχράς κηλίδας. Έχει βρεθεί ότι όσο μεγαλύτερη η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία από μικρή ηλικία, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος παρουσίασης οφθαλμολογικών νόσων. Εν μέρει, αυτό συμβαίνει διότι ο κρυσταλλοειδής φακός στα παιδιά είναι διαυγέστερος από το φακό των ενηλίκων, επιτρέποντας σε περισσότερες υπεριώδεις ακτίνες να διεισδύσουν στο μάτι. Απ’ την άλλη, η ελαφρά υπερμετρωπία στα παιδιά επιτρέπει την εστίαση περισσότερων ακτίνων στον βυθό του ματιού.

Τι πρέπει να προσέχουμε στη σωστή επιλογή γυαλιών ηλίου για τα παιδιά;
Τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να δεσμεύουν σε ποσοστό 100 % και τους δύο τύπους υπεριώδους ακτινοβολίας: την UVA και την UVB. Θεωρείται ότι καλύτεροι φακοί είναι οι πολυκαρβονικοί φακοί μιας και είναι έως και 10 φορές πιο ανθεκτικοί από τους κανονικούς. Στα γυαλιά πρέπει να αναγράφεται εκτός άλλων και η κατηγορία που αντιστοιχεί στις περιβαλλοντικές συνθήκες για τις οποίες έχει κατασκευαστεί. Για τα παιδιά συστήνουμε συνήθως κατηγορια 3 (απορροφητικότητα περίπου 80 -90 %). Όλα τα γυαλιά πρέπει να συνοδεύονται από το πιστοποιητικό CE .

Ποιο είδος σκελετού είναι το πιο κατάλληλο στα παιδικά γυαλιά ηλίου;
Ένας μαλακός άνετος σκελετός με ελαστικούς μεντεσέδες που εφαρμόζει καλά, είναι η καλύτερη επιλογή για τα γυαλιά ηλίου των παιδιών. Προσέχουμε την σωστή εφαρμογή στη μύτη και στα αυτιά και την σωστή κάλυψη της περιοχής γύρω από τα μάτια. Σίγουρα οι χρωματιστοί μοντέρνοι σκελετοί γίνονται καλύτερα αποδεκτοί από τα παιδιά.

 

Υπάρχουν κίνδυνοι στην αγορά γυαλιών ηλίου από μη εξειδικευμένα καταστήματα οπτικών;
Γυαλιά ηλίου από μη εξειδικευμένα καταστήματα οπτικών μπορεί να δημιουργήσουν κινδύνους και δεν προστατεύουν τα μάτια των παιδιών. Σκελετοί από νικέλιο πρέπει να αποφεύγονται γιατί μπορεί να είναι τοξικοί και αλλεργιογόνοι.

Τι γίνεται στη περίπτωση που το παιδί φοράει ήδη γυαλιά οράσεως λόγω μυωπίας; Υπάρχουν ειδικά γυαλιά ηλίου;
Μπορούν να προσαρμοστούν οι βαθμοί του παιδιού σε ειδικά κρύσταλλα για τον ήλιο που κατασκευάζει ο οπτικός.

Υπάρχει κάποιος περιορισμός στην ημερήσια χρονική διάρκεια χρήσης των γυαλιών ηλίου από τα παιδιά;
Όχι, κανένας.

 

Πότε πρέπει να αντικαθιστούμε τα γυαλιά ηλίου του παιδιού μας;
Όταν η εφαρμογή του σκελετού παύει να είναι σωστή ή όταν παρατηρήσουμε φθορά στα κρύσταλλα, είναι η κατάλληλη στιγμή για αλλαγή των γυαλιών.

Πως μπορούμε να πείσουμε ένα παιδί να φορέσει γυαλιά ηλίου, αν αυτό αντιδρά;
Η καλύτερη λύση είναι η μίμηση προς τους γονείς ή τα μεγαλύτερα αδέλφια αλλά πολλές φορές σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες ένας σωστός διάλογος μπορεί να βοηθήσει το παιδί να πεισθεί ότι πρέπει να τα φορά.

 

Τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν γυαλιά ηλίου όλο το χρόνο ή κυρίως τη θερινή περίοδο;
Η χρήση των γυαλιών ηλίου ειδικά στη χώρα μας, αφορά σε όλες της ημέρες του χρόνου με ηλιοφάνεια, κυρίως βέβαια τους θερινούς μήνες που η ακτινοβολία είναι υψηλότερη.

Πότε πρέπει ένα παιδί να αρχίσει να επισκέπτεται τον οφθαλμίατρο και πόσο συχνές πρέπει να είναι οι επισκέψεις; Υπάρχει κάποια καταλληλότερη εποχή του έτους;
Έλεγχος της όρασης ανά έτος από τα 4 μέχρι την ηλικία των 15 ετών είναι επιβεβλημένη, καθώς πολλά προβλήματα της όρασης, όπως η υπερμετρωπία και η μυωπία μπορεί να εμφανιστούν σε αυτές τις ηλικίες. Προβλήματα δε όπως η αμβλυωπία, εάν διαγνωστούν σε μικρή ηλικία είναι αναστρέψιμα.

 

Τσικριπής Παναγιώτης MD, PhD
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Λεωφ. Ιωνίας 132 & Αγαμέμνωνος
Άλιμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας : 210 9853727

www.tsikripis.gr

Ένα συγκινητικό video με αφορμή τη Γιορτή του Πατέρα στις 19 Ιουνίου.

Χρόνια Πολλά σε όλους τους μπαμπάδες του κόσμου.

Γιατί απλά το αξίζουν!!!

Το τελευταίο τριήμερο πριν το καλοκαίρι ολοκληρώθηκε και πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να αποδράσουν από τις πόλεις και να επισκεφθούν παραλίες και καλοκαιρινά θέρετρα κοντά ή μακριά από την Αθήνα. Ποιοί ήταν όμως οι προορισμοί που προσέλκυσαν τους περισσότερους Έλληνες επισκέπτες; Την απάντηση μας δίνει η μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών www.trivago.gr, η οποία διενήργησε έρευνα και μας παρουσιάζει τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για το Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 2016.

 


Οι Έλληνες ταξιδιώτες, κατά πλειοψηφία, ψήφισαν Ελλάδα για το Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, χωρίς όμως να λείπουν και οι προορισμοί προς την Ευρώπη. Στη κορυφή των προτιμήσεων για το 2016 έκανε την έκπληξη η πανέμορφη Χαλκιδική, που το 2015 δεν ήταν καν στη πρώτη δεκάδα των προτιμήσεων.

Στη δεύτερη θέση, κλασσική επιλογή και νικήτρια του περσινού τριημέρου, η Μύκονος, που συνηθίζει να βρίσκεται ψηλά στα καλοκαιρινά TOP-10.

 


Ακόμη μία έκπληξη στη 3η θέση, συγκριτικά με το 2015 που ήταν εκτός λίστας, όπου συναντάμε τη δημοφιλή Σαντορίνη.

 

Πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα στη 4η και 5η θέση αντίστοιχα.

 


Πρώτος και μόνος προορισμός εξωτερικού η Ρώμη στην 6η θέση, μια αγαπημένη επιλογή για όλες τις εποχές για τους Έλληνες που ταξιδεύουν.

 


Άρωμα από Ιόνιο στην έβδομη θέση του TOP10, όπου βρίσκουμε τη Λευκάδα, μια συμφέρουσα επιλογή, καθώς η οδική σύνδεση του νησιού, χωρίς την ανάγκη για εισιτήρια πλοίου την έχουν κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή.

 


Συνεχίζοντας στην 8η θέση, παραμένουμε στη Δυτική Ελλάδα και στη πανέμορφη Πάργα, που έχει έρθει λίγο πιο κοντά μας με τη νέα Εγνατία Οδό!

 


Χανιά και Θάσος συμπληρώνουν τη δεκάδα με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος για τους Έλληνες, στις θέσεις 9 και 10 αντίστοιχα.

 

Οι δέκα προορισμοί που προτιμούν οι Έλληνες για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος για το 2016 και οι αντίστοιχοι περσινοί:

Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίηση η www.trivago.gr βασίστηκαν στις αναζητήσεις που έγιναν από 1 έως 14 Μαρτίου 2016, για ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν 17-21 Ιουνίου 2016 και είχαν τουλάχιστον 2 διανυκτερεύσεις.

Τοπ Σαββατοκύριακο ενδείκνυται για βόλτες με τα παιδιά και αν δεν σκοπεύετε να περάσετε τον Γολγοθά της παραλίας, το Μουσείο Συναισθημάτων προσφέρει μια δροσερή γωνιά στο κέντρο της πόλης.

Για ακόμη ένα Σαββατοκύριακο, στις 18 και 19 Ιουνίου, το Μουσείο Συναισθημάτων οργανώνει δράσεις για παιδιά με σκοπό να τα βοηθήσει να ανακαλύψουν τα συναισθήματα τους και να κατανοήσουν τι πραγματικά αισθάνονται.

Το Σαββατοκύριακο μετά τη λειτουργία της διαδραστικής έκθεσης του Μουσείου, ξεκινάει στη 1 το μεσημέρι ένα εργαστήρι σχεδιασμένο για να συμμετέχουν ενήλικες και παιδιά μαζί!

 

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΠΑΡΑΜΥΘΟΪΣΤΟΡΙΕΣ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
«Παραμυθοϊστορίες των Αλλαγών και των Απρόοπτων!»

Τον Ιούνιο, στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς και στην αρχή της ξεγνοιασιάς οι παραμυθοϊστορίες είναι αφιερωμένες στα απρόοπτα και τις αλλαγές!
«Α, αυτό είναι! Σταθερότητα, τάξη και ασφάλεια. Όλα στη θέση τους. Όλα υπό έλεγχο. Υπό έλεγχο… Υπό επανέλεγχο; Επιθυμία; Νέα επιθυμία; Νέα πορεία;… ουπς! Τι είναι αυτό;! Στροφή! Α, σαμαράκι! Γκρεμός! Καλέ, το ένα μετά το άλλο! Βουνό, ανηφόρα, και μετά τι;»
Ένα δημιουργικό εργαστήρι για να επεξεργαστούμε μέσα από τη διάδραση με τις παραμυθοϊστορίες την αξία της αλλαγής και των απρόοπτων στην καθημερινή μας ζωή.

Ημερομηνίες: 18,19, 25 και 26 Ιουνίου 2016
Ηλικίες: ενήλικες και παιδιά 5 - 12 ετών
Ώρα: 1μ.μ. έως 2μ.μ.
Είσοδος εργαστηρίου: 8 ευρώ
(στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στη διαδραστική έκθεση «Γεια σου κύριε Φόβε!» του μουσείου 10π.μ. έως 1μ.μ.)

 

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 2013 - 2016 «ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ ΦΟΒΕ!»
Κάθε Σαββατοκύριακο το Μουσείο Συναισθημάτων, υποδέχεται τους μικρούς και τους μεγάλους επισκέπτες στη διαδραστική έκθεση «Γεια σου κύριε Φόβε!».
Μια έκθεση για να αντιμετωπίσουμε το φόβο, μικροί και μεγάλοι μαζί, μέσα από το παιχνίδι με τα εκθέματα!

Ημερομηνίες για το ελεύθερο κοινό: κάθε Σαββατοκύριακο του Ιουνίου
Ηλικίες: ενήλικες και παιδιά 4 έως και 12 χρονών
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 10π.μ. έως 1μ.μ.
Είσοδος στην έκθεση: 4 ευρώ

 

 

Μέσα στην σχολική χρονική χρονιά 2015-2016 ο Σ.Κ.Ε.Π. - Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους ενημέρωσε 7,489 μαθητές σε 152 σχολεία από όλη την Ελλάδα

Η έλλειψη της καθημερινής επαφής, της απαραίτητης γνώσης και το αίσθημα της άγνοιας είναι εκείνα που συχνά αποτελούν την αιτία διαμόρφωσης αρνητικών στάσεων και άκαμπτων αντιλήψεων σχετικά με την εικόνα της αναπηρίας. Η αφύπνιση και αλλαγή στάσης του γενικού πληθυσμού απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία χτίζεται βήμα-βήμα.

Είναι εντυπωσιακό πως τα διαδραστικά προγράμματα εξοικείωσης με την διαφορετικότητα που υλοποιεί ο Σ.Κ.Ε.Π. διαμορφώνουν ένα καινούργιο κώδικα επικοινωνίας, χτίζοντας μέσα από την βιωματική διαδικασία, σχέσεις κατανόησης, σεβασμού και αποδοχής. Τα ατόφια ανθρώπινα συναισθήματα, χωρίς λογοκρισία και διαμεσολαβητές, αποτελούν την απλούστερη αλλά και πιο πετυχημένη συνταγή για μια στάση ζωής χωρίς περιορισμούς και «κλειστές» αντιλήψεις.

Η Αθηνά Κρητικού, Πρόεδρος του Σ.Κ.Ε.Π., έχοντας κλείσει ένα ακόμη σχολικό έτος γεμάτο από βιωματικές δράσεις, εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στους εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, διευθυντές, συλλόγους γονέων, χορηγούς, υποστηρικτές και συνεργάτες που πίστεψαν από την πρώτη στιγμή στο έργο του Σωματείου και του δίνουν τη δυνατότητα να συνεχίζει το έργο του. Σημειώνει επίσης ότι από το 2008 μέχρι σήμερα, με 4 δράσεις κάθε σχολική εβδομάδα, ο Σ.Κ.Ε.Π. έχει έρθει σε επαφή με περισσότερους από 30,000 νέους με και χωρίς αναπηρία από 414 σχολεία, πανελλαδικά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

www.skep.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 2118009876

Το αγαπημένο στέκι της Πειραιώς για αγορές και βόλτα, Athens Heart, εκτός από να μας διασκεδάζει ξέρει πολύ καλά και πώς να μας ψυχαγωγεί . Για το καλοκαίρι, σε συνεργασία με το με Κέντρο Τέχνης Michelangelo, μας παρουσιάζει τα έργα τέχνης που δημιούργησαν οι μαθητές του Κέντρου, μέσα στη σχολική χρονιά 2015-2016. Οι μαθητές εκφράστηκαν μέσα από διάφορες μορφές τέχνης, όπως γλυπτική, σχέδιο, ζωγραφική, κεραμική κ.α. Τα εγκαίνια της έκθεσης, θα γίνουν στις 10 Ιουνίου, με ένα μουσικό ταξίδι στην «Οδό Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι, με τη συνοδεία του μουσικού τμήματος των εκπαιδευτηρίων Γ.ΖΩΗ. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στην Παιδική Γωνιά του Athens Heart, θα υπάρξουν και δωρεάν μαθήματα και εργαστήρια ζωγραφικής για παιδιά πάνω στη θεματική «Η Φύση γύρω μας» τις παρακάτω ημέρες.
Σάββατο 18 Ιουνίου 11:00 – 14:00
• Σάββατο 25 Ιουνίου 11:00 – 14:00
• Σάββατο 2 Ιουλίου 11:00 – 14:00
• Σάββατο 9 Ιουλίου 11:00 – 14:00

 

 

Το Σάββατο 11 Ιουνίου, 11:00-14:00 οι μικροί μας φίλοι ενημερώνονται μέσα από θεατρικά παιχνίδια για τη σημασία του να διατηρούμε καθαρές τις ακτές και κατασκευάζουν, χρωματίζουν και διακοσμούν το δικό τους καραβάκι με τη βοήθεια της ιαπωνικής τέχνης Origami! Ένα τρίωρο δροσιάς και δημιουργίας στην Παιδική Γωνιά του athensheart με ελεύθερη είσοδο!

 

 

Athens Heart Διεύθυνση

Πειραιώς 180, Ταύρος, Κόμβος Χαμοστέρνας
Τηλ.: 210 3414105

Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη περίοδος για πρωτότυπα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης.

Για φέτος το καλοκαίρι, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, το Εργαστήριο Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, UTech Lab προσκαλεί τους νεαρούς του φίλους σε ένα πρωτότυπο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια γνωρίζουν τους τομείς του προγραμματισμού, της ρομποτικής, της τρισδιάστατης εκτύπωσης και του animation. Το πρόγραμμα αφορά μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄ Γυμνασίου.

Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής είναι οι εξής:
16 Ιουνίου, 21 Ιουνίου, 23 Ιουνίου, 28 Ιουνίου, 30 Ιουνίου,
5 Ιουλίου, 7 Ιουλίου, 12 Ιουλίου και 14 Ιουλίου.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές επισκεφθείτε το UTech Lab ή καλέστε στο τηλέφωνο 210 94 69 694.

 

Σελίδα 35 από 47

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Travel4kids.gr, από αυτή τη φράση καταλαβαίνετε περί τίνος πρόκειται.. είναι μία ιδέα που συνδυάζει το ταξίδι για όλη την οικογένεια και ιδιαίτερα τα παιδιά. Το ταξίδι που μας αρέσει πολύ… να ονειρευόμαστε προορισμούς, να ψάχνουμε μικρά tips που θα το κάνουν πιο ιδιαίτερο, να ζούμε τις νέες εμπειρίες που μας προσφέρει κάθε τόπος, να δίνουμε συμβουλές για τις κρυμμένες παραλίες και τις καλύτερες λιχουδιές, να διαβάζουμε για ταξίδια άλλων…

Περισσότερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Newsletter

Εγγραφείτε στα Newsletter μας για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας!