Travel4kids Team

Travel4kids Team

 Πότε και γιατί συστήνονται τα συμπληρώματα διατροφής για τα παιδιά;

Τα συμπληρώματα διατροφής ΔΕΝ είναι απαραίτητα για τα παιδιά. Πρέπει να δίνονται μόνο σε περίπτωση που υπάρχει επαναλαμβανόμενα ανεπαρκής καταναλώση τροφιμών όπως φρούτων, λαχανικών γαλακτοκομικών προιόντων. Επίσης, αν υπάρχει κάποια παθολογική αιτία αυξημένων αναγκών σε συγκερκιμένα θρεπτικά συστατικά ή μειωμένης απορρόφησης αυτών.

Υπάρχει κάποιος κίνδυνος αν δώσει κανείς κάποιο συμπλήρωμα στο παιδί του χωρίς την πρόταση ειδικού;

Τα συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει να δίνονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και υπό την καθοδήγηση παιδιάτρου. Μέγα-δόσεις λιποδιαλυτών βιταμινών για παράδειγμα (Α,D, K, E) μπορεί να έιναι τοξικές για τον οργανισμό όπως επίσης και ιχνοστοιχεία σαν το σίδηρο και ψευδάργυρο.

Μπορεί το συμπλήρωμα διατροφής να αντικαταστήσει επάξια συγκεκριμένες ανάγκες ενός παιδιού;Ένα παιδί με καλή διατροφή θα χρειαστεί ποτέ να πάρει συμπλήρωμα;

Η απάντηση είναι απλή, ΟΧΙ! Ένα παδί με ισορροπημένη διατροφή, 3 γέυματα, φρουτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά και σωστή κατανάλωση κρεατικών, ψαρικών και σε όσπρια , λαδερά δεν θα χρειστεί ποτέ να υπέρ-καλύψει τις ανάγκες του με ένα συμπλήρωμα. Η προτεραιότητα μάς έιναι πάντα η διατροφή να είναι τέτοια ώστε να προσφέρει στο παιδί τα απαράιτητα για την ανάπτυξή του και όχι ένα δισκίο! Τέλος, υπάρχουν έρευνες που δηλώνουν ότι ακόμα και παιδιά που έπερναν συμπληρώματα εμφάνισαν περίπου τα ίδια επίπεδα σε θρεπτικά συστατικά με παιδιά που δεν χρησιμοποιούσαν συμπληρώματα.

Ποια σημάδια δείχνουν σε ένα γονέα ότι πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό για μια τέτοια ειδική συμπληρωματική αγωγή;

Όταν έχουμε ένα παιδί που δυστυχώς είναι ΄δύσκολο΄ στο φαγητό του είτε γιατί έχει αποκλείσει πολλές διατροφικές ομάδες είτε γιατί τρώει πολύ μικρές ποσότητες τότε η ανάπτυξη αυτού του παιδιού (ύψος-βάρος) θα γίνει με πιο αργούς ρυθμούς. Τότε και μέτα από συμβουλή παιδιατρου θα μπορούσε το παιδί αυτό να ακολουθήσει μια συμπληρωματική αγωγή. Το ίδιο μπορεί να συμβεί όταν παρουσιάζει συμπτώματα ατονίας. Σε καμία περίπτωση ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα δεν του ‘ανοίγειτην όρεξη’. Έλλειψη σιδήρου έιναι πολλές φορές η αιτία για μειωμένο ενδιαφέρον για φαγητό.

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη διατροφή των παιδιών

Ελένη Κουή MSc., RD
Ειδική Παιδοδιαιτολόγος
Παιδικός Διαβήτης-Παιδική Παχυσαρκία
www.elenikoui.gr

Διατροφή στο Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 για παιδιά και εφήβους.

Θα πρέπει να αλλάζει η διαιτολογική θεραπεία στα παιδιά και στους εφήβους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1;

Η διατροφή ήταν πάντα μέρος της θεραπείας για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (Σ.Δ) τύπου 1. Αυτό όμως που ξεχνάμε κατά καιρούς είναι ότι όπως αλλάζει το σχήμα, το είδος της ινσουλίνης ή ο τρόπος χορήγησής της κατά τη διάρκεια θεραπείας ενός παιδιού ή εφήβου με Σ.Δ. έτσι θα έπρεπε να αλλάζει και η διαιτολογική θεραπεία. Το προφίλ των νέων ινσουλινών μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε διατροφική ΄ρουτίνα’ πάντα με γνώμονα ότι οι στόχοι της θεραπείας παραμένουν όμως οι ίδιοι.

Ποιοι είναι οι στόχοι στη θεραπεία του ΣΔ στα παιδιά και στους εφήβους;

 Αποβλέπουμε σε μια καλύτερη γλυκοζυλιωμένη και βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, στην κάλυψη των διατροφολογικών αναγκών του παιδιού/εφήβου και φυσικά στην προώθηση μιας υγιεινής διατροφής και Δέικτη Μάζα Σώματος (ΔΜΣ). Παράλληλα μέσω σωστού χειρισμού των γευμάτων με ινσουλίνη επιθυμούμε την καταπολέμηση συμπτωμάτων υπέρ- και υπόγλυκαιμίας, την αντιμετώπιση άλλων παθήσεων όπως κοιλιοκάκη και κυστική ίνωση και τέλος όλα πρέπει να ακολουθούν τις συνήθειες και τρόπο ζωής της κάθε οικογένειας.

Υπάρχει ειδική δίαιτα για το παιδί ή τον έφηβο με ΣΔ;

Δεν υπάρχει ειδική δίαιτα για το παιδί ή τον έφηβο με Σ.Δ. Έχουν ακριβώς την ίδια ανάγκη για μια ισορροπημένη διατροφή όπως όλα τα παιδιά παρόμοιας ηλικίας. Κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές εικόνες –μοντέλα για να κάνουν κατανοητές τις αρχές μια σωστής διατροφής όπως για παράδειγμα η διατροφική πυραμίδα. Στην Αμερική υιοθετήθηκε το μοντέλο του ‘Σωστού Πιάτου’ που απεικονίζει σε ποιά αναλογία θα πρέπει να βρίσκονται στο πιάτο μας τα διάφορα τρόφιμα. Το μισό πρέπει να καλύπτεται από τα λαχανικά, σαλάτες και φρούτα, ένα τέταρτο του πιάτου  καταλαμβάνουν τα δημητριακά (κατά προτίμηση ολικής άλεσης) και μόλις στο ένα τέταρτο του γεύματος θα πρέπει να έιναι οι πρωτείνες κυρίως από άπαχες πηγές.

Οι γονείς όμως, αλλά και τα ίδια τα παιδιά και έφηβοι που ζουν με Σ.Δ. γνωρίζουν ότι στην πράξη πρέπει να φροντίσουν και για το πώς θα ταιριάξουν τις μονάδες ταχείας ινσουλίνης με το κάθε γεύμα. Το κύριο συστατικό της τροφής μας που έχει άμεση επίδραση στις τιμές του σακχάρου είναι οι υδατάνθρακες. Όλοι οι επίσημοι φορείς πλέον υποστηρίζουν πως είναι καταλυτικής σημασίας οι εναλλαγή των μονάδων ανάλογα με την κατανάλωση υδατανθράκων στα γεύματα. Η βασική αυτή αρχή δεν είναι κάτι καινούργιο στη διαιτολογική θεραπεία του Σ.Δ. Έγινε όμως απαραίτητη με την χρήση μοντέρνων ινσουλινών στα εντατικά σχήματα ρύθμισης και την χρήση αντλιών ινσουλίνης. Δεν έχει εφαρμογή σε παιδιά ή εφήβους που χρησιμοποιούν μείγματα ινσουλίνης.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τους υδατάνθρακες;

Όταν καταναλώνουμε ένα γεύμα που περιέχει υδατάνθρακες π.χ. ψωμί, ζυμαρικά, όσπρια, φρούτα, δημητριακά, γάλα αυτοί θα περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος μέσα σε μόνο 15 λεπτά και θα ολοκληρωθεί η απορρόφησή τους σε γλυκόζη μέσα σε περίπου δύο ώρες. Έτσι λοιπόν, η ποσότητα του υδατάνθρακα στο γεύμα έχει άμεση σχέση με τις τιμές σακχάρου στο αίμα και κατ’ επέκταση τις μονάδες ινσουλίνης. Προσπαθούμε έτσι να μιμηθούμε ένα υγιές πάγκρεας.

Πως μπορούμε να κάνουμε σωστή χρήση υδατανθράκων στη διατροφή ενός παιδιού ή εφήβου με ΣΔ;

Μαθαίνουμε πρώτον να ξεχωρίζουμε τις πηγές υδατανθάκων στο πιάτο μας, σε όλα τα κυρίως γεύματα, ενδιάμεσα και ροφήματα, να καταλαβαίνουμε πώς θα επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου π.χ. απλοί υδατανθρακες όπως η ζάχαρη, το μέλι απορροφούνται πολύ πιο γρήγορα άρα και βλέπουμε απότομη αύξηση του σακχάρου. Ενώ αντιθέτως οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως τα δημητριακά, όσπρια, πατάτες έχουν έναν πιο αργό ρυθμό απορρόφησης. Δεύτερον ‘μεταφράζουμε’ το γέυμα μας σε ποσότητα υδατάνθρακα είτε σε γραμμάρια είτε σε ισοδύναμα αυτού. Υπάρχουν αρκετά βοηθήματα βιβλία και λίστες με την περιεκτηκότητα των τροφίμων σε υδατάνθρακες π.χ σε 10γρ, 12γρ ή 15γραμμάρια. Δεν κάνει καμία διαφορά ποιά θα χρησιμοποιηθεί αρκεί η κάθε οικογένεια να είναι συνεπής με τον τρόπο που αρχικά διαλέγει. Ένα άλλο χρήσιμο εργαλείο είναι οι συσκευασίες τροφίμων που συνήθως δίνουν την περιεκτικότητα ανά 100γρ του προιόντος ή και ανά μερίδα κάποιες φορές. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε στο αν οι πληροφορίες δίνονται για το μαγειρεμένο ή ξηρό βάρος σε τρόφιμα όπως ζυμαρικά και ρύζι. Αν θέλουμε να είμαστε πολύ ακριβείς στην ποσότητα του υδατάνθρακα που καταναλώθηκε τότε μπορούμε ακόμα να ζυγίσουμε το φαγητό που περιείχε υδατάνθρακα ή να υπολογίσουμε την περιεκτικότητα μιας συνταγής.

Πως μπορεί η οικογένεια και το παιδί με ΣΔ να προσαρμοστεί στη νέα αυτή πραγματικότητα χωρίς όμως και να στερείται τους υδατάνθρακες;

Όλα αυτά είναι μέρος μια σταδιακής εκπαίδευσης που η οικογένεια και το κάθε παιδί μαζί πρέπει να έχουν ώστε να μπορέσουν να είναι πιο ευέλικτοι με την επιλογή γευμάτων, τις ώρες αυτών και την χρήση των καινούργιων ινσουλινών. Στα αρχικά στάδια απλά ξεχωρίζουν μικρά από μεγάλα σε υδατάνθρακες γεύματα και κρατάν ένα ημερολόγιο με αυτό που καταναλώνουν. Στην συνέχεια αρχίζουν και μετράνε σε γραμμάρια υδατανθράκων και αρχίζουν και αλλάζουν τις μονάδες της ταχείας ινσουλίνης σύμφωνα με αυτό και τις απαραίτητες μεταγευματικές μετρήσεις. Είναι περιπτώσεις παιδιών και εφήβων που ακόμα και οι γνώσεις αυτές είναι αρκετές για να βελτιώσουν τον γλυκαιμικό τους έλεγχο.

Στην περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με χρήστες αντλίας ινσουλίνης τότε είναι απαραίτητη η χρήση προσωπικών αναλογίων για την χορήγηση ινσουλίνης τόσο για διόρθωση υψηλών τιμών όσο και για την απορρόφηση των υδατανθράκων. Δηλαδή για το φαγητό, πόσα γραμμάρια υδατάνθρακα καλύπτει η 1 μονάδα ταχείας δράσης ινσουλίνη πχ 1:10.

Βεβαίως σε αυτό το στάδιο παίρνουμε υπόψη μας και άλλους παράγοντες όπως άσκηση και αλκοόλ στις μεγαλύτερες ηλικίες. Έδω να σημειωθεί πως είναι η ποσότητα και όχι η ποιότητα των υδατανθράκων που αλλάζει τις μονάδες ινσουλίνης και πως δεν χρειάζεται να καταναλωθεί συγκεκριμένος αριθμός γραμμαρίων υδατάνθρακα καθημερινά. Οι γονείς δεν πρέπει να αγωνιούν για αυτό, εφόσον η ανάπτυξη του παιδιού είναι ικανοποιητική. Υπάρχει μια επιθυμητή ελάχιστη κατανάλωση 130γρ υδατάνθρακα την ημέρα, στις περισσότερες περιπτώσεις για να υποστηρίξει τις ανάγκες ανάπτυξης και την εγκεφαλική λειτουργία.

Αυτό που είναι σημαντικό να αναφερθεί οι αναλογίες είναι προσωπικές για το κάθε παιδί και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως την ηλικία, τα χρόνια διάγνωσης, το σωματότυπο και τον γενικότερο έλεγχό του. Τέλος οι αναλογίες γευμάτων του κάθε παιδιού θα πρέπει να επαναεξετάζονται με τη βοήθεια του γιατρού και διαιτολόγου συχνά.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις πρωτεΐνες και το λίπος

Όσον αφορά τα υπόλοιπα συστατικά των γευμάτων όπως πρωτείνες και λίπος δεν έχουν άμεση επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι πρωτεΐνες ανάλογα την ποσότητα και ποιότητα θα επηρεάσουν τις τιμές σε βάθος 2-3 ωρών.

 Στην περίπτωση του λίπους στο φαγητό υπό την μορφή λαδιού, κρέμας, βουτύρου, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο συνδυασμός αυτών σε μεγάλες ποσότητες (>20γρ λίπους) με υδατάνθρακα πάντα θα προκαλέσει καθυστέρηση στην απορρόφηση του υδατάνθρακα και θα αυξήσει κατά ένα ποσοστό τις ανάγκες σε ινσουλίνη για το συγκεκριμένο γεύμα. Η κατανάλωσή του θα πρέπει να γίνεται στα πλαίσια της υγιεινής διατροφής και οι χρήστες αντλίας ινσουλίνης μπορούν καλύτερα να χειριστούν τα παραπάνω γέυματα με διφασική δόση ινσουλίνης.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του εξατομικευμένου συστήματος εκπαίδευσης στη χορήγηση ινσουλίνης σε παιδιά και εφήβους με ΣΔ;

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το εξατομικευμένο αυτό σύστημα εκπαίδευσης έχει ως αποτέλεσμα ένα καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, μεγαλύτερη ευελιξία με τα γεύματα, την απενοχοποίηση των προηγουμένως ‘απαγορευμένων’ τροφίμων και καθιστά τα ενδιάμεσα μικρογεύματα προσωπική επιλογή του κάθε παιδιού ανάλογα με τις ανάγκες του. Από την άλλη απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για την εκπαίδευση αυτή από μια ομάδα επαγγελματιών αρχικά με στόχο τελικά τον αυτοέλεγχο και την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού και εφήβου!

Τι έχετε να πείτε στους γονείς των παιδιών που διαγιγνώσκονται με ΣΔ τύπου 1;

Δεν είναι πάντα εύκολο να καθησυχάσεις την οικογένεια ιδίως τον πρώτο καιρό μετά την διάγνωση με ΣΔ τύπου 1. Είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να σκεφτούν καθημερινά. Αλλά, ξεκινάω πάντα με τα βασικά εκείνα που είναι απαραίτητα για την ασφάλεια του παιδιού. Προσπαθώ να προσαρμόζω πάντα τις συμβουλές στις προσωπικές τους ανάγκες και να μιλάμε πρακτικά!

Ενημερώνω πως η ινσουλίνη είναι απαραίτητη για την υγεία του παιδιού τους και όχι εχθρός και πρέπει να την ‘χρησιμοποιούν’ για να καταφέρνουν ευελιξία με τα γεύματα! Τονίζω ότι το παιδί μπορεί να φάει απ’ ‘όλα αλλά με όρια! Τις περισσότερες φορές οι γονείς παίρνουν δύναμη από τα ίδια τα παιδιά, τα όποια φυσικά είναι πιο γενναία και ψύχραιμα!

 

Ελένη Κουή

Παιδοδιαιτολόγος  BSc. MSc. R.D.

Τσόχα 37 & Παπαδοπούλου 2 | 11521 Αμπελόκηποι | Ελλάδα
T.+30 210 6450 630 |M. +30 693 6769 677
E. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη διατροφή των παιδιών.

 

H Ελληνοαμερικανική Ένωση μας προσκαλεί αυτό το Σαββατοκύριακο σε πρωτότυπες online εκδηλώσεις, ειδικά σχεδιασμένες για παιδιά.
 
Οι μεγάλες περιπέτειες του Τριγωνοψαρούλη - Online εκδήλωση για παιδιά
 
H Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι Εκδόσεις Πατάκη προσκαλούν τους μικρούς τους φίλους σε online εκδήλωση με τον συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο και τον Τριγωνοψαρούλη.

Η παρουσίαση πραγματοποιείται online μέσω Zoom την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021, στις 12:00 και η πρόσβαση είναι ελεύθερη (με προεγγραφές) για τους νεαρούς βιβλιόφιλους.

Ακολουθήστε τον αγαπημένο ήρωα στις μεγάλες περιπέτειές του, σε μια διαφορετική παρουσίαση για όλη την οικογένεια με αφήγηση, κατασκευές, τραγούδια και πολλές εκπλήξεις γεμάτες φαντασία.

Μπορείτε να κάνετε την δωρεάν προεγγραφή σας πατώντας ΕΔΩ https://events.hau.gr/paidikes-ekdhlwseis/
 
 
 
Για περισσότερες πληροφορίες : Διεύθυνση Πολιτιστικών (210 3680052), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.hau.gr/culture
 
 
Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε παιδαγωγικά και θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση. Το 1995 εκδόθηκε «Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας» (Εκδόσεις Δελφίνι), το πρώτο του βιβλίο για παιδιά. Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο Τριγωνοψαρούλης» (Εκδόσεις Πατάκη). Το διαφορετικό ψάρι έγινε ο πιο διάσημος Έλληνας σύγχρονος λογοτεχνικός ήρωας. Από τότε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά και νέους. Πολλά από αυτά κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες, όπως Ιρλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Μαλαισία, Τουρκία, Κορέα και Κίνα. Βιβλία του έχουν τιμηθεί με το κρατικό βραβείο, καθώς και με άλλα βραβεία και επαίνους. Θεωρείται ο συγγραφέας της αποδοχής του διαφορετικού, της κατανόησης και του αλληλοσεβασμού. Εκτός από τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων, ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες όπου συναντά τους μικρούς αναγνώστες του, μεταφράζει λογοτεχνικά έργα για παιδιά, σχεδιάζει προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και ασχολείται με την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας. Το 2013 ανακηρύχθηκε από την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Αγγελιοφόρος Ψυχικής Υγείας στα σχολεία. Από το 1994 είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, του οποίου υπήρξε πρόεδρος από το 2008 έως το 2015. Έχει προταθεί για το Astrid Lindgren Memorial Award και για το διεθνές βραβείο Hans Christian Andersen. 

Lego - Ρομποτική

Ζούμε σε μία εποχή που η ρομποτική και το STEM ολοένα και κερδίζει έδαφος στις δραστηριότητες των παιδιών καθώς έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλά πακέτα κατασκευής και προγραμμάτισμού.

Ανακαλύψαμε και σας παρουσίάζουμε μερικά από τα πακέτα.. μα φυσικά της Lego!!!!

Βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα και δημιουργήστε μαζί με τον μικρό σας επιστήμονα!!!!

Σημ. Οι φωτογραφίες παρακάτω είναι ενδεικτικές, για να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει περιηγηθείτε στα προιόντα και στις δυνατότητες που σας δίνουν ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.

 

 

 

 

 

 

 

Με τα φετινά ταξιδιωτικά σχέδια να έχουν φτάσει σχεδόν σε αδιέξοδο, το National Geographic – όπως κάθε χρόνο – κοιτάζει μπροστά για να βρει νέα μέρη και προορισμούς, που ο καθένας ανυπομονεί να ανακαλύψει το 2021 και μετά. Ο διάσημος οδηγός δημοσίευσε ήδη τη λίστα του με τους καλύτερους προορισμούς για οικογένειες για το 2021. Προς το παρόν ας πάρουμε μια μικρή γεύση από τα μέρη που προτείνει σε όλο τον κόσμο!
 
 
 
1. British Columbia, Καναδάς
Μια ματιά στα πρώτα Έθνη της Δύσης
 
 
 
 
2. Μαυροβούνιο
Ποδηλασία, ορειβασία και περιπέτεια
 
 
 
3. England Coast Path, Αγγλία
Ανακαλύπτοντας τις απόκρημνες Βρετανικές ακτές
 
 
 
 
4. Ιαπωνία
Κινηματογραφικά αξιοθέατα
 
 
 
5. Transylvania, Ρουμανία
Ανακαλύπτοντας την πραγματικότητα σε ένα τοπίο γοτθικής φαντασίας
 
 
 
 
 
6. Florida, Η.Π.Α.
 
 
 
 
 
7. Hortobágy National Park, Ουγγαρία
Cowboys και αετοί σε ανοιχτές πεδιάδες
 
Λίγες μόνο ώρες μακριά από τη Αθήνα, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο στη καρδιά της Πελοποννήσου, δεσπόζει η Βαμβακού. Μεταξύ Τρίπολης και Σπάρτης, η Βαμβακού Λακωνίας στέκει αγέρωχη στα 900 μέτρα στις πλαγιές του Πάρνωνα και ζει μια ένδοξη «αναγέννηση».
Τα τελευταία 2 χρόνια, στα πλαίσια πρωτοβουλίας και υποστήριξης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με στόχο την πλήρη αναζωογόνηση του χωριού, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές δράσεις για την ανάδειξη του τόπου. Το πρόγραμμα σκοπεύει να προσελκύσει νέους επισκέπτες, να αναπτύξει νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και να αυξήσει τους μόνιμους κατοίκους του χωριού.
Εκτός όμως από τις φυσικές δραστηριότητες, η Βαμβακού και η ομάδα Vamvakou Revival μας προσκαλούν να την επισκεφθούμε και διαδικτυακά από το σαλόνι του σπιτιού μας με online δραστηριότητες! Θεατρικά παιχνίδια, εργαστήρια, χειροτεχνίες, τέχνες και εκπαίδευση έχουν την τιμητική τους στο διαδικτυακό πρόγραμμα του Ιανουαρίου. Κάθε Σαββατοκύριακο κρύβει κάτι μοναδικό για τον καθένα. ΕΔΩ θα βρείτε όλα τα events που μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή https://www.vamvakourevival.org/events/
Τι θα λέγατε λοιπόν να ονειρευτείτε εξορμήσεις στα βουνά και τη φύση, μέχρι να μας επιτρέψουν οι συνθήκες να βρεθούμε και πάλι μαζί;
Για τον πρώτο μήνα του 2021 η Βαμβακού Λακωνίας έχει ετοιμάσει ανανεωμένο πρόγραμμα και νέες διασκεδαστικές ψηφιακές δραστηριότητες! Κάθε Σαββατοκύριακο κρύβει κάτι μοναδικό για τον καθένα. Θεατρικά παιχνίδια, εργαστήρια, χειροτεχνίες, τέχνες και εκπαίδευση έχουν την τιμητική τους στο διαδικτυακό πρόγραμμα του Ιανουαρίου.
Ελάτε να ανακαλύψουμε την τέχνη του origami σε ένα μοναδικό ψηφιακό εργαστήριο για παιδιά 15 ετών και άνω, και ενηλίκους (10/01)! Μία τέχνη που χρησιμοποιείται ευρέως σε εικαστικά, μαθηματικά, αρχιτεκτονική, αλλά και ως μέθοδος θεραπείας του άγχους. Στο μαγευτικό κόσμο του Origami θα μας ξεναγήσει η Βασιλεία Δερελλή, εικαστικός και Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 2019 της Artworks. Και επειδή οι χειροτεχνίες καλλιεργούν τη φαντασία, αναπτύσσουν τις αισθήσεις, εκφράζουν σχέσεις ή συναισθήματα και μας δίνουν ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση, εμείς σας καλούμε στις οικογενειακές χειροτεχνίες, σε ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο για ενηλίκους και οικογένειες (17/01) με την Ποτούλα Λαφόγιαννη.
Με δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά 5-12 ετών, ανακαλύπτουμε και παίζουμε με όσα μαγευτικά πράγματα κρύβει η φύση το χειμώνα (09/01). Ένα πρόγραμμα θεατρικής αγωγής για γονείς και παιδιά 4-8 ετών (23/01) με τη Φλώρα Καλομοίρη, θα μας μυήσει στην τέχνη του θεάτρου, στο θεατρικό παιχνίδι και τη μαγεία της έκφρασης.
Επίσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης, το πρόγραμμά εμπλουτίζεται με εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά. Μαθαίνουμε τη φύση και παίζουμε μαζί της σε ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα για παιδιά 6-12 ετών από την Καλλιόπη Κουτρουπή, σε υλοποίηση της Μάρθας Βερδήλου (16/01), μαθαίνουμε για τον ηλεκτρισμό και κατασκευάζουμε κυκλώματα σε εικονικό εργαστήριο από το V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF) στον υπολογιστή μας για παιδιά 6-12 ετών, με τη Δώρα Κουρκούλη (24/01), και ανακαλύπτουμε τα μυστικά των υγροτόπων σε ένα περιβαλλοντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 8-14 ετών από το Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας (30/01). Ο μήνας ολοκληρώνεται με ένα ταχύρρυθμο διαδικτυακό εργαστήριο ρομποτικής στο V.Lab για παιδιά 6-12 ετών (31/01), με την ομάδα ROBOT-fun της Nokia Hellas.

Τα αγαπημένα μας Playmobil πάνε εκδρομή και κάνουν camping με το υπέροχο και διάσημο Playmobil Volkswagen T1

Εκδρομή με κάμπινγκ με το Bully Cult: Bus Playmobil Volkswagen T1 με 2 φιγούρες και εκτεταμένα αξεσουάρ για συνεχές παιχνίδι και συλλογή, αφαιρούμενη πτυσσόμενη οροφή, άνοιγμα πίσω καπό και πλευρικές πόρτες, ράφι αποσκευών με ιμάντες για στερέωση, πτυσσόμενο πίσω κάθισμα, πτυσσόμενο τραπέζι και πολλά άλλα.

Το σετ περιλαμβάνει: 74 τεμάχια με οδηγίες: 1 VW bus, 2 φιγούρες, 71 αξεσουάρ

Σετ παιχνιδιών για παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω

 

Οικογενειακό ταξίδι με το λατρεμένο αυτοκίνητο από το 1960: Playmobil Volkswagen Beetle με 3 φιγούρες και αξεσουάρ για περισσότερο παιχνίδι και συλλογή.

Χώρος για 4 φιγούρες, αφαιρούμενη πτυσσόμενη οροφή, άνοιγμα πίσω καπό, ιμάντες στερέωσης βαλίτσες και σανίδα του σερφ στην οροφή και πολλά άλλα.

Το σετ περιλαμβάνει: 52 τεμάχια με οδηγίες, 1x Playmobil Volkswagen beetle, 3 φιγούρες 48 αξεσουάρ

Σετ παιχνιδιών για παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω

 

Η σημασία του παιχνιδιού για τα παιδιά 


Η Περιφέρεια Αττικής επέλεξε φέτος έναν διαφορετικό τρόπο για να βρίσκεται κοντά σε κάθε πολίτη τις ημέρες των γιορτών. Διαβιώνοντας, όπως όλοι, μία πρωτόγνωρη συγκυρία, δεν θα μπορούσε παρά να συμβάλει ώστε αυτές οι γιορτές να έχουν το φως και τη μαγεία των προηγούμενων, έστω και μέσα από το σπίτι. Γι’ αυτό η Περιφέρεια Αττικής υλοποιεί ένα πρόγραμμα χριστουγεννιάτικων Online μεταδόσεων με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και εργαζόμενων στο χώρο του Πολιτισμού σε μια μοναδική home edition.

 

Συναισθανόμενη το ιδιαίτερο πλαίσιο αυτών των γιορτών και παραμένοντας στο κλίμα των ημερών, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη σε συνδυασμό με την αγαστή συνεργασία αλλά και τον άψογο συντονισμό της Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Ελένης Δουνδουλάκη και του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου αρμόδιου για θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις Χάρη Ρώμα, η Περιφέρεια Αττικής υλοποιεί το ξεχωριστό, πολυσυλλεκτικό και προσαρμοσμένο στις επιταγές των καιρών πρόγραμμα «Χριστούγεννα ONline με την Περιφέρεια Αττικής».

 

 

Οι online εκδηλώσεις, που ξεκίνησαν με επιτυχία από τη παραμονή των Χριστουγέννων, συνεχίζονται μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου το βράδυ με ένα μοναδικό home edition πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους. Η Περιφέρεια Αττικής έχει επιλέξει παραστάσεις και συναυλίες όπου όλοι μπορούν να παρακολουθήσουν - δωρεάν και χωρίς χωρικούς περιορισμούς - στην επίσημη σελίδα της στο Facebook facebook.com/PerifereiaAttikis αλλά και στο κανάλι της στο YouTube youtube.com/perattika.

 

 

Όλες οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου. Το πρόγραμμα θα ενημερώνεται συνεχώς στο FB event https://fb.me/e/3JOd8zKwn, όπου και μπορούν οι πολίτες να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να παρακολουθήσουν τις δωρεάν εκδηλώσεις της Περιφέρειας Αττικής «Χριστούγεννα ONline».

 

Δείτε εδώ το trailer των εκδηλώσεων:


 

Χριστουγεννιάτικες Online Εκδηλώσεις της Περιφέρειας Αττικής
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2021

Σάββατο 2 Ιανουαρίου

11:30 «Ο Πέτρος και ο Λύκος»
Μουσικοθεατρική παράσταση με τον Ρένο Χαραλαμπίδη και ένα κουαρτέτο μουσικών και ηθοποιών

21:30 «Full of Love»
Συναυλία με την Έλενα Παπαρίζου

Κυριακή 3 Ιανουαρίου

11:00 «Η Πρωτοχρονιά του μικρού κοριτσιού»
Χριστουγεννιάτικο παραμύθι σε αφήγηση της Φαίης Κοκκινοπούλου και της ομάδας της

11:30 «Το Μαγικό ∆έντρο των Ευχών»
Παιδική θεατρική παράσταση με τη Νόνη Κιουτσούκη και την ομάδα της

21:30 Συναυλία με τον Κώστα ∆όξα, τον Άκη ∆είξιμο, την Άρτεμη Ματαφιά και τη Μαριαλένα Ροζάκη

 

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου

21:30 Συναυλία με την ορχήστρα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής «Smyrna»

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου

21:30 «ΙΣΟΝ - η Συμπερίληψη στην Τέχνη»
Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα από τη θεατρική ομάδα ΘΕΑΜΑ (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία)

Σάββατο 9 Ιανουαρίου

21:30 Τραγούδια από τον Ελληνικό Κινηματογράφο με την Τάνια Τρύπη και την Ευτυχία Φαναριώτη

Κυριακή 10 Ιανουαρίου

21:30 Συναυλία με τον Φοίβο ∆εληβοριά και special guest την Ρένα Μόρφη

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου φέρνει τα Χριστούγεννα στο σπίτι μέσα από συναρπαστικές online δράσεις.

Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια με κατασκευές, παιχνίδια και εικαστικά προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε μια ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη εμπειρία με έμπνευση το φως!

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου φέρνει τα Χριστούγεννα στο σπίτι μέσα από μια συναρπαστική σειρά ψηφιακών δράσεων για μικρούς και μεγάλους!

Στις ιδιαίτερες φετινές γιορτές που η αισιοδοξία και η χαρά είναι πιο αναγκαίες από ποτέ, τα παιδιά από 3 ετών μαζί με τις οικογένειές τους θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου και να απασχοληθούν δημιουργικά, μέσα από εικαστικές κατασκευές και δημιουργικές κάρτες, με θέμα -τι άλλο - την αγαπημένη τους γιορτή, τα Χριστούγεννα! Το Μουσείο στο σπίτι, λοιπόν, μόνο που αυτή τη φορά είναι… Christmas edition!

Μέσα από διασκεδαστικά χριστουγεννιάτικα εργαστήρια, οι μικροί μας φίλοι καλούνται να φτιάξουν τις πιο απίθανες κατασκευές, ακολουθώντας απλές οδηγίες και χρησιμοποιώντας υλικά που έχουμε στο σπίτι και, ποιος ξέρει, ίσως γίνουν οι πολύτιμοι βοηθοί του Άγιου Βασίλη αυτά τα Χριστούγεννα! Τα παιδιά θα φωτίσουν με φωταέριο το εργαστήριο που μέχρι τώρα δούλευε με το φως των κεριών, θα κατασκευάσουν μικρές καμινάδες-στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο και θα γεμίσουν τα αεριοφυλάκια με τις πιο χριστουγεννιάτικες ευχές, δημιουργώντας πρωτότυπες κάρτες για τα αγαπημένα τους πρόσωπα!

Και βέβαια, οι ψηφιακές χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες δε σταματούν εδώ αφού το Μουσείο προσκαλεί τα παιδιά να  ανακαλύψουν το παλιό εργοστάσιο φωταερίου… αλλιώς, μέσα από  διαδραστικές θεματικές κάρτες με ζωγραφιές και παιχνίδια! Τι υλικά θα χρειαστούν; Έντονα χρώματα, λίγη παρατηρητικότητα και πολλή φαντασία!

Φέτος τα Χριστούγεννα, το παλιό εργοστάσιο φωταερίου μετατρέπεται σε εργαστήριο του Άγιου Βασίλη! Ανακαλύψτε το στο www.gasmuseum.gr και ζήστε μια ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη εμπειρία στο σπίτι!

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
T: 2130109325, 2130109300
E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.gasmuseum.gr

Τα φετινά Χριστούγεννα είναι ιδιαίτερα..! Προσθέστε λίγο χιούμορ και εύθυμη διάθεση στα χριστουγεννιάτικα δώρα σας...

Ανακαλύψαμε και σας παρουσιάζουμε τα πιο μοδάτα Ugly Christmas Sweaters :))

Διαλέξτε και αγοράστε το καλύτερο για εσάς και τους αγαπημένους σας!!!

Photo Credits:Toa Heftiba

 

 

Σελίδα 4 από 47

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Travel4kids.gr, από αυτή τη φράση καταλαβαίνετε περί τίνος πρόκειται.. είναι μία ιδέα που συνδυάζει το ταξίδι για όλη την οικογένεια και ιδιαίτερα τα παιδιά. Το ταξίδι που μας αρέσει πολύ… να ονειρευόμαστε προορισμούς, να ψάχνουμε μικρά tips που θα το κάνουν πιο ιδιαίτερο, να ζούμε τις νέες εμπειρίες που μας προσφέρει κάθε τόπος, να δίνουμε συμβουλές για τις κρυμμένες παραλίες και τις καλύτερες λιχουδιές, να διαβάζουμε για ταξίδια άλλων…

Περισσότερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Newsletter

Εγγραφείτε στα Newsletter μας για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας!